"Παράλογα" τα spreads 10%

"Υπερβολική" χαρακτηρίζει την εκτίμηση κινδύνου για Ελλάδα και Πορτογαλία ο Νόρμπερτ Βάλτερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος επί 20 χρόνια στην Deutsche Bank.

 

"Ασφάλιστρα κινδύνου 10% είναι εντελώς παράλογα", δηλώνει ο κ. Βάλτερ σε συνέντευξή του στο Focus online.

 

Όπως τονίζει, "ποτέ πριν δεν ακολουθήθηκε στην Ελλάδα τόσο σοβαρή οικονομική πολιτική όσο σήμερα. Με ασφάλιστρα κινδύνου της τάξης του 10% μπορεί κανείς να γονατίσει μία υγιή οικονομία. Εάν δε η χώρα είναι υπερχρεωμένη, η καταστροφή είναι δεδομένη".

 

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ ασκεί κριτική σε όσους εστιάζουν στον κίνδυνο που συνιστά η Ελλάδα για τη γερμανική οικονομία. "Ορισμένοι μιλούν μόνο για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Αυτό είναι ανοησία, το βάρος των χωρών αυτών δεν είναι από μόνο του επικίνδυνο για εμάς. Ωστόσο, το άθροισμα Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ιταλίας που ακολουθούν προγράμματα λιτότητας είναι σημαντικό και μειώνει τις γερμανικές εξαγωγές στις χώρες αυτές", λέει ο κ. Βάλτερ. Για το λόγο αυτό προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα αντιμετωπίσει το αργότερο το 2012 μεγάλες δυσκολίες. "Εξάγουμε περισσότερα από τα μισά όσων παράγουμε. Και όταν η οικονομική κατάσταση σε γειτονικές χώρες δεν είναι καλή και εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας -- όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες -- θα βιώσουμε τις συνέπειες", προειδοποιεί ο Γερμανός οικονομολόγος.

 

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ εκτιμά ότι ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός τομέας δεν είναι αρκετά εύρωστος για να αντέξει ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γιατί πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι αδύναμα και άλλα δεν διαθέτουν επαρκές ίδιο κεφάλαιο. "Καμία τράπεζα δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη το τέλος της πολιτικής μηδενικού επιτοκίου των Κεντρικών Τραπεζών", σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος.


protoselida

Media

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Απεβίωσε ο αρχικός κιθαρίστας των Motorhead, Larry Wallis

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών άφησε ο πρώτος κιθαρίστας των Motorhead,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αυτοκίνητο

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά…

Μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα των υπηρεσιών που αφορούν στα δίκτυα V2G υπεγράφη μεταξύ της Terna,...

Περιβάλλον

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

ΚΑΠΕ: Ανέλαβε το πρόγραμμα EMOBICITY για την ηλεκτροκίνηση

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE) ανέλαβε πρόσφατα τον συντονισμό του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος EMOBICITY...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.