Συνεχίζεται ο κατήφορος στο λιανικό εμπόριο

Η Alpha Bank σε έκθεσή της προβλέπει την διατήρηση της πτώσης των λιανικών πωλήσεων στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους και την επαναφορά σε θετικό πρόσημο στη συνέχεια ώστε στο τέταρτο τρίμηνο να καταγραφεί άνοδος κατά 4%.

 

Η υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών, κυρίως του δημοσίου, το 2010, η οποία θα συνεχιστεί και το 2011 είναι η κύρια αιτία για την μείωση των λιανικών πωλήσεων.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας μεγαλύτερη επίπτωση στην κατανάλωση είχε, η ουσιαστική κατάρρευση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα ως αποτέλεσμα φημών και αβάσιμων προβλέψεων περί κάποιου είδους χρεοκοπία.

 

Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, η πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων το Φεβρουάριο ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, κατά 9,2% σε ετήσια βάση - ενώ αυξήθηκε κατά 2,6% σε μηνιαία βάση - έναντι πτώσης κατά 14,8% τον Ιανουάριο και 19,9% τον Δεκέμβριο 2010.

 

Η πορεία προς τη σταθεροποίηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων θα συνεχισθεί, παρά την αναμενόμενη μεγάλη πτώση του σε ετήσια βάση το Μάρτιο καθώς οι πωλήσεις του Πάσχα «μετακινήθηκαν» φέτος στον Απρίλιο αντί για τον Μάρτιο που ήταν το 2010.

 

Αναμένεται πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά 12,8% περίπου στο πρώτο τρίμηνο και επίσης κατά 3% περίπου στο δεύτερο τρίμηνο και αύξησή του περί το 1% στο τρίτο τρίμηνο και περί το 4% στο τέταρτο τρίμηνο.

 

Το λιανικό εμπόριο συνιστά παραδοσιακά σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος στην περίοδο 2000-2010 σημείωσε μέση ετήσια αύξηση της προστιθέμενης αξίας του κατά 7,6%, με αποτέλεσμα το 2010 να αποτελεί το 5,6% της προστιθέμενης αξίας του συνόλου της οικονομίας, έναντι 4,8% το 2000, αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank. 


protoselida

World Business

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το γουρουνάκι»

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το…

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Entertainment One, βρετανικής εταιρείας που παράγει περιεχόμενο ψυχαγωγίας κυρίως...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στην πόλη του Τάραντο στην Ιταλία θα διεξαχθούν οι ΧΧ Μεσογειακούς Αγώνες, όπως αποφάσισε η...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.