Συνεχίζεται ο κατήφορος στο λιανικό εμπόριο

Η Alpha Bank σε έκθεσή της προβλέπει την διατήρηση της πτώσης των λιανικών πωλήσεων στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους και την επαναφορά σε θετικό πρόσημο στη συνέχεια ώστε στο τέταρτο τρίμηνο να καταγραφεί άνοδος κατά 4%.

 

Η υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών, κυρίως του δημοσίου, το 2010, η οποία θα συνεχιστεί και το 2011 είναι η κύρια αιτία για την μείωση των λιανικών πωλήσεων.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας μεγαλύτερη επίπτωση στην κατανάλωση είχε, η ουσιαστική κατάρρευση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα ως αποτέλεσμα φημών και αβάσιμων προβλέψεων περί κάποιου είδους χρεοκοπία.

 

Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, η πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων το Φεβρουάριο ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, κατά 9,2% σε ετήσια βάση - ενώ αυξήθηκε κατά 2,6% σε μηνιαία βάση - έναντι πτώσης κατά 14,8% τον Ιανουάριο και 19,9% τον Δεκέμβριο 2010.

 

Η πορεία προς τη σταθεροποίηση του όγκου των λιανικών πωλήσεων θα συνεχισθεί, παρά την αναμενόμενη μεγάλη πτώση του σε ετήσια βάση το Μάρτιο καθώς οι πωλήσεις του Πάσχα «μετακινήθηκαν» φέτος στον Απρίλιο αντί για τον Μάρτιο που ήταν το 2010.

 

Αναμένεται πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά 12,8% περίπου στο πρώτο τρίμηνο και επίσης κατά 3% περίπου στο δεύτερο τρίμηνο και αύξησή του περί το 1% στο τρίτο τρίμηνο και περί το 4% στο τέταρτο τρίμηνο.

 

Το λιανικό εμπόριο συνιστά παραδοσιακά σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος στην περίοδο 2000-2010 σημείωσε μέση ετήσια αύξηση της προστιθέμενης αξίας του κατά 7,6%, με αποτέλεσμα το 2010 να αποτελεί το 5,6% της προστιθέμενης αξίας του συνόλου της οικονομίας, έναντι 4,8% το 2000, αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank. 


protoselida

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Υγεία & Διατροφή

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Οι νέες εξειδικευμένες θεραπείες στην αντιμετώπιση του καρκίνου και όχι μόνο, προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.