Deal News Online

undefined

Εθνική στρατηγική για τα λιμάνια ζητά ο Κορκίδης

Την ανάγκη χάραξης σαφούς εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στην ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με θέμα «Θαλάσσιοι Διάδρομοι και Λιμένες - Έργα Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών».

 

Στην ημερίδα, που έλαβε χώρα την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016, στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, παρουσία του νέου υπουργού Ναυτιλίας, κ. Π. Κουρουμπλή, και του Υφυπουργού, κ. Ν. Σαντορινιού, καθώς επίσης και του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, κ. Χ. Λαμπρίδη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ χαρακτήρισε τα λιμάνια «μηχανές ανάπτυξης» και επεσήμανε ότι υπάρχουν ευκαιρίες περαιτέρω ενίσχυσης τόσο του λιμανιού του Πειραιά όσο και των άλλων λιμένων της χώρας μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 

Ωστόσο, τόνισε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτείται απ' όλους εγρήγορση, διαρκής διαπραγμάτευση, εξωστρέφεια, διορθωτικές παρεμβάσεις και επιδίωξη συνεργασιών και ευρύτερων συναινέσεων.

 

Αναλυτικά στον χαιρετισμό του ο κ. Κορκίδης ανέφερε:

 

«Σας καλωσορίζω στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Αρχικά, θα ήθελα να ευχηθώ στον κ. Υπουργό και στον κ. Υφυπουργό, καλή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα, σε ένα κρίσιμο πόστο, στο Υπουργείο της θάλασσας, της ναυτοσύνης, της νησιωτικότητας και της ανάπτυξης των λιμανιών. Πιστεύω ότι, μεταξύ του Ε.Β.Ε.Π. και του Υπουργείου, θα αναπτυχθεί μια εποικοδομητική συνεργασία, σε συνέχεια αυτής που είχαμε με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

 

Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τους αρμόδιους στη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων για την ανάληψη της πρωτοβουλίας, που αφορά στη διεξαγωγή της σημερινής ημερίδας, η οποία αναδεικνύει θέματα ζωτικής σημασίας, τόσο σε επίπεδο τοπικής οικονομίας, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

 

Όπως όλοι γνωρίζετε, τα λιμάνια είναι μηχανές ανάπτυξης. Λειτουργούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής λιμενικής αγοράς τηρώντας τους κανόνες, κανονισμούς και τις αρχές της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της διαφάνειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ελληνικών λιμένων αποτελεί κρίσιμη παράμετρο στην αναπτυξιακή διαδικασία και την ενίσχυση της απασχόλησης.

 

Οι επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε., μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης, καθώς επίσης και μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», υπό την άμεση διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Συνολικά, μεταξύ 2000-2013, από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. χορηγήθηκαν περίπου 6,8 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε λιμένες. Πέραν της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., επενδύσεις σε λιμένες χρηματοδοτήθηκαν και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπό τη μορφή δανείων, ύψους περίπου 10,1 δισ. ευρώ.

 

Για τα ελληνικά λιμάνια, οι μεγάλες ευκαιρίες εντοπίζονται στην ένταξή τους στις διεθνείς θαλάσσιες αρτηρίες μεταφορών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο διεθνής ανταγωνισμός στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών είναι εντονότατος, πιστεύω ότι η επιτυχία των ελληνικών λιμένων εξαρτάται από τις δυνατότητές τους να επενδύσουν για την ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών τους, με άρτια οργάνωση, ανταγωνιστικές τιμές και γενικότερα υψηλή ποιότητα στην παροχή των υπηρεσιών τους.

 

Ιδιαίτερα, το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα λιμάνι μεγάλων δυνατοτήτων και προοπτικών. Με τις εργασίες του συμμετέχει στους τομείς της Ενέργειας, της Βιομηχανίας, του Εμπορίου και του Τουρισμού. Διαθέτει σύγχρονες υποδομές, τις οποίες αναβαθμίζει συνεχώς, αποτελώντας ταυτόχρονα "hub" της ελληνικής κρουαζιέρας.

 

Μάλιστα, η στρατηγική συνεργασία της "COSCO SHIPPING" με τον Ο.Λ.Π. ήδη έχει δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στην αναβάθμιση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, καθώς από το 2017, στην αφετηρία των επενδύσεων των Κινέζων, προγραμματίζονται έργα αξίας 140 εκατ. ευρώ.

 

Επίσης, η εταιρεία "Dimand" σχεδιάζει να προσελκύσει επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση των παλαιών αποθηκών της «Παπαστράτος» και τη μετατροπή τους σε σύγχρονο κτίριο γραφείων. Παράλληλα, δρομολογούνται: ξενοδοχειακή μονάδα, επιπλωμένες κατοικίες, πολυχώρος εκδηλώσεων, εμπορικά καταστήματα, υπόγειο πάρκινγκ και το "Μουσείο Παπαστράτος".

 

Για όλα αυτά τα φιλόδοξα σχέδια, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθεί το Διοικητικό συμβούλιο του Ε.Β.Ε.Π. από "πρώτο χέρι", από την εταιρεία "Dimand Real Estate" που έχει αναλάβει το έργο.

 

Στις άμεσες προτεραιότητές μας, επίσης, είναι η υιοθέτηση της "blue growth strategy". Η γαλάζια ανάπτυξη στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο είναι ένα νέο μονοπάτι για το μέλλον της χώρας μας και μία πηγή ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη, αφού τα 23 από τα 28 κράτη-μέλη είναι παράκτια και τα 2/3 των συνόρων της Ε.Ε. οριοθετούνται από θάλασσα.

 

Με λίγα λόγια, πιστεύουμε ακράδαντα, ότι με το σωστό timing και με τα εντυπωσιακά υψηλά ποσά χρηματοδότησης της Ε.Ε., με ορίζοντα το 2020, κάθε παράκτια περιοχή, όπως ο Πειραιάς μας, μπορεί να μετατραπεί σε μηχανή αειφόρου ανάπτυξης. Ακόμη, ως αιχμή του δόρατος, δρομολογούμε, έπειτα και από την εξαγγελία της Υφυπουργού Βιομηχανίας, κ. Θ. Τζάκρη, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Β.Ε.Π., τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού Cluster, με άξονα τη Βιομηχανία, το Εμπόριο και τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων του Πειραιά.

 

Στη βάση των παραπάνω, προσδοκούμε ότι, στη νέα Προγραμματική Περίοδο, θα ενισχυθούν οι ευκαιρίες για το λιμάνι του Πειραιά και για τους άλλους ελληνικούς λιμένες και θα αναδειχθεί ο ρόλος τους στις συνδυασμένες μεταφορές. Τίθενται λοιπόν νέες προκλήσεις, αλλά και νέες δυνατότητες. Η ανάπτυξη μιας σαφούς εθνικής στρατηγικής κρίνεται επομένως απαραίτητη, καθώς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, τα ζητήματα είναι ανοικτά. Γι' αυτό απαιτείται απ' όλους μας, εγρήγορση, διαρκής διαπραγμάτευση, εξωστρέφεια, διορθωτικές παρεμβάσεις και επιδίωξη συνεργασιών και ευρύτερων συναινέσεων. Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι να προκύψουν εποικοδομητικά συμπεράσματα από τη σημερινή ημερίδα...».


protoselida

World Business

Σταματά την παραγωγή της η Boeing λόγω κορωνοϊού

Σταματά την παραγωγή της η Boeing λόγω κορωνοϊού

Η αμερικανική βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Boeing Co ανακοίνωσε χθες Κυριακή 5 Απριλίου ότι προχωρεί στην...

Media

Economist: Οι αριθμοί για τους θανάτους από Covid-19 δεν λένε την αλήθεια

Economist: Οι αριθμοί για τους θανάτους από Covid-19…

Η εξάπλωση του Covid-19 μετριέται συχνά με το πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πόσοι έχουν...

Secret Money

 ΠOTE ΘA BΓEI TO «EPΓAΛEIO»;

ΠOTE ΘA BΓEI TO «EPΓAΛEIO»;

Aπό πέρυσι τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε κανονικά να έχει βγει στον αέρα το εργαλείο σύγκρισης...

Τεχνολογία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές διαδικτυακό περιεχόμενο κύρια γονεϊκή ανησυχία

Το επιβλαβές (βίαιο ή σεξουαλικό) περιεχόμενο θεωρείται ο σημαντικότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ενώ...

Περιβάλλον

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έκαναν τη γη να τρέμει λιγότερο

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έκαναν τη γη να…

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, έχουν αρχίσει να...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.