"Διαφάνεια στο Πράσινο Ταμείο των 100 δισ." Προτεινόμενο

Την ανάγκη διασφάλισης της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας του υπό σχεδίαση παγκοσμίου Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα, μέσω του οποίου οι αναπτυγμένες χώρες θα επιδοτούν προγράμματα κλιματικής προσαρμογής στον αναπτυσσόμενο κόσμο, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής τόνισε πως "το Ταμείο πρέπει να είναι ένα καλά μελετημένο όχημα που να παρέχει αποτελεσματική χρηματοδότηση για την κλιματική προσαρμογή στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αλλά τόσο οι τελευταίες εγκληματικές επιθέσεις στο Κοινοτικό σύστημα εμπορίας ρύπων, όσο και τα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας σχετικά με τη διαφθορά στην κλιματική χρηματοδότηση, θα πρέπει να μας προβληματίζουν."

 

Η δημιουργία του Ταμείου συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις του Κανκούν τον Δεκέμβρη του 2010 και θα επανεξετασθεί στην επόμενη διάσκεψη για το κλίμα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής. Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας δημοσιεύτηκε στις 30 Απριλίου και έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της οργάνωσης.

 

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του Σπύρου Δανέλλη:

 

«Ένα από τα πιο χειροπιαστά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τη κλιματική αλλαγή στο Κανκούν αποτέλεσε η συμφωνία για ένα Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, του πρωτοφανούς μεγέθους των $100 δισ. Όσο η Μεταβατική Επιτροπή (Transitional Committee) στο πλαίσιο του ΟΗΕ προετοιμάζει την τελική μορφή του Ταμείου, με σκοπό να λάβει τη τελική σφραγίδα έγκρισης το τέλος του χρόνου στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με τη σχεδίαση αυτού του μοναδικού και εξαιρετικά σημαντικού εργαλείου.

 

Το Ταμείο πρέπει να είναι ένα καλά μελετημένο όχημα που να παρέχει αποτελεσματική χρηματοδότηση για την κλιματική προσαρμογή στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αλλά τόσο οι τελευταίες εγκληματικές επιθέσεις στο Κοινοτικό σύστημα ETS, όσο και τα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης της Διεθνούς Διαφάνειας σχετικά με τη διαφθορά στην κλιματική χρηματοδότηση, θα πρέπει να μας προβληματίζουν. Όχι μόνο επειδή διακυβεύονται τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά επίσης επειδή διακυβεύεται μία παγκόσμια μάχη, η οποία σε αντίθεση με άλλες μπορεί να μην επιδέχεται επαναληπτικής προσπάθειας.»


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Οι leaders της παγκόσμιας οικονομίας φοβούνται το Libra;

Οι leaders της παγκόσμιας οικονομίας φοβούνται το Libra;

Τί τους προβληματίζει και τους ανησυχεί έντονα; – Πώς θα ανατραπούν οι ισορροπίες στην παγκόσμια...

Media

 ΕΕ: 4,2 εκατ. ευρώ για υποστήριξη ανεξάρτητης δημοσιογραφίας

ΕΕ: 4,2 εκατ. ευρώ για υποστήριξη ανεξάρτητης…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα πρόταση υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση ύψους 4,2 εκατ. ευρώ για...

Secret Money

 H ΔEΠA KAI O POSEIDON

H ΔEΠA KAI O POSEIDON

Ένας (ακόμη) λόγος που «επείγουν» οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» της ΔEΠA είναι οι...

Αθλητικά

Παναθηναϊκός: Υπέγραψε και ανακοινώθηκε ο Κολοβός

Παναθηναϊκός: Υπέγραψε και ανακοινώθηκε ο Κολοβός

Ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού με κάθε επισημότητα είναι ο Δημήτρης Κολοβός. Ο 26χρονος διεθνής άσος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.