ΣΕΤΕ: Τρίτος μεγαλύτερος «εργοδότης» ο τουρισμός Προτεινόμενο

Ο τρίτος μεγαλύτερος εργοδότης της Ελλάδας μετά το εμπόριο και τον πρωτογενή τομέα είναι ο τουρισμός.

 

Σύμφωνα με την έρευνα Εργατικού Δυναμικού του SETE Intelligence «Η απασχόληση στον τουρισμό και στην υπόλοιπη οικονομία 2009- 2016», η άμεση και έμμεση απασχόληση στον τουρισμό προσεγγίζει τις 800 χιλιάδες και έχει τη δυναμική να ξεπεράσει το 1 εκατ. μέχρι το 2021.

 

Οι απασχολούμενοι πλέον στον τουρισμό πλησιάζουν στη χαμηλή σεζόν και υπερβαίνουν στην υψηλή το 10% του συνόλου των απασχολούμενων.

 

Στην τελευταία τριετία (2014-2016) η αύξηση της απασχόλησης στον τουρισμό υπερβαίνει την αύξηση των εσόδων και ακολουθεί την τάση αύξησης των αφίξεων.

 

Στις 3 νησιωτικές Περιφέρειες (Ιόνιο, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη) που αποτελούν κύριους νησιωτικούς προορισμούς, 18% – 30% των απασχολούμενων είναι στον τουρισμό.

 

Επίσης, ο μέσος όρος των τελευταίων 4 τριμήνων της απασχόλησης στον τουρισμό ανέρχεται στο 9,3% του συνόλου, δηλαδή σχεδόν όσο και της μεταποίησης (9,4%), ενώ υπερβαίνει αυτόν της Δημόσιας Διοίκησης (9%).

 

Ως απασχολούμενοι στον τουρισμό νοούνται οι εργαζόμενοι στην κατηγορία «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης». Αν και μέρος της δραστηριότητας της εστίασης δεν αφορά στον τουρισμό, η εποχικότητα που παρουσιάζουν τα στοιχεία απασχόλησης σε αυτήν ταυτίζεται με την εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού και ως εκ τούτου η έρευνα θεωρεί τη δραστηριότητα αυτή ως κλάδο του τουρισμού. Από την άλλη πλευρά, δεν περιλαμβάνονται άλλοι κλάδοι (π.χ. μεταφορές) που αν και όχι αμιγώς τουριστικοί, αρκετά μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς τους αφορά στον τουρισμό.


protoselida

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

«Κρεμάει» τα παπούτσια του ο Φερνάντο Τόρες

«Κρεμάει» τα παπούτσια του ο Φερνάντο Τόρες

Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο Φερνάντο Τόρες, βάζοντας τέλος σε μια μακρά και επιτυχημένη...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.