Deal News Online

undefined

Έρχεται το νέο Μνημόνιο

Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα  φαίνεται πως από χθες βρίσκεται στα χέρια της τρόικα το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015 που αποτελεί την ελληνική «συνταγή» για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

 

Στην ουσία πρόκειται για το Μνημόνιο 2 το οποίο έρχεται μετά τις αποκλίσεις της ελληνικής οικονομίας από το Μνημόνιο και τις οποίες διαπίστωσε η τρόικα την περασμένη Τετάρτη.

 

Μετά λοιπόν τις αποκλίσεις έρχονται και τα νέα μέτρα τα οποία αφορούν:

 

1. Το πακέτο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση από τα 26 δισ. ευρώ φαίνεται, να αυξάνει στα 28-30 δισ. ευρώ, καθώς η νεότερη πρόβλεψη των τεχνικών κλιμακίων για έλλειμμα 9,5% φέτος απαιτεί μεγαλύτερο πακέτο προσαρμογής 6-7 δισ. ευρώ -ίσως και κάτι παραπάνω (δημοσίευμα «Ε» περασμένης Τρίτης 10 Μαΐου) αντί των 3 δισ. ευρώ αρχικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 7,4%, ήτοι 3,1% χαμηλότερο από το 10,5% που έκλεισε (προσωρινά στοιχεία) το έλλειμμα του 2010.

 

Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για άμεση εφαρμογή αφορούν την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, την επιβολή ενός έκτακτου φόρου έναντι όσων πιάνονται στο «πόθεν έσχες», το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων για τους ασφαλισμένους όλων των προβληματικών Ταμείων και τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου με έμφαση στην κατάργηση -συγχώνευση φορέων.

 

Και πέραν των 50 δισ.

 

2. Διεύρυνση του πακέτου της δημόσιας περιουσίας με την ένταξη όχι μόνο του συνόλου των δημόσιων επιχειρήσεων και των ακινήτων, αλλά και άνευ όρων.

 

Στελέχη της τρόικας εκτιμούν ότι το πακέτο των εισπράξεων από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να αυξηθεί πέραν των 50 δισ. ευρώ, καθώς η συνολική αξία της υπολογίζεται σε πάνω από 280 δισ. ευρώ.

 

Έχουν γίνει ακόμα και προτάσεις για την εξ ολοκλήρου πώληση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ ή η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Πάντως, η ελληνική πλευρά φαίνεται να εμμένει στη διατήρηση τουλάχιστον ενός ελάχιστου ποσοστού 5%, που θα δίνει στο κράτος το δικαίωμα άσκησης βέτο κατά τη λήψη των αποφάσεων κάθε επιχείρησης.

 

Η επίτευξη νέας συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, που δεν αποκλείεται να κλείσει την ερχόμενη Τετάρτη, θα συνοδευτεί από την έγκριση και εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ, την οποία η τρόικα φαίνεται να χρησιμοποιεί ως απειλή για να πείσει τους συνομιλητές της (απειλούν με μηνιαία καθυστέρηση), καθώς και την περαιτέρω δανειακή διευκόλυνση με 50-60 δισ. ευρώ κατά την κρίσιμη διετία 2012 -2013.

 

Σκληρότεροι όροι

 

Το νέο δάνειο, πάντως, θα συνοδευτεί και από νέο Μνημόνιο με νέους σκληρότερους όρους, κατά πώς έχουν ξεκαθαρίσει επανειλημμένως την τελευταία εβδομάδα οι ανά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δανειστές μας, χωρίς να αποκλείουν και χρονική επιμήκυνση τόσο για την αποπληρωμή όσο και για την επίτευξη των στόχων.

 

Το πακέτο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημόσια περιουσία αναμένεται να θέσει ενώπιον του κρισιμότερου Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη Δευτέρα (σ.σ. θα υπάρξει παρασκηνιακή ενημέρωση και στο Ecofin της Τρίτης).

 

Το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων είναι αυτό που αναμένεται να συγκεντρώσει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η τρόικα το έχει ξεκαθαρίσει από τον περασμένο Φεβρουάριο πως πρέπει να πουληθούν τα πάντα (τότε άφηνε έξω μόνο την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας) προκειμένου να περιοριστεί το χρέος. Τότε ο στόχος ήταν να συγκρατηθεί στο 156% το 2015.

 

Η τυχόν περαιτέρω εκποίηση μπορεί να αποφέρει και υψηλότερα έσοδα και να μειώσει το δημόσιο χρέος σε χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τα όσα φέρονται να έχουν διατυπώσει στελέχη της τρόικας, έναντι των συνομιλητών τους.


protoselida

World Business

Χρεοκοπεί  η Αργεντινή;

Χρεοκοπεί η Αργεντινή;

Όταν, το 2001, η Αργεντινή βυθιζόταν σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, οι δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονταν σε...

Media

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: " Γιουρούσι ανήμερα της Αλωσης "   ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: " 10 αλλαγές στις άδειες Δημοσίων υπαλλήλων...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.