Στον Άρειο Πάγο ο συντελεστής δόμησης

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα ασχοληθεί με το ζήτημα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης υπό το παλαιό όμως νομοθετικό πλαίσιο, καθώς μια υπόθεση παραπέμφθηκε σε αυτήν από το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου (χωρίς να πάρει θέση) ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης έχει κριθεί δύο φορές αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Ειδικότερα, το Εφετείο Αθηνών όρισε οριστική μονάδα αποζημίωσης για αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου, με σκοπό τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου (κατασκευή παιδικής χαράς, φύτευση πρασίνου, κ.λπ.), κάνοντας δεκτή αίτηση των ιδιοκτητών του ακινήτου.

 

Οι ιδιοκτήτες είχαν συμφωνήσει παλαιότερα με τον δήμο αντί για χρηματική αποζημίωση να αποζημιωθούν με τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης, όπως προέβλεπε ο Ν. 2300/1995, παραιτούμενοι συγχρόνως από κάθε δικαίωμα απαίτησής τους κατά του δήμου που έκανε την απαλλοτρίωση.

 

Το 2008, το Εφετείο Αθηνών, ακολουθώντας την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη εκείνη του Ν. 2300/1995, αλλά και άκυρη τη συναίνεση των ιδιοκτητών για την έκδοση τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης, όπως άκυρη έκρινε και την παραίτηση των ιδιοκτητών από κάθε δικαίωμα. Για τον λόγο αυτό ικανοποίησε το αίτημα προσδιορισμού της τιμής αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση.

 

Στη συνέχεια ο δήμος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, προβάλλοντας ότι το Εφετείο Αθηνών, αποκρούοντας το Ν. 2399/1995 ως αντισυνταγματικό, εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.


protoselida

Media

Πέτσας: Πως θα ανοίξει ο δρόμος για τις επενδύσεις στα ΜΜΕ

Πέτσας: Πως θα ανοίξει ο δρόμος για τις…

Το πλέγμα των παρεμβάσεων που η κυβέρνηση θεωρεί ότι «θα διευκολύνει τις επενδύσεις στον κλάδο...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Tesla: Ρεκόρ παράδοσης με 97.000 αυτοκίνητα

Tesla: Ρεκόρ παράδοσης με 97.000 αυτοκίνητα

Ρεκόρ παραγωγής και παραδόσεων αυτοκινήτων σημείωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla το τρίτο τρίμηνο, αν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.