Στον Άρειο Πάγο ο συντελεστής δόμησης

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα ασχοληθεί με το ζήτημα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης υπό το παλαιό όμως νομοθετικό πλαίσιο, καθώς μια υπόθεση παραπέμφθηκε σε αυτήν από το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου (χωρίς να πάρει θέση) ως ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης έχει κριθεί δύο φορές αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Ειδικότερα, το Εφετείο Αθηνών όρισε οριστική μονάδα αποζημίωσης για αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου, με σκοπό τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου (κατασκευή παιδικής χαράς, φύτευση πρασίνου, κ.λπ.), κάνοντας δεκτή αίτηση των ιδιοκτητών του ακινήτου.

 

Οι ιδιοκτήτες είχαν συμφωνήσει παλαιότερα με τον δήμο αντί για χρηματική αποζημίωση να αποζημιωθούν με τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης, όπως προέβλεπε ο Ν. 2300/1995, παραιτούμενοι συγχρόνως από κάθε δικαίωμα απαίτησής τους κατά του δήμου που έκανε την απαλλοτρίωση.

 

Το 2008, το Εφετείο Αθηνών, ακολουθώντας την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη εκείνη του Ν. 2300/1995, αλλά και άκυρη τη συναίνεση των ιδιοκτητών για την έκδοση τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης, όπως άκυρη έκρινε και την παραίτηση των ιδιοκτητών από κάθε δικαίωμα. Για τον λόγο αυτό ικανοποίησε το αίτημα προσδιορισμού της τιμής αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση.

 

Στη συνέχεια ο δήμος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, προβάλλοντας ότι το Εφετείο Αθηνών, αποκρούοντας το Ν. 2399/1995 ως αντισυνταγματικό, εσφαλμένα ερμήνευσε και εφήρμοσε το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.


protoselida

World Business

Έρευνα διεξάγουν οι Βρετανικές Αρχές για την Glencore

Έρευνα διεξάγουν οι Βρετανικές Αρχές για την Glencore…

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές τη Glencore ύστερα από την ανακοίνωση της ελβετικής εταιρείας ότι οι...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μένη Κουμανταρέα

Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στον Μένη Κουμανταρέα

Με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον τραγικό θάνατο του διακεκριμένου συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα,...

Αθλητικά

Στον Ατρόμητο ο Σάββας Παντελίδης

Στον Ατρόμητο ο Σάββας Παντελίδης

Τα αρνητικά αποτελέσματα έφεραν την απομάκρυνση του Γιάννη Αναστασίου από τον πάγκο του Ατρόμητου και...

Τεχνολογία

Wind για διακοπή του 5G στην Καλαμάτα

Wind για διακοπή του 5G στην Καλαμάτα

Για "τεχνοφοβία και ψηφιακό αναλφαβητισμό που απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω" κάνει λόγο ...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.