Τα σενάρια για τη μικρή ΔΕΗ

Τρία διαφορετικά σχέδια για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Ένα για την πώληση μετοχών της Επιχείρησης, ένα δεύτερο για την πώληση ενέργειας που παράγει και ένα τρίτο για την πώληση πελατών της.

 

Το πρώτο είναι η επιμονή της τρόικας στην ιδιωτικοποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, θέμα που μπαίνει όλο και πιο επιτακτικά στο τραπέζι.

 

Το δεύτερο, που φέρει τη στήριξη του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αφορά την πώληση ενέργειας της ΔΕΗ μέσα από τις δημοπρασίες, σχέδιο που προκαλεί αναστάτωση και γκρίνια στην αγορά, αφού δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο του, δηλαδή τη μείωση του μεριδίου της Επιχείρησης.

 

Και το τρίτο, που στην ουσία επιχειρεί να εξουδετερώσει το προηγούμενο, το ανήγγειλε και επίσημα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα εκδήλωσης για την κοπή της πίτας της Επιχείρησης, παρουσία του Γιώργου Σταθάκη.

 

Αφορά τη σύσταση δύο εταιρειών με πελάτες από όλες τις κατηγορίες (καλοπληρωτές και κακοπληρωτές, οικιακοί, αλλά και επαγγελματίες), που η ΔΕΗ θα επιχειρήσει να πουλήσει σε ανταγωνιστές της.

 

Ο στόχος είναι να ακυρωθεί στην πράξη το μέτρο των δημοπρασιών, τις οποίες και η Επιχείρηση αντιστρατεύεται θεωρώντας τες για την ίδια καταστροφικές.

 

Τι από όλα αυτά θα γίνει, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα. Θα μπορούσαν όμως να συμβούν και τα τρία μαζί. Δηλαδή και οι δανειστές να επιμείνουν στην ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, αλλά και να τρέξουν παράλληλα τόσο οι δημοπρασίες όσο και η πώληση χαρτοφυλακίων πελατών σε ιδιώτες.

 

Στο κακό μάλιστα για τη ΔΕΗ σενάριο, δεν αποκλείεται οι ιδιώτες ανταγωνιστές να γυρίσουν την πλάτη τους στην πρόταση Παναγιωτάκη, αφού ούτως ή άλλως μπορούν ήδη και προσελκύουν μέσω των χαμηλότερων τιμολογίων τους μόνο τους καλοπληρωτές πελάτες.

 

Και αν στην πορεία οι δημοπρασίες δεν πετύχουν τον στόχο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, από 89% σήμερα σε 49% το 2020, δεν αποκλείεται να επανέλθει το σενάριο της Μικρής ΔΕΗ.


protoselida

World Business

Oι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να αποφύγουν τους δασμούς εάν κατασκευάσουν μονάδες στις ΗΠΑ

Oι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να αποφύγουν τους δασμούς εάν…

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα προχωρούν και...

Secret Money

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

ΞANA ΣTO ΣΦYPI

Για μια ακόμη φορά θα βγει στο σφυρί την ερχόμενη Tετάρτη 20 του μήνα το...

Τεχνολογία

 Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Τα ταξί στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πρόκειται να χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.