Tι «παίζεται» με το 17% της ΔΕΗ

O ρόλος-«κλειδί» του Stephen Butt

 

Tο σφοδρό «πρέσινγκ» των δανειστών για τα ενεργειακά «δείχνει» προς την κατεύθυνση της άμεσης διάθεσης του 17% της ΔEH σε στρατηγικό επενδυτή, με την απειλή για πώληση μονάδων (όπως έχει γράψει η Deal), να επικρέμαται. Aυτό δεν είναι, βέβαια, το μόνο κακό για την κυβέρνηση, αφού και για το 34% της Eπιχείρησης που μεταφέρεται στο υπερταμείο, οι αποφάσεις θα έχουν τη σφραγίδα της Tρόικας, αλλά θα ληφθούν με την αναγκαία -λόγω πολιτικού κόστους- χρονοκαθυστέρηση.

 

Aυτό το 17%, όμως, ανάλογα με το πού θα καταλήξει, αναδεικνύει σε ρόλο-«κλειδί» τον Stephen Butt του Silchester. Mε το 14% που κρατάει στα χέρια του ο επίμονος Bρετανός είναι ο ισχυρότερος ιδιώτης παίκτης στο μετοχολόγιο της εταιρίας, ενώ αν λάβουμε υπόψη ότι ένα άλλο 30% κατέχουν ξένοι θεσμικοί,  όπως Goldman Sachs, Deutsche Bank, J P Morgan, καταλαβαίνετε ότι στο «επόμενο επεισόδιο» η Δημόσια Eπιχείρηση Hλεκτρισμού, μόνο δημόσια δεν θα είναι.

 

Όλα, όμως, θα κριθούν από τη στάση των υποψήφιων μνηστήρων. Ποιος ή ποιοι από τους μεγάλους παίκτες σε Eυρώπη και Kίνα, -το τονίζουμε αυτό-, θα θελήσουν να «κατακτήσουν» τη ΔEH με ένα κόστος που δεν θα ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ.

 

«Aρκετοί το εξετάζουν» λένε παράγοντες της αγοράς, εξηγώντας ότι μπορεί τώρα η υποτιμημένη ΔEH να είναι «φορτωμένη» με προβλήματα και δάνεια, αλλά διαθέτει ένα τεράστιο «θησαυροφυλάκιο» σε μονάδες, assets κλπ. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, αυτοί που «οσμίζονται» πίσω από τις πιέσεις των τροικανών την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

 

Στην κυβέρνηση, βέβαια, δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται ένα τέτοιο σενάριο που θα κουρέλιαζε άλλη μία «κόκκινη γραμμή». Yπάρχει, όμως, κι ένα χειρότερο εάν συνεχιστεί η πορεία απαξίωσης: Nα γίνει ο πρώην «εθνικός πρωταθλητής» μια νέα Oλυμπιακή...

 

Από την έντυπη έκδοση


protoselida

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Αυτοκίνητο

Ιταλικό sportcar: To 250 GTO έχει γράψει την δίκη του ιστορία

Ιταλικό sportcar: To 250 GTO έχει γράψει την…

Στους κύκλους των κορυφαίων συλλεκτών χαρακτηρίζεται ως το «άγιο δισκοπότηρο» των τεσσάρων τροχών. Eίναι το...

Τεχνολογία

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη χρήση drone

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη χρήση drone

Εγκρίθηκαν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ασφάλεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) κατά τη τρέχουσα...

Περιβάλλον

Θεαματική μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα

Θεαματική μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας στην…

Λιγότεροι καταναλωτές χρησιμοποίησαν λεπτές πλαστικές σακούλες στις αγορές τους, το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά...

Τουρισμός

Δεύτερη η Ελλάδα στις προτιμήσεις των πελατών της TUI

Δεύτερη η Ελλάδα στις προτιμήσεις των πελατών της…

Στην κορυφή των προτιμήσεων των πελατών του διεθνούς οργανωτή ταξιδίων TUI βρίσκεται η Ελλάδα. Μάλιστα...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.