Οικονομία

Τα προληπτικά μέτρα στο τραπέζι του Eurogroup

Στόχος η πολιτική συμφωνία - Ανυποχώρητοι οι δανειστές

 

Με βαλίτσες γεμάτες ελπίδες επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο για Βρυξέλλες οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

 

Μετά και τις χθεσινές Σόιμπλε ότι δεν απειλεί την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, η ελληνική πλευρά ελπίζει σε μια πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα κι συνεπώς στοπ κλείσιμο της αξιολόγησης.

 

Μέτρα και πάλι μέτρα

 

«Επιτυχία» θεωρούν στην κυβέρνηση μια συμφωνία «στο παρά πέντε» για τον οδικό χάρτη προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις αρχές του Μαρτίου. Θέλουν συμφωνία-πακέτο και ανταλλάγματα «χέρι με χέρι» για αξιολόγηση, χρέος, πλεονάσματα και τον νέο ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup της Δευτέρας, ο Τόμας Βίζερ, ο άνθρωπος που γνωρίζει, χειρίζεται και προετοιμάζει τα πάντα γύρω από την διαπραγμάτευση «από μέσα», ως πρόεδρος του Euroworking Group, στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα. Το μήνυμα είναι «συζητήσεις τέλος, πείτε "ναι" στα μέτρα και ψηφίστε τα τώρα και προκαταβολικά, για το 2018 και μετά, ώστε να γυρίσουν στην Αθήνα οι θεσμοί». Προειδοποιεί πως η καθυστέρηση ίσως φέρει χειρότερη συμφωνία και τονίζει πως δεν είμαστε ούτε καν στο «σημείο εκκίνησης», αλλά ίσως προλαβαίνουμε συμφωνία σε ένα μήνα.

 

Ο δρόμος προς τη συμφωνία

 

Στο κυβερνητικό μέτωπο θεωρούν πως έχουν περιθώριο 4 εβδομάδες για να φτάσουν σε πολιτική συμφωνία για κλείσιμο της αξιολόγησης, ως το επόμενο Eurogroup της 20ης Μαρτίου -που είναι και ο τελικός «σταθμός» για να μη μπει η χώρα σε μεγαλύτερες περιπέτειες. Αυτό σημαίνει ότι με διαδικασίες-εξπρές προλαβαίνουν να φέρουν στη Βουλή τα νομοσχέδια για 12 εκκρεμή προαπαιτούμενα (από τα συνολικά 15) στα οποία θα κριθεί πότε θα επιστρέψει η Τρόικα και αν θα υπάρξει «τεχνική συμφωνία» πριν τις 9 Μαρτίου.

 

Τα πρώτα 8 νομοσχέδια και τα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2017-2018 είναι σχεδόν έτοιμα για να λάβουν την έγκριση των θεσμών, αλλά ανοικτά παραμένουν τα μέτωπα στα Εργασιακά, την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Στα δύο τελευταία πάντως, διαφαίνεται πως οι θεσμοί θα εκφράσουν την ικανοποίησή τους.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή