Οικονομία

Έρχονται «καμπάνες» για να κλείσει η «τρύπα» στα έσοδα

Την επιβολή αυθαίρετων προστίμων από τους ελεγκτές ώστε να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν όσο το δυνατό περισσότερο έσοδα, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή".

 

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, και οι ίδιοι οι ελεγκτές κάνουν λόγο για χαοτικό φορολογικό σύστημα με πληθώρα εγκυκλίων που σε πολλές περιπτώσεις είναι αντικρουόμενες και οδηγούν σε άδικες αποφάσεις.

 

Η ανυπαρξία δομών στη φορολογική διοίκηση, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές, δίνουν χώρα στην ανάπτυξη και φαινομένων διαφθοράς, ενώ όπως τονίζουν, δέχονται τα πυρά των ελεγχόμενων και σε αρκετές περιπτώσεις μηνύσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεσή τους.

 

Ελεγκτικές εταιρείες, λογιστικά γραφεία και επιχειρήσεις, έχουν αρχίσει να αντιδρούν έντονα στον καταιγισμό φορολογικών προστίμων, τα οποία θεωρούν αυθαίρετα και σε πολλές περιπτώσεις εντελώς καταχρηστικά.

 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι περισσότερες υποθέσεις που καταλήγουν στα διοικητικά δικαστήρια, έπειτα από προσφυγές επιχειρήσεων και φορολογούμενων για αυθαίρετα πρόστιμα, έχουν καταπέσει, δικαιώνοντας τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.

 

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι έλεγχοι διευρύνονται ακόμη και σε φορολογικά έτη, τα οποία έχουν παραγραφεί.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή