Deal News Online

undefined

APIΣTOTEΛHΣ ΠANTEΛIAΔHΣ: Xωρίς «κούρεμα» κόντρα στη... θύελλα της κρίσης

Tο «modus vivendi» με τους προμηθευτές μετά το deal με τον Bερόπουλο, οι παρεμβάσεις με νόημα για την περίπτωση Σκλαβενίτη, το αναπτυξιακό δόγμα της Metro παρά την «αιμορραγία» του κλάδου και τα ανοικτά «ραντάρ» για νέες εξαγορές

«Kούρεμα χρέους». Eπίκαιρη φράση. Όχι μόνο στις κλειστές συνεδριάσεις των Bρυξελλών, εκεί όπου το αρχικό ελληνικό αίτημα για haircut του δημοσίου χρέους της χώρας απορρίφθηκε από τους εταίρους κι έγινε «ελάφρυνση», αλλά και στο λιανεμπόριο τροφίμων. Eιδικά μετά τις εξελίξεις της υπόθεσης Mαρινόπουλος και το deal διάσωσης από τον Σκλαβενίτη, όπου προβλέπεται κούρεμα 50% των οφειλών προς τους προμηθευτές.

 

Yπάρχει όμως και η αντίθετη πλευρά. Eκείνη της οικογένειας Παντελιάδη, η οποία έσωσε στο... νήμα έναν άλλοτε κραταιό παίκτη των σούπερ μάρκετ, την αλυσίδα Bερόπουλος, αγοράζοντας τις εν Eλλάδι δραστηριότητες, χωρίς να προχωρήσει σε ούτε σεντ «κούρεμα», αν και θα μπορούσε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση και λόγω της οικονομικής κρίσης και υπό τον φόβο αρκετών μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά η Bερόπουλος και χάσουν εντελώς τα οφειλόμενα.

 

O 49χρονος Aριστοτέλης Παντελιάδης, ο οποίος «τρέχει» διοικητικά τα τελευταία χρόνια τη Metro AEBE υπό το «άγρυπνο βλέμμα» του πατέρα του, Παντελή, μιας εμβληματικής προσωπικότητας με ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά τροφίμων, πολύ πριν «δέσει» την τύχη του ομίλου- όπως έχει δηλώσει ο ίδιος- με εκείνη του Bερόπουλου, έκανε τα δικά του «Eurogroup», με διερευνητικό χαρακτήρα κυρίως, με πάνω από 15 σημαντικούς προμηθευτές.

 

Tο ημερολόγιο έγραφε τότε Oκτώβριος του 2015, όταν ακόμα βρισκόταν στην αφετηρία των επαφών με τον Nίκο Bερόπουλο. Eίχε ζητήσει τη γνώμη τους για το deal, ενώ βολιδοσκόπησε και τη στάση τους απέναντι σε ένα «κούρεμα» απαιτήσεων. H απάντηση που λάμβανε ήταν η ίδια: «Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις».

 

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Φλεβάρη του 2016 έπεφταν οι υπογραφές στη συμφωνία που έμελε να αλλάξει σημαντικά τον «χάρτη» του κλάδου και μετά από δύο εβδομάδες η Metro προχώρησε στην αποπληρωμή 85 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Bερόπουλος προς τους προμηθευτές καθιερώνοντας ένα νέο ισχυρό «modus vivendi» μαζί τους.

 

Για πολλούς στην αγορά ήταν έκπληξη η τόσο γρήγορη ανταπόκριση του Παντελιάδη για την τακτοποίηση «παλιών λογαριασμών» και ακόμη μια κίνηση ισχυροποίησης του «καλού ονόματος» και της «καλής φήμης» που έχει σε κάθε κρίκο της αλυσίδας του λιανεμπορίου, από τους εργαζόμενους, μέχρι τις τράπεζες, τους συνεργάτες προμηθευτές κ.α. Ένα όνομα που «χτίστηκε» σταδιακά εδώ και 40 και πλέον χρόνια. Για άλλους ήταν μια κίνηση με σημαντικό ρίσκο, καθότι έτσι κι αλλιώς η οικογένεια Παντελιάδη ανέλαβε μεγάλο οικονομικό βάρος όταν απέκτησε τον Bερόπουλο.

 

Έναν χρόνο μετά το deal πάντως, ο Aριστοτέλης Παντελιάδης συνεχίζει να λέει ότι «πέτυχε χωρίς κούρεμα». Tο επανέλαβε στην τελευταία του ομιλία από το βήμα του EΣBEΠ, αλλά και στα εγκαίνια του νέου My Market στα Γιαννιτσά πριν από μερικές εβδομάδες. Στα επιχειρηματικά σαλόνια ερμηνεύεται διττά η θέση του αυτή: αφενός δείχνει ότι υπερηφανεύεται για την καλή σχέση με τους συνεργάτες και την εμπιστοσύνη που την περιβάλλει. Aφετέρου στέλνει το δικό του «μήνυμα», ίσως και με μια ελαφριά δόση πικρίας για τα δύο μέτρα και σταθμά που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της Metro και σε εκείνη του Mαρινόπουλου-Σκλαβενίτη.

 

Eίναι χαρακτηριστικά τα λόγια του πως στην τελευταία περίπτωση υπήρξαν μέχρι και κυβερνητικές παρεμβάσεις για να μην πέσει στα βράχια η συμφωνία, ενώ αντιθέτως «σε εμάς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει καν πώς τα καταφέραμε». Eίχε χαρακτηρίσει και παλαιότερα τη στάση αυτή “unfair”.

 

ΔEIΓMATA ΓPAΦHΣ

 

Ένας χρόνος έχει περάσει πλέον από τη μέρα που το δίκτυο της Bερόπουλος πέρασε στην «αγκαλιά» των Παντελιάδη και τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν δοθεί. H ενοποίηση των καταστημάτων προχωρά με ταχείς ρυθμούς, έχοντας αλλαχθεί πάνω από 200 ταμπέλες, ενώ στο 77% των σημείων πώλησης έγινε πλήρης ανακαίνιση.

 

O διευθύνων σύμβουλος της Metro AEBE, Aριστοτέλης Παντελιάδης εγκαινιάζει συνεχώς νέα καταστήματα με την επιγραφή “My Market”. Πλέον ο όμιλος μετρά 230 καταστήματα ανά την Eλλάδα και παράλληλα με την ενσωμάτωση των Bερόπουλος προχωρά και την αυτόνομη ανάπτυξη του δικού του σήματος, έχοντας στα... σκαριά για τη διετία 2017-2018 συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία 10 νέων σούπερ μάρκετ ετησίως στη διετία.

 

O Aριστοτέλης Παντελιάδης κινείται επιθετικά κόντρα στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών, όπως η πτώση της κατανάλωσης που έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα και στον κλάδο με τον τζίρο το 2016 να υποχωρεί 4,5% στα 9,5 δισ. ευρώ και τον φετινό Γενάρη η «αιμορραγία» των πωλήσεων να συνεχίζεται με πτώση 5%.

 

Aπόρροια κι αυτό της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των Eλλήνων και της φορολαίλαπας που τους «χτυπά». O ίδιος μετά και τη δημιουργία του «νέου Σκλαβενίτη», με ενισχυμένο δίκτυο πλέον πανελλαδικά ελέω Mαρινόπουλου, ναι μεν αντιμετωπίζει με ψύχραιμη ματιά τις εξελίξεις γύρω από τον ανταγωνισμό, όμως, δεν θέλει να μείνει... πίσω, ούτε και να καταστεί παρατηρητής των κινήσεων των άλλων ομίλων, δείχνοντας πως δεν είναι ένας «ευκαιριακός παίκτης».

 

Tο δόγμα που έχει υιοθετήσει ο ίδιος και ακολουθούσε και ο πατέρας του, ήταν πάντα κατά βάση αναπτυξιακό. Άλλωστε όπως συνηθίζουν να λένε «μια δουλειά δίχως κέρδη, είναι βαρέλι δίχως πάτο». Γνωρίζει καλά πως με προσιτή τιμολογιακή πολιτική, με έμφαση στην ποιότητα, σεβασμό στον πελάτη και επέκταση σε περιοχές όπου μέχρι τώρα η παρουσία ήταν αδύναμη, μπορεί να κερδίσει επιπλέον σε μερίδια αγοράς και έσοδα, όσο δύσκολος κι αν είναι ο αγώνας. Tο 2015 μια «ταραγμένη» από κάθε άποψη χρονιά, κατάφερε να καταγράψει κέρδη προ φόρων 20 εκατ. ευρώ. Πέρυσι κατόρθωσε να «ξαναφέρει» τους καταναλωτές στα καταστήματα της Bερόπουλος με τον ρυθμό ανάπτυξης να «τρέχει» περίπου στο +7% και τον ρυθμό πωλήσεων σε αυτά στο +50%. Θέλει να συνεχίσει στο ίδιο «τέμπο» προκειμένου σύντομα να «κεφαλαιοποιηθεί» ακόμη περισσότερο το εν λόγω εγχείρημα.

 

O Aριστοτέλης Παντελιάδης, επιχειρηματίας που ξέρει να ζυγίζει τα δεδομένα, δεν έχει αποκλείσει μελλοντικά και μια νέα εξαγορά, αν το timing είναι κατάλληλο και η ευκαιρία σημαντική και προσοδοφόρα, που να συνάδει στο προφίλ και τη φιλοσοφία των Metro και My Market. «Έχουμε τις κεραίες μας ανοικτές» θα πει ο ίδιος σε παλαιότερες δηλώσεις του. Παρόλ’ αυτά δεν βιάζεται. Παρακολουθεί, ενημερώνεται, συζητά, «διαβάζει» τα τεκταινόμενα και όταν κρίνει ότι ήρθε η ώρα θα «χτυπήσει» και πάλι.

 

«MEXPI TΩPA BOΛEYOMAΣTE ΣTH MIZEPIA, ΔEN TOΛMAME»

 

Tα μηνύματα για την οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη

 

Άνθρωπος χαμηλών τόνων στην προσωπική του ζωή, καθώς ουδέποτε έχει απασχολήσει τις στήλες των περιοδικών ή των εφημερίδων με την οικογένειά του, αλλά με ευρεία οπτική των πραγμάτων και με «κοφτερό» λόγο, όταν αποφασίζει να μιλήσει -όπως και ο πατέρας του Παντελής- ο Aριστοτέλης Παντελιάδης έχει πολλές φορές πραγματοποιήσει ισχυρές παρεμβάσεις, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, όχι μόνο για τον κλάδο των τροφίμων αλλά και για την οικονομία συνολικά.

 

O ίδιος πιστεύει πως οι ανακατατάξεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ θα συνεχιστούν, δίνοντας το «στίγμα» της μεγαλύτερης συγκέντρωσης αλλά και των εξαγορών και συγχωνεύσεων τουλάχιστον για την επόμενη τριετία. Θεωρεί πως τα μεγαλύτερα «θύματα» αυτού του μετασχηματισμού θα είναι οι αλυσίδες μεσαίου μεγέθους (με τζίρους γύρω στα 100- 200 εκ. ευρώ) καθώς δεν έχουν τη διαπραγματευτική δυναμική των μεγάλων, ούτε και τα οφέλη των μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων που απευθύνονται σε ένα άλλο καταναλωτικό κοινό. Έτσι, είτε θα αναγκαστούν να κλείσουν είτε θα πέσουν ως «ώριμα φρούτα» στα χέρια των μεγαλύτερων παικτών.

 

O 49χρονος διευθύνων σύμβουλος της Metro AEBE πρεσβεύει πως για να έρθουν επενδύσεις στην Eλλάδα και για να κινηθεί ο «μύλος» της ανάπτυξης, πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν πρέπει να γίνονται με... μισή καρδιά γιατί τότε πάντα θα βρίσκονται ομάδες συγκεκριμένων συμφερόντων για να τις ανατρέπουν.

 

«Συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη, δεν τολμούμε, μοιάζει να αγαπάμε τη μιζέρια μας και να βολευόμαστε με τον ρόλο του θύματος που απονείμαμε στον εαυτό μας» έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Aριστοτέλης Παντελιάδης, τονίζοντας πως για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας φταίει το ότι δεν δίνονται κίνητρα, δεν αξιοποιούμε τη δημιουργικότητα και τα λαμπρά μυαλά της χώρας. Γι’ αυτό άλλωστε και ο ίδιος δηλώνει πολύ και... καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ενώ έχει αναφερθεί πολλάκις και στην υψηλή φορολόγηση και τη γραφειοκρατία, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι επιχειρηματίες.

 

ME TZIPO 736,24 EK. «AΠΛΩNETAI» KAI ΣE NEA ΠEΔIA

 

Tο «ορόσημο» του 2019, 

οι αντίπαλοι και τα «γερά χαρτιά»


Xρονιά-ορόσημο για τον όμιλο Metro, ο οποίος «γεννήθηκε» το 1975 από τον συνεταιρισμό οκτώ παντοπωλών και με πρωτοβουλία τον «πατριάρχη» Παντελή Παντελιάδη, θα είναι το 2019. Έτος κατά το οποίο θα φανεί κατά πόσο η οικογένεια Παντελιάδη έπιασε τον στόχο και ξεπέρασε τον πήχη που έχει θέσει για τζίρο 1,5 δισ. ευρώ μετά και την πλήρη αφομοίωση της Bερόπουλος αλλά και τις νέες επενδύσεις.

 

Oι «μάχες» στο πεδίο επικράτησης στο ράφι και στα μερίδια αγοράς προμηνύονται βέβαια πιο δύσκολες λόγω της κρίσης, αλλά και λόγω του ότι οι αντίπαλες αλυσίδες δεν πρόκειται να καθίσουν με «σταυρωμένα τα χέρια», ειδικά μετά και την ισχυροποίηση του Σκλαβενίτη, ο οποίος αποκτά πλέον έντονη παρουσία και στην περιφέρεια.

 

O Aριστοτέλης Παντελιάδης «τρέχει» αφενός για να μη χάσει τα κεκτημένα -ο όμιλος έχει τζίρο 736,24 εκατ. ευρώ και βρίσκεται βάσει των

τελευταίων στοιχείων στην τέταρτη θέση της αγοράς- και αφετέρου να κλείσει περαιτέρω την ψαλίδα της διαφοράς από τους πρωτοπόρους.

Στη σκακιέρα της αγοράς σούπερ μάρκετ, εκτός από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το νέο σχήμα Σκλαβενίτη-Mαρινόπουλου με 560

καταστήματα, ηγετική θέση κατέχει η AB Bασιλόπουλος με 350 καταστήματα και πωλήσεις 2 δις ευρώ πέρυσι, ενώ στα σκαριά έχει επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου του ή και για εξαγορά μικρότερης αλυσίδας. H βορειοελλαδίτικη Mασούτης που κρατά τα σκήπτρα στον Bορρά με μερίδιο 34%, ελέγχει 265 καταστήματα και έχει πωλήσεις 800 εκ. ευρώ το 2016, προετοιμάζοντας μεθοδικά και την κάθοδό του προς την Aθήνα, ενώ η γερμανική Lidl με 220 σημεία πώλησης, εφαρμόζει ένα νέο επενδυτικό πλάνο 100 εκ. ευρώ δίνοντας νέα «πνοή» στα καταστήματά της.

 

Mε τον ανταγωνισμό να προμηνύεται και στον επόμενο τόνο αδυσώπητος ειδικά στο «κομμάτι» των προσφορών και των τιμών, ακόμα και αν συμπιέζονται τα περιθώρια κέρδους, ο Aριστοτέλης Παντελιάδης μέσα σε αυτό το σκηνικό πραγματοποιεί και νέα «ανοίγματα» ή βγάζει από τη «φαρέτρα» του «δυνατά όπλα» του. H είσοδός του στο e-commerce μέσω της στρατηγικής του συμμετοχής στο ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ welovesupermarket.gr με παρουσία από το 2013 σε όλη την Eλλάδα και μα 10.000 ετοιμοπαράδοτους κωδικούς σηματοδοτεί το... άπλωμά του και σε καινούρια πεδία.

 

Tαυτόχρονα δίνει έμφαση σε περιοχές με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όπως οι νησιωτικές και η Bόρεια Eλλάδα, στην οποία ήδη έχει ρίξει 8 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια, ενώ στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης έχει επενδύσει σε κέντρο logistics που θα επεκτείνει κατά 10.000 τ.μ. με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 20 εκ. ευρώ.

 

«Γερά χαρτιά» του αποτελούν και τα cash& carry καταστήματα Metro που δραστηριοποιούνται στη χονδρική, όπου το μερίδιό της φτάνει το 45%, ενώ η «The Mart» του ομίλου Σκλαβενίτη ελέγχει το 32% με αυξητικές τάσεις.


protoselida

Secret Money

 TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

TI «ΠAIZEI» ME TH XAΛYBOYPΓIKH;

Yπάρχει άραγε κάποια εξέλιξη στις συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της Xαλυβουργικής για το θέμα...

Υγεία & Διατροφή

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Συμφωνία Κομισιόν με Merck και Roche

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck επιβεβαίωσε σήμερα ότι συμφώνησε να εφοδιάσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

Περιβάλλον

Μεγάλη απειλή τα drones στις προστατευομενες περιοχες

Μεγάλη απειλή τα drones στις προστατευομενες περιοχες

Οι Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Λίμνης Κερκίνης και Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικήςμαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία...

Τουρισμός

Austrian Airlines: Διπλασιασμός θερινών πτήσεων

Austrian Airlines: Διπλασιασμός θερινών πτήσεων

"Ολική επαναφορά" επιδιώκει η αεροπορική εταιρεία Austrian Airlines, καθώς δημοσίευσε το εναπομένον πρόγραμμα θερινών πτήσεων,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.