Η 7η Απριλίου νέο deadline για συμφωνία

Μετέωρη η αξιολόγηση – Στο μικροσκόπιο τα αντίμετρα

 

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση νέα μέτρα και αντίμετρα, ενώ εναποθέτει τις ελπίδες σε καλύτερη συμφωνία σύντομα, τουλάχιστον, στην συσπείρωση των κυβερνητικών βουλευτών που ανησυχούν για τις εξελίξεις στην οικονομία.

 

Μετά την ενημέρωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους κ.κ. Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος συμπύκνωνε την απάντηση της κυβέρνηση στο μετέωρο ερώτημα «τι ισχύει τελικά για τα αντίμετρα», λέγοντας χθες πως «ισχύει ό,​τι έχει πει ο κ. Μοσκοβισί και όχι ο κ. Ντάισεμπλουμ, που σήμερα έχει εκλογές».

 

Με την ίδια λογική πάντως, σε ένα μήνα θα έχουν εκλογές και οι Γάλλοι σοσιαλιστές, στην κυβέρνηση των οποίων ήταν υπουργός Οικονομικών ο κύριος Μοσκοβισί πριν να γίνει Επίτροπος –και η θητεία του οποίου επίσης πλησιάζει στη λήξη της.

 

Επόμενος «σταθμός» η 7η Απριλίου

 

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση στους βουλευτές από τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτον, συμφωνία δεν θα υπάρχει στο Eurogroup της 20 Μαρτίου και σαν ​επόμενος στόχος τίθεται εκείνος της 7η Απριλίου.

 

Λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης όμως, ακόμα και αν προκύψει συμφωνία, μπορεί να χρειαστούν μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ολλανδία και έτσι μπορεί να καταστεί δυσχερής η έγκριση της χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ολλανδικό Κοινοβούλιο.

 

Αγκάθι τα Εργασιακά – Μετατίθενται για την 3η αξιολόγηση;

 

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου στα 5900 ευρώ (και πέραν από τις περικοπές συντάξεων και τα έξτρα μέτρα λιτότητας από το 2019) είναι τα μέτρα που καλούνται να ψηφίσουν ​οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα Εργασιακά. Το ΔΝΤ επιμένει για ομαδικές απολύσεις και λοκ-άουτ, ενώ απορρίπτει την επαναφ​ορά των κλαδικών συμβάσεων και επιμένει στις επιχειρησιακές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Έφη Αχτσιόγλου επιβεβαίωσε τη διαφορά απόψεων που τη χωρίζει από την Ντέλια Βελκουλέσκου: «Είναι τόσο διαφορετικές που δεν γίνεται καν συζητήσουμε» φέρεται να δήλωσε, ​ενώ λέγεται πως πέταξε την ιδέα να μην κλείσουν σε αυτήν την αξιολόγηση τα Εργασιακά, αλλά να μετατεθούν στην επόμενη (τρίτη) αξιολόγηση.

 

Ακόμα και αν κλείσει όμως χωρίς τα Εργασιακά ​ η 2η αξιολόγηση, είναι απίθανο να δεχτεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να πάρει αυτό που θέλει.

 

​Η απόφαση αυτή πρέπει να έχει ληφθεί σε ένα-ενάμισι μήνα το πολύ​, οπότε έτσι ανακύπτει ξανά πρόβλημα για την χρηματοδότηση της χώρας.

 

Τα αντίμετρα

 

Μικρό καλάθι κρατούσε πάντως η υπουργός Εργασίας για τα αντίμετρα που θα αναπληρώσουν τις επικείμενες περικοπές συντάξεων. Η κα. Αχτσιόγλου περιέγραψε αντίμετρα χαμηλής έντασης (300-350 εκατ. ευρώ) για επίδομα στήριξης φτωχών νοικοκυριών και ανήλικα παιδιά, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και ένα σχέδιο για να συνδυαστεί το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας με την Ανάπτυξη μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (πιθανώς και για να καλυφθεί έτσι ένα μέρος της χρηματοδότησης και να μην χρειαστεί δάνειο 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα).

 

Στους βουλευτές που ζητούσαν περισσότερα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, έμεινε η εντύπωση πως τα μέτρα που θα προταθούν από την κυβέρνηση θα αφορούν:

 

- επίδομα ενοικίου σε πολίτες που ζουν στην απόλυτη φτώχεια


- επίδομα απασχόλησης


- αύξηση παροχής σχολικών γευμάτων ώστε να καλυφθεί το 50% των μαθητών δημόσιων σχολείων
- αύξηση κατά 30% των θέσεων για παιδικούς σταθμούς


- μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ


- μικρή μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων


- μικρή μείωση φόρου επιχειρήσεων


- επιδότηση απασχόλησης θέσεων εργασίας ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα "τα φωτεινά μυαλά" που έφυγαν λόγω κρίσης


- μείωση εισφοράς για φάρμακα σε συνταξιούχους


- πολύ μικρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ.


protoselida

World Business

“Gear down”  για τον  πληθωρισμό

“Gear down” για τον πληθωρισμό

«Καμπανάκια« χτυπούν στην οικονομία της Ευρωζώνης, συνεχώς. Το τελευταίο, το ρεκόρ τριετίας που «χτύπησε» ο...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.