Χάνει και το... τρένο της ευτυχίας η Ελλάδα

Συμπεράσματα από την World Happiness Report 2016

 

Το πλήγμα που έχει υποστεί η ευτυχία των Ελλήνων στο διάστημα 2014 - 2016, σε σχέση με την περίοδο 2005 - 2007, αποτυπώνει έκθεση που ποσοτικοποιεί το μέγεθος της ευτυχίας που βιώνουν οι πολίτες ανά τον κόσμο.

 

Η εν λόγω έκθεση (World Happiness Report 2016) μετρά την ευτυχία σε κάθε χώρα, λαμβάνοντας υπ' όψιν όχι μόνο οικονομικά στοιχεία, αλλά και παράγοντες κοινωνικού χαρακτήρα.

 

Έτσι, πρώτη στη λίστα βρίσκεται η Νορβηγία που κατάφερε να αναδυθεί στην κορυφή από την τέταρτη θέση που κατείχε πέρυσι, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της έχει πληγεί από την πτώση στην τιμή του πετρελαίου, ενώ η ευτυχία στις ΗΠΑ συνεχίζει την καθοδική της πορεία, παρά την καταγεγραμμένη αύξηση στα εισοδήματα των Αμερικανών.

 

Το top 10, όπως προκύπτει από την έκθεση, έρχεται να αποδείξει πως η ευτυχία είναι κατά βάση... σκανδιναβική υπόθεση. Συγκεκριμένα, οι δέκα πιο «ευτυχισμένες» χώρες, το 2014 - 2016, είναι οι εξής: Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία, Ελβετία, Φινλανδία, Ολλανδία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Σουηδία.

 

Όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, λαμβάνει την 87η θέση σε σύνολο 155 χωρών. Χαρακτηριστικό είναι πως βρίσκεται στις τρεις χώρες με τη μεγαλύτερη πτώση στον "δείκτη της ευτυχίας" στο διάστημα 2014 - 2016 σε σχέση με την περίοδο 2005 - 2007, κατέχοντας την 124η θέση στην κατάταξη, πάνω από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Βενεζουέλα.

 

Άλλωστε, όπως σημειώνει η έκθεση, οι δέκα χώρες που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν έναν συνδυασμό οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων. Μάλιστα, παρατηρεί πως σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία - ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επίσης πληγεί από την κρίση - κατάφεραν να εξέλθουν από τη δεκάδα με τη μεγαλύτερη πτώση.

 

Η έκθεση χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Ελλάδας και για να καταδείξει το κατά πόσο κοινωνικοί παράγοντες (όπως είναι δηλαδή ο βαθμός εμπιστοσύνης και ποιότητας των θεσμών) επηρεάζουν τις αντοχές της κοινωνίας απέναντι σε οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις.

 

«Η έκθεση παρέχει ενδείξεις ότι η ευτυχία είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας ισχυρών κοινωνικών θεμελίων. Είναι ώρα να οικοδομήσουμε κοινωνική εμπιστοσύνη και υγιή διαβίωση, όχι όπλα και τοίχους», υπογραμμίζει σχετικά ο Jeffrey Sachs, επικεφαλής του Sustainable Development Solutions Network που πραγματοποίησε την έκθεση σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.


protoselida

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

World Business

Στα χέρια της Fosun ο οίκος μόδας Lanvin

Στα χέρια της Fosun ο οίκος μόδας Lanvin

Την πλειοψηφία των μετοχών του γαλλικού οίκου μόδας Lanvin αγόρασε η κινεζική κοινοπραξία Fosun, ιδιοκτήτρια...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«AEPAΣ ΣTA ΠANIA»

«AEPAΣ ΣTA ΠANIA»

H εκτόξευση της καθαρής κερδοφορίας του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total δίνει άλλα περιθώρια κινήσεων, με...

Αυτοκίνητο

Το νέο PEUGEOT 508:Ένα ριζοσπαστικό sedan

Το νέο PEUGEOT 508:Ένα ριζοσπαστικό sedan

Το νέο PEUGEOT 508 αλλάζει τα πάντα. Περισσότερο συμπαγείς διαστάσεις και περιορισμένο ύψος. Ο...

Τεχνολογία

«Πτώση» του Facebook σε μεγάλο μέρος του πλανήτη

«Πτώση» του Facebook σε μεγάλο μέρος του πλανήτη

Διαδικτυακή αναστάτωση προκλήθηκε σε μεγάλο μέρος του πλανήτη σήμερα το μεσημέρι όταν διακόπηκε η πρόσβαση...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.