Deal News Online

Μηταράκης: Ιστορικά ήταν πράγματι «γενναιόδωρο» το ασφαλιστικό

«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ιστορικά ήταν πράγματι ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα» δήλωσε ο Νότης Μηταράκης και παρατήρησε πως ενώ το 2014 ήταν βιώσιμο, η κυβέρνηση Τσίπρα προκάλεσε νέο μεγάλο δημοσιονομικό αδιέξοδο που θα οδηγήσει στη μείωση των συντάξεων.

 

Σε ερώτηση σχετικά με τα όσα είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας περί «γενναιοδωρίας» του ασφαλιστικού συστήματος, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ απάντησε ότι η αναφορά του επικεφαλής της ΤτΕ είχε να κάνει με το παρελθόν και σημείωσε:

 

«Ήμουν στην ομιλία του κ. Στουρνάρα και την άκουσα όλη. Το σχόλιο του κ. Στουρνάρα αναφερόταν στην περίοδο προ κρίσης, στην ιστορική διαδρομή του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος που η πραγματικότητα είναι ότι είχαμε επιλέξει ως χώρα -καλώς η κακώς, αυτό είναι θέμα ιστορικής ανάλυσης- πράγματι να επενδύουμε ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ, το 8% του ελληνικού πλούτου για την τριμερή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος».

 

«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ήταν πράγματι ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα, το οποίο είχε οδηγήσει σε ποσοστά αναπλήρωσης γύρω στο 80%» είπε ο πρώην υπουργός, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM» και πρόσθεσε:

 

«Βέβαια το 2014, όταν είχαμε τα δεδομένα της επιτυχίας τότε του προγράμματος, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κρίνει ότι το σύστημα εκείνη τη στιγμή παρέμενε βιώσιμο. Και είχαν προταθεί τότε πολύ μικρές παρεμβάσεις, του ύψους των 300 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν καθαρά λογιστικού χαρακτήρα. Το γεγονός όμως ότι η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση το 2015, το 2016 και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει το 2017, το γεγονός ότι έχουν χαθεί περίπου 5 μονάδες ανεργίας, δηλαδή έχουμε σήμερα 5% περισσότερους άνεργους από ό,τι προέβλεπε το πρόγραμμα, αυτό οδήγησε σε ένα νέο μεγάλο δημοσιονομικό αδιέξοδο, το οποίο θα οδηγήσει στη μείωση των συντάξεων».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πλέον δεδομένο, από ό,τι μαθαίνουμε από τη διαπραγμάτευση, ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την κατάργηση, απλώς για μικροπολιτικούς λόγους υπάρχει μια μικρή διαφωνία».

 

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι στις αρχές του προγράμματος του 2010 έγιναν σημαντικότατες περικοπές συντάξεων που τις βίωσαν οι συνταξιούχοι.

 

«Αυτό όμως το 2014 οδήγησε σε μια νέα σταθερότητα. Όσο καθυστερούμε, μιλάμε για περισσότερα μέτρα. Κι αυτή η προσωπική διαφορά είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο -και είναι το πιο δυσάρεστο- είναι ότι ο κόσμος πλέον αντιλαμβάνεται ότι όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, θα μιλάμε και για νέα μέτρα στην επόμενη αξιολόγηση. Κι αυτό γιατί η ελληνική οικονομία δεν έχει καταφέρει να ξαναπατήσει στα πόδια της και να προσελκύσει νέες επενδύσεις και η εκτίμηση του προϋπολογισμού ότι το 2017 θα έχουμε αύξηση 9% των επενδύσεων πλέον θεωρείται από όλους τους οικονομικούς αναλυτές τουλάχιστον ανεδαφική» είπε.


Media

Φ.Ν.Θ.: Παρουσίαση 3 ντοκιμαντέρ για Παγκόσμια Ημέρα Γης

Φ.Ν.Θ.: Παρουσίαση 3 ντοκιμαντέρ για Παγκόσμια Ημέρα Γης

Τρία νέα ντοκιμαντέρ φέρνει στις οθόνες μας το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με...

Αθλητικά

Εξώδικο ΠΣΑΤ προς Μαρκ Κλάτενμπεργκ για χρηματισμό δημοσιογράφων

Εξώδικο ΠΣΑΤ προς Μαρκ Κλάτενμπεργκ για χρηματισμό δημοσιογράφων

Εξώδικο απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) προς τον επικεφαλής της...

Περιβάλλον

Σάμος: Εποχιακή συγκέντρωση χιλιάδων μεδουσών σε παραλία

Σάμος: Εποχιακή συγκέντρωση χιλιάδων μεδουσών σε παραλία

Εντυπωσιακές εικόνες υπερσυγκέντρωσης μεδουσών καταγράφουν στα κοινωνικά δίκτυα, κάτοικοι του νησιού της Σάμου, σε ένα...

Copyright © 2021 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.