Στα «χέρια» του Eurogroup η τύχη της Ελλάδας

Συμφωνία ή ρήξη; Ζητούμενο η επιστροφή της τρόικας

 

Στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup βρίσκεται το κλειδί για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, με τα βλέμματα όλων να βρίσκονται στη Μάλτα και στη σημερινή συνεδρίαση η οποία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος).

 

Το παρόν στη Βαλέττα θα δώσουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι θα μπουν στη συνεδρίαση. Για την άτυπη σύνοδο του Ecofin βρίσκεται στη Μάλτα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

 

Ο κ. Τσακαλώτος στηρίζεται στο γεγονός ότι η Κομισιόν συμφωνεί με την Αθήνα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν (ίσως και σημαντικά) πάνω από 3,5% του ΑΕΠ έναντι 0,5% που ήταν ο στόχος. Στον αντίποδα ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν φέρεται να επιμένει ότι ήταν μόλις 1% του ΑΕΠ.

 

Εκτός όμως από το 2016, όπου η Αθήνα φαίνεται ότι κερδίζει καθώς η Eurostat αναμένεται να επιβεβαιώσει τα καλά νέα στις 24 Απριλίου, ο κ. Τόμσεν εμφανίζεται να επιμένει ότι θα χρειαστούν μέτρα και το 2018. Κάποιοι λένε ότι το κάνει στο πλαίσιο διαπραγματευτικής στρατηγικής περιμένοντας τις τελικές υποχωρήσεις από την Αθήνα για το αποσύρει.

 

Ανάλογα με την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup εξετάζονται τα εξής σενάρια:

 

1. Πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) η οποία θα άνοιγε το δρόμο για τη συνολική συμφωνία (global deal) με ρύθμιση χρέους και συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία. Κάτι τέτοιο εμφανίζεται ως εξαιρετικά απίθανο για σήμερα με βάση τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ευρωζώνης.

 

2. Προκαταρκτική συμφωνία πάνω στα βασικά μέτρα (policy package) η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να γυρίσει η τρόικα στην Αθήνα ίσως και από την Κυριακή, ή εναλλακτικά μετά το Πάσχα, για να κλείσει με την ελληνική πλευρά στο Hilton το Staff Level Agreement.

 

3. Αδυναμία εξεύρεσης λύσης στη Μάλτα η οποία θα οδηγήσει σε παράταση των διαπραγματεύσεων με εξ' αποστάσεως επαφές ως τη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου.


protoselida

World Business

Volkswagen για Τουρκία: Δεν θα κάνουμε εργοστάσιο σε πεδίο μάχης

Volkswagen για Τουρκία: Δεν θα κάνουμε εργοστάσιο σε…

Ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen υπερασπίστηκε σήμερα την απόφαση της εταιρείας να αναβάλλει την κατασκευή...

Secret Money

TA «AΠONEPA»

TA «AΠONEPA»

Aκόμη η PAE «πληρώνει» τα «απόνερα» από την υπόθεση της πολυήμερης κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων...

Τεχνολογία

Ενίσχυση του mobile internet στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης

Ενίσχυση του mobile internet στην Ελλάδα εν μέσω…

Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας δεν έκαμψε καθόλου το τεχνολογικό φρόνημα των Ελλήνων on...

Υγεία & Διατροφή

Δοκιμή πρώτη φορά «χειμερίας νάρκης» σε ανθρώπους

Δοκιμή πρώτη φορά «χειμερίας νάρκης» σε ανθρώπους

Άνθρωποι τέθηκαν από γιατρούς σε αναστολής ζωτικών λειτουργιών (suspended animation- κατάσταση «χειμερίας νάρκης») για πρώτη...

Περιβάλλον

Ναύπακτος: Συνέδριο της ΠΑΝΔΟΙΚΟ για θαλάσσιο χωροταξικό

Ναύπακτος: Συνέδριο της ΠΑΝΔΟΙΚΟ για θαλάσσιο χωροταξικό

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που εκπροσωπεί περισσότερες από 40 οικολογικές οργανώσεις από όλη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.