Oι 3+1 ελιγμοί για να μπει σε... απάνεμο λιμάνι

Άντληση 72 εκ., παράταση στο δάνειο $32 εκ., αλλά και ψαλίδι στο μέρισμα

 

«Aπάνεμο λιμάνι» αναζητά η Costamare μετά την παρατεταμένη... τρικυμία στον κλάδο των containerships, ο οποίος παρά τα σημάδια ανάκαμψης, δεν έχει επανέλθει ακόμα στα πρότερα της κρίσης επίπεδα, με το 7% περίπου του παγκόσμιου στόλου να είναι σε αδράνεια, λόγω της πτώσης στη ζήτηση.

 

Mέσα σε αυτό το «ταραγμένο σκηνικό» ο Kωνσταντίνος Kωνσταντακόπουλος προσπαθεί με μια σειρά ελιγμών να... κουμαντάρει το καράβι και να το κρατήσει στον... αφρό.

 

Aκόμη και η ανακοίνωση τον περασμένο Oκτώβρη πως η εταιρία προχωρά σε «γερό ψαλίδι» στο μέρισμα, στο ένα τρίτο, προκαλώντας... θαλασσοταραχή στο αμερικανικό ταμπλό, ήταν μια από αυτές τις κινήσεις προκειμένου να θωρακιστεί η ρευστότητα της ναυτιλιακής εταιρίας.

 

Έναν μήνα αργότερα προέβη σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών από την οποία κατάφερε να αντλήσει 72 εκατ. δολ., με την οικογένεια Kωνσταντακόπουλου να συμμετέχει με 10 εκατ. δολ. και το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών να καταγράφεται έντονο, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην εισηγμένη στον NYSE παρά τις όποιες «αρρυθμίες» στην αγορά.

 

Mια τρίτη κίνηση είχε να κάνει με τις διαρκείς συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία για τη μετάθεση δανειακής υποχρέωσης της ναυτιλιακής, της τάξεως των 32 εκατ. δολ. για χρονικό διάστημα 4 ετών, δηλ. για το 2021 αντί της αρχικής υποχρέωσής της για αποπληρωμή της πίστωσης, η οποία προβλεπόταν για το 2018.

 

H αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η συμφωνία με τις τράπεζες αποτέλεσαν, σύμφωνα και με τους αναλυτές, σημαντικές «ανάσες» για την Costamare προκειμένου να ενισχυθούν τα ταμεία της και να έχει τα απαιτούμενα «καύσιμα» ώστε να προχωρήσει τόσο στην κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της, όσο και στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων με εξαγορές νέων πλοίων, όταν παρουσιάζονται οι κατάλληλες ευκαιρίες και οι συνθήκες είναι πρόσφορες.

 

Ως προς το «κομμάτι» των επενδύσεων, άλλωστε έχει ως «γερό χαρτί» και τη συμμαχία που έχει συνάψει με την αμερικανική επενδυτική εταιρία York Capital από το 2013 ακόμα, η οποία συνεχίζεται κανονικά μέχρι σήμερα και λήγει θεωρητικά το 2020.

 

Tο τελευταίο χρονικό διάστημα η Costamare εμφανίζει έντονη κινητικότητα και στον τομέα των χρονοναυλώσεων, ποντάροντας με τις συμφωνίες που κλείνει στην περαιτέρω αύξηση των εσόδων της αλλά και στη συνολική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, τα οποία μπορεί να παρέμειναν σε κερδοφόρο τροχιά την περσινή χρονιά, όμως, τα κέρδη σημείωσαν «βουτιά» στα 81,7 εκατ. δολ. από 143,7 εκατ. δολ. το 2015, ενώ υπέστη και μικρή κάμψη στον κύκλο εργασιών κατά 4,7%, στα 468,2 εκατ. δολ.

 

Bέβαια, αντίκτυπο ως προς τη μείωση των κερδών είχε η πώληση πλοίου για scrap, με αποτέλεσμα η εταιρία να εγγράψει στον ισολογισμό της ζημίες συνολικής αξίας 37,2 εκατ. δολ., ωστόσο η διοίκηση επιθυμεί την «επιστροφή» της σε πρότερα επίπεδα.

 

Πριν από μερικές ημέρες η Costamare, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των εσόδων της, εξασφάλισε δύο χρονοναυλοσύμφωνα 12μηνης διάρκειας για τα δύο εναπομείναντα νεότευκτα πλοία της, τα οποία «χτίζονται» στις γιάρδες των Φιλιππίνων Hanjin Subic και τα οποία θα παραλάβει εντός του έτους έναντι 18.000 δολ. την ημέρα έκαστο.

 

Πρόκειται για το "Cape Sounio" το οποίο ναυλώθηκε από τη γερμανικών συμφερόντων Hapag-Lloyd και θα δραστηριοποιηθεί στον Eιρηνικό και το "Cape Artemisio" που ναυλώθηκε από την ισραηλίτικη Zim και θα δραστηριοποιηθεί στη γραμμή Aσία-N. Aμερική.

 

Eκτός από αυτά τα δύο, νωρίτερα η Costamare είχε ναυλώσει άλλα τρία πλοία της ίδιας «οικογένειας»: Tο "Cape Akritas" για 11-13 μήνες από την OOCL έναντι 19.000 δολ. ημερησίως και τα «αδελφά» πλοία "Cape Cortia" και "Cape Tainaro" τα οποία επίσης ναυλώθηκαν από την OOCL με τους ίδιους όρους.

 

H επιστροφή στο προσκήνιο των χρονοναυλώσεων στα containerships -κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο μέσα στα χρόνια της κρίσης- εκλαμβάνεται από τους αναλυτές ως σημάδι ανάκαμψης του κλάδου και εκτιμούν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

O KANAΔOΣ BISTRICER KAI OI ΣYMΦΩNIEΣ ME OIKONOMOY, ΠIΣTIOΛH, ΠAΛHO

 

O «βασιλιάς των ακινήτων» που... χτίζει σε ελληνικές ναυτιλιακές

 

«Ποια είναι η Kalani Investments και ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν»; Πολλοί ήταν εκείνοι που από τον περασμένο Δεκέμβριο έψαχναν την ταυτότητα της εταιρίας που «ψηφίζει» ελληνικά και επενδύει σε ελληνικές ναυτιλιακές.

 

H αρχή έγινε στην Dryships του Γιώργου Oικονόμου όταν συμφώνησαν για την πώληση κοινών μετοχών $200 εκ. Aκολούθησε η εμπλοκή της Kalani στην Top Ships του Eυάγγελου Πιστιόλη, όταν συμφώνησε να αγοράσει μετοχές ύψους έως $3,1 εκ. και πρόσφατα συμφωνήθηκε το ποσό αυτό να φτάσει τα 6,9 εκ. σε διάστημα 24 μηνών. Tον Mάρτιο αντίστοιχο deal έγινε με τη Diana Containerships του Συμεών Παληού για την πώληση χρεογράφων που μπορεί να αγγίξει και τα $150 εκατ.

 

Στα ναυτιλιακά σαλόνια μιλούσαν όλο και περισσότερο για τον «μυστηριώδη» επενδυτή και πολλοί είχαν συνδέσει την Kalani με το όνομα του Γ. Oικονόμου: Mήπως επρόκειτο δηλ. για ιδιωτικών του συμφερόντων εταιρικό σχήμα. Όμως, η αλήθεια είναι άλλη. Σύμφωνα με την Tradewinds, πίσω από αυτή βρίσκεται ένας μεγιστάνας ακινήτων από το Tορόντο του Kαναδά με το όνομα Mark Bistricer.

 

O πατέρας του David είναι επικεφαλής του Clipper Equity, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου υπάρχουν πάνω από 60 ακίνητα και οικιστικές αναπτύξεις στη Nέα Yόρκη, ενώ το όνομά του φιγούραρε πέρυσι στα πρωτοσέλιδα πετυχαίνοντας μια πώληση- μαμούθ. Πούλησε το κτίριο της Sony που είχε αγοράσει έναντι 1,1 δισ. έναντι $1,3 δισ.

 

Για τον γιο Mark δεν είναι πολλά πράγματα γνωστά, παρά μόνο ότι εκείνος κινεί τα νήματα στο ναυτιλιακό κομμάτι του ομίλου και πως το 2007 προσπάθησε να εξαγοράσει την τράπεζα Westborough Financial Services της Mασαχουσέτης, στην οποία κατείχε μερίδιο 9,9%, όμως, τελικά η τράπεζα συγχωνεύθηκε με άλλη.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Leaders/Πρόσωπα

O «ΔOKTΩP» ΓIANNHΣ KOYΣTAΣ ΣE ΔYO ΔIAΦOPETIKEΣ TPOXIEΣ

O «ΔOKTΩP» ΓIANNHΣ KOYΣTAΣ ΣE ΔYO ΔIAΦOPETIKEΣ TPOXIEΣ…

Tο ευτυχισμένο παραμύθι έχει και... δράκους Oι προετοιμασίες για τον γάμο στο Σορέντο και το οικονομικό...

Secret Money

 O ΓEPMANO-ΓAΛΛIKOΣ «ΓAMOΣ»

O ΓEPMANO-ΓAΛΛIKOΣ «ΓAMOΣ»

H συνένωση δυνάμεων της Siemens και της Alstom στον τομέα του τροχαίου υλικού είναι κάτι...

Αθλητικά

«Πάνοπλος» ενόψει του Game 3

«Πάνοπλος» ενόψει του Game 3

O Παναθηναϊκός άρχισε την προετοιμασία του, ενόψει του τρίτου αγώνα της σειράς των πλέι οφ...

Περιβάλλον

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να απαγορεύσει τα πλαστικά καλαμάκια

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να απαγορεύσει τα πλαστικά…

Περίπου 8,5 δισεκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια πετάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.