Τέλος από Ιούνιο οι χρεώσεις roaming εντός ΕΕ

«Μεγάλη νίκη για τους Ευρωπαίους καταναλωτές»

 

Την πλήρη κατάργηση των λιανικών χρεώσεων περιαγωγής υπερψήφισε, προ ημερών, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με καταλυτική ημερομηνία τις 15 Ιουνίου 2017 -κάτι που έχει ήδη δημιουργήσει νέα δεδομένα για τους παρόχους, τους καταναλωτές και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, με σημαντικές προεκτάσεις και σε έναν από τους ισχυρούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας: Τον τουρισμό.

 

Η πλήρης κατάργηση του roaming στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της Ε.Ε. (οι πάροχοι είχαν προχωρήσει νωρίτερα σε κατάργηση των επιπλέον χρεώσεων roaming σε κάποιες κατηγορίες συμβολαίων) θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να στέλνουν μηνύματα, να καλούν και να μεταφέρουν δεδομένα σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. και αν ταξιδέψουν όπως ακριβώς κάνουν και στη χώρα τους, χωρίς την επιβολή επιπλέον χρεώσεων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση του Κοινοβουλίου.

 

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η απόφαση φαίνεται ότι ευνοεί τους Ευρωπαίους καταναλωτές κατά τη μετακίνησή τους εντός της Ε.Ε. Παρ' όλα αυτά, δεν λείπει ο αντίλογος ότι στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που δημιουργούνται δεν παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις ότι δεν θα αυξηθούν τελικά οι εγχώριες χρεώσεις για τους ντόπιους καταναλωτές λόγω της νέας εμπορικής πολιτικής που εφαρμόζουν ήδη εδώ και καιρό οι εταιρείες κινητής προσαρμοζόμενες στο νέο περιβάλλον και ότι δεν θα δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

Ενδεικτικά, γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες περιπτώσεις μικρότερων μεμονωμένων εταιρειών που προσφέρουν έως το τέλος Απριλίου ειδικά φθηνά πακέτα μόνο για χρήση εντός Γερμανίας, την ίδια στιγμή που μεγαλύτερες εταιρείες προσφέρουν εδώ και καιρό στους πελάτες τους ακριβότερα πακέτα, τα οποία όμως έχουν περισσότερες παροχές.

 

Επιπλέον, στον αντίλογο περιλαμβάνονται και τα ερωτήματα που θέτουν παράγοντες της αγοράς ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη επιμέρους ζητήματα σχετικά με την εισερχόμενη (τουριστική) κίνηση, η οποία διαφέρει από χώρα σε χώρα και επομένως υπάρχει ανισότητα ως προς τα κόστη που καλούνται να καλύψουν οι εγχώριοι πάροχοι, αλλά και θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού που μπορεί να προκύψουν λόγω της διαφορετικής (και σε πολλές περιπτώσεις όπως στην Ελλάδα υψηλής) φορολογίας ανά χώρα.

 

Σε κάθε περίπτωση, στο προσεχές διάστημα αναμένεται να φανούν οι προεκτάσεις της εν λόγω απόφασης, την οποία πάντως η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε ως ιστορική, μετά από έναν δεκαετή αγώνα εντός Ε.Ε.

 

Η χρήση δεδομένων στην Ελλάδα


Στη χώρα μας, πάντως, η χρήση δεδομένων μέχρι στιγμής παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, έστω κι αν οι δείκτες, με βάση τα στοιχεία των εταιρειών κινητής, βαίνουν αυξανόμενοι ανά τρίμηνο - και μάλιστα με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

 

Με βάση την τελευταία μελέτη της ΕΕΚΤ για τα αποτελέσματα των εταιρειών κινητής το 2016, αναφέρεται ενδεικτικά ότι το δ' τρίμηνο ο όγκος δεδομένων αυξήθηκε με ρυθμό που κυμαίνεται από 75% έως 100% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα η αύξηση της χρήσης σε δεδομένα και φωνή αντισταθμίζει ως έναν βαθμό, για την περασμένη χρονιά, τη μείωση των τιμών (το 2016 οι τιμές ανά λεπτό ομιλίας μειώθηκαν κατά 6% έναντι της ίδιας περιόδου το 2015), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα έσοδα για τις εταιρείες.

 

Σημειώνεται ότι το 2016 τα έσοδα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας από υπηρεσίες παρουσίασαν μείωση κατά 4,5% έναντι του 2015, φτάνοντας τα 1,78 δισ. ευρώ, ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς έγινε θετικός έπειτα από πολλά χρόνια.

 

Ωστόσο, αν και ο ρυθμός βελτίωσης της διείσδυσης έχει επιταχυνθεί σε σύγκριση με το παρελθόν, η χρήση δεδομένων ανά συνδρομητή στην Ελλάδα είναι στο 1/3 του επιπέδου άλλων ευρωπαϊκών χωρών και υπολείπεται ακόμη και έναντι χωρών όπως η Ρουμανία και η Πορτογαλία.

 

Όπως προκύπτει από την ανάλυση της ΕΕΚΤ, το τελευταίο τρίμηνο του 2016 η μέση κατανάλωση δεδομένων ανά συνδρομητή στην Ελλάδα ανήλθε μόλις σε 0,9 GB, έχοντας πάντως σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα 0,5 GB στο τέλος του 2015. Την ίδια στιγμή, σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, το τελευταίο τρίμηνο του 2016, η χρήση ανά συνδρομητή ήταν τετραπλάσια, στα 4 GB και 4,1 GB αντίστοιχα, στην Ιταλία υπερτριπλάσια (3,6 GB) και στη Γερμανία υπερδιπλάσια (2,6 GB).

 

Η Ισπανία και η Πορτογαλία διαθέτουν από τις υψηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη, ενώ στη Ρουμανία το αντίστοιχο νούμερο είναι τριπλάσιο της Ελλάδας, φτάνοντας τα 2,7 GB ανά συνδρομητή. Στο σύνολο της Ευρώπης το αντίστοιχο νούμερο ανέρχεται στα 3,1 GB, από 1,9 GB στο τέλος του 2015.


protoselida

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

World Business

Ο Τραμπ κατέληξε σε συμφωνία με την ZTE

Ο Τραμπ κατέληξε σε συμφωνία με την ZTE

Σε συμφωνία για τη διευθέτηση της διένεξης με την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE Corp κατέληξε...

Media

FT: Οι φόβοι για πολιτική αστάθεια στη Ρώμη και τη Μαδρίτη προκαλούν ρίγη στις αγορές ομολόγων

FT: Οι φόβοι για πολιτική αστάθεια στη Ρώμη…

Οι εντεινόμενοι φόβοι για εκδήλωση πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία και την Ισπανία προκάλεσαν ρίγη στις...

Secret Money

ΣTO EΠIKENTPO H ΛHMNOΣ

ΣTO EΠIKENTPO H ΛHMNOΣ

Όλο και περισσότεροι ξένοι τουριστικοί πράκτορες και δημοσιογράφοι «ανακαλύπτουν» τη Λήμνο.

Αυτοκίνητο

Στον Ρικιάρντο η pole position στο Μονακό

Στον Ρικιάρντο η pole position στο Μονακό

Ο Ντάνιελ Ρικιάρντο ήταν απλά ασυναγώνιστος στην πίστα του Μονακό, έκανε... πλάκα στους υπόλοιπους οδηγούς...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.