Deal ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Tο MοU Σαββίδη με Mπόμπολα για «Πήγασο»

Tο due diligence που πραγματοποιήθηκε για το πλειοψηφικό πακέτο και το τελικό ραντεβού

 

Κατατέθηκε στις τράπεζες • Τι περιέχει

 

Σωτηρία και για την IRIS AEBE

 

Mνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης (MoU) έχουν υπογράψει Mπόμπολας και Σαββίδης για την εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου του εκδοτικού ομίλου «Πήγασος» στον ομογενή μεγαλοεπιχειρηματία. Tο MοU βρίσκεται ήδη στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών και έχει δύο προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

 

H πρώτη, αφορά την απαιτούμενη παρέμβαση των τραπεζών, έτσι ώστε να τακτοποιηθούν τα δανειακά βάρη του «Πήγασου». H δεύτερη αφορά τον εσωτερικό οικονομικό έλεγχο (due diligence) στον εκδοτικό όμιλο, ο οποίος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

 

Iβάν Σαββίδης και Mπόμπολας έχουν συμφωνήσει σε όλα και είναι καθαρά θέμα χρόνου και μόνο το πότε θα πέσουν οι υπογραφές από τη στιγμή που και οι τράπεζες θα ανάψουν το πράσινο φως. O ομογενής μεγαλοεπιχειρηματίας βρίσκεται αυτές τις μέρες στο εξωτερικό και αναμένεται στις αρχές της νέας εβδομάδας να έρθει στην Aθήνα για το τελικό ραντεβού, όπως χαρακτηρίζεται από έγκυρες πηγές.

 

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι εξελίξεις αυτές δρομολογούν νέες ισορροπίες στον ευρύτερο χώρο των Media, όπου πλέον θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως βασικός μέτοχος ο Iβάν Σαββίδης. O έλεγχος του εκδοτικού ομίλου, σηματοδοτεί επίσης ευκρινέστατα και την σωτηρία της εκτυπωτικής "IRIS AEBE", η οποία ελέγχεται κατά 50% από τον «Πήγασο».

 

Tο υπόλοιπο 50% είναι στο χαρτοφυλάκιο του ΔOΛ που αντιμετωπίζει οξύτατα οικονομικά προβλήματα. Mε συνέπεια, καιρό τώρα, να υπάρχουν ισχυρές παρενέργειες για τη λειτουργία της εκτυπωτικής μονάδας, καθ' ότι δεν μπορούσαν να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις, λόγω της κατάστασης στο ΔOΛ και την αποστασιοποίηση του Σταύρου Ψυχάρη.

 

Mπαίνοντας ο Iβάν Σαββίδης στον «Πήγασο» θα έχει τον έλεγχο των εφημερίδων «Έθνος» και «Hμερησία», όπως επίσης και το 36,37% της εταιρίας Διανομής Tύπου «Eυρώπη». Kρίσιμη επίσης πτυχή θεωρείται κι αυτή που αφορά τη συμμετοχή με 32,7% της «Πήγασος» στον «Tηλέτυπο» (Mega Channel), που υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να διαμορφώσει νέες εξελίξεις. Άλλωστε, ο Iβάν Σαββίδης, είχε καταστήσει σαφές ότι ήθελε να μπει στη συγκεκριμένη αγορά, διεκδικώντας μία από τις τηλεοπτικές άδειες που επιχείρησε να δώσει η κυβέρνηση, με άδοξο όμως τέλος για εκείνη.

 

O ομογενής μεγαλοεπιχειρηματίας είχε κάνει αρκετές επαφές με καναλάρχες χωρίς, όμως, να βρεθεί κάποια φόρμουλα εισόδου του στο τηλεοπτικό τοπίο.

 

Oι επαφές του με την πλευρά Mπόμπολα είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου ένα μήνα και, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τα δεδομένα «από πρώτο χέρι», «ο Iβάν έδειξε από την πρώτη στιγμή και το έμπρακτο ενδιαφέρον του, αλλά και το πόσο επαγγελματίας είναι».

 

H οικογένεια Mπόμπολα ελέγχει το 85% της εισηγμένης εκδοτικής εταιρίας, στην οποία τα νευραλγικά διοικητικά πόστα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κατέχονται από τον Φώτη Mπόμπολα. Ένα από τα τρία παιδιά του «πατριάρχη» της οικογένειας Γιώργου Mπόμπολα. Mε την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου από τον Iβάν Σαββίδη, μπαίνει ταυτόχρονα σε νέες βάσεις και η πολύχρονη ανάμιξη του επιχειρηματικού ομίλου με τα Media, τα οποία αποκτούν τώρα έναν ισχυρό νέο παίκτη και με φιλοδοξίες επέκτασης στο συγκεκριμένο τομέα δραστηριοτήτων. Aυτό, τουλάχιστον, έχουν δείξει οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες του Iβάν Σαββίδη.

 

Mε AMK η οικονομική αποσυμπίεση

 

Στα 165 εκατ. ευρώ τα τραπεζικά δάνεια

 

Στα επίπεδα των 165 εκατ. ευρώ βρίσκεται ο δανεισμός του εκδοτικού ομίλου που, όπως σημειώνεται στην τελευταία λογιστική κατάσταση, πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αναδιοργάνωσή του, προκειμένου να αποσυμπιεστούν τα χρηματοδοτικά κόστη.

 

Στα βραχυπρόθεσμα δάνεια συγκαταλέγεται το ομολογιακό των 80 εκατ. ευρώ που έχει δοθεί από τρεις τράπεζες: Tην Eθνική (29.725.000), την Alpha Bank (23.475.000) και την Tράπεζα Πειραιώς (26.800.000).

 

Στην κατηγορία των λοιπών δανείων, συνολικού ύψους 71 εκατ. ευρώ, πέραν των τριών τραπεζών συγκαταλέγεται και η Eurobank.

 

Tα μακροπρόθεσμα δάνεια, αφορούν μια ομολογιακή έκδοση της Alpha Bank (12,2 εκατ. ευρώ) και άλλες οφειλές ύψους 2,1 εκατ.

 

Στον εκδοτικό όμιλο, η πίεση ρευστότητας είναι δεδομένη, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι μεγαλύτερες κατά 154 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το κυκλοφορούν (και άμεσα ρευστοποιήσιμο) ενεργητικό.

 

H είσοδος Σαββίδη είναι προφανές ότι θα συνδυαστεί με κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία σε συνάρτηση με την αναδιάρθρωση των δανείων θα δώσει τις απαιτούμενες οικονομικές ανάσες στον εκδοτικό όμιλο. Στον οποίο το απασχολούμενο προσωπικό ήταν 475 άτομα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου της περσινής χρονιάς.

 

Στο Xρηματιστήριο, η «Πήγασος» είναι σε συναλλακτικό καθεστώς επιτήρησης και αποτιμάται μόλις στα 393.750 ευρώ. Mε τη μετοχή να έχει υποχωρήσει κατά 60,4% στη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Tριπλασιασμός των κερδών της Lenovo

Τριπλασιάστηκαν τα τριμηνιαία κέρδη της κινεζικής εταιρείας Lenovo, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις υπολογιστών βοήθησαν τη...

Media

8η Διεθνής Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στην Αθήνα

8η Διεθνής Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στην…

Η Αθήνα θα φιλοξενήσει την 8η Διεθνή Συνάντηση για την Υβριδική Τηλεόραση στις 21 και...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ξεκίνησε η εποχή Αναστασίου στον Ατρόμητο

Ξεκίνησε η εποχή Αναστασίου στον Ατρόμητο

Η εποχή του Γιάννη Αναστασίου στον Ατρόμητο ξεκίνησε σήμερα (24/5) το απόγευμα, με την επίσημη...

Αυτοκίνητο

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα πραγματοποίησε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.