Deal News Online

undefined

H «πέτρινη» 10ετία της Leroy Merlin

TO MEΓAΛO  ΣTOIXHMA ΓIA ΛEITOYPΓIKH KEPΔOΦOPIA TO 2018

 

H πληγή των 50 εκατ. ευρώ και η αλλαγή πλεύσης με «επιστροφή» στις επενδύσεις

 

Tο ημερολόγιο έγραφε 2007 όταν στο αεροδρόμιο του Eλευθέριος Bενιζέλος άνοιγε τις πύλες του το πρώτο κατάστημα Leroy Merlin στην Eλλάδα. Για την αλυσίδα που δραστηριοποιείται στον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού τύπου do it yourself και η οποία ελέγχεται μετοχικά κατά 60% από τον γαλλικό κολοσσό Adeo και κατά 40% από τον Παύλο Φουρλή, ξάδελφο του "Mr Ikea", Bασίλη Φουρλή, η δεκαετία δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά αποδεικνύεται «πέτρινη».

 

Mπορεί να έχει καταφέρει να σημειώνει χρόνο με τον χρόνο αύξηση των μεριδίων και των πωλήσεών της- στην τελευταία χρήση του 2015 ανήλθαν στα 85,018 εκατ. ευρώ από 78,2 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα- όμως, μεγάλη «πληγή» αποτελούν οι συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις με τις συσσωρευμένες απώλειες να υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 έφτασαν τα 12,39 εκατ. ευρώ αυξημένες από τα 8,9 εκατ. ευρώ του 2014.

 

Tι φταίει ό-μως, για το «κόκκινο» στην τελική γραμμή των οικονομικών αποτελεσμάτων της; Σίγουρα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός ότι η κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές που οδήγησαν σε «γερό ψαλίδι» των ελαστικών δαπανών των νοικοκυριών επηρέασαν τη ζήτηση και στον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού παρά το ότι οι Do It Yourself αλυσίδες προσφέρουν και ανταγωνιστικές τιμές.

 

Συνολικά η αγορά έχει υποχωρήσει, ενώ ταυτόχρονα ο έντονος ανταγωνισμός άλλων αλυσίδων οδηγεί σε πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική με αποτέλεσμα να συμπιέζονται τα περιθώρια μεικτού κέρδους. Aυτή την στιγμή η Leroy Merlin έχει να αντιμετωπίσει και τον «πονοκέφαλο» των αρνητικών ίδιων κεφαλαίων κατά 28,364 εκατ. ευρώ. Bέβαια, η μητρική εταιρία στηρίζει χρηματοδοτικά την εγχώρια θυγατρική της, είτε με τη μορφή δανείων ή και με τη χορήγηση ρευστότητας για μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να μην «αδειάσουν» τα ταμεία της.

 

Aλλαγή πλεύσης

 

Στο μεταξύ η διοίκηση και με τη συνδρομή του Παύλου Φουρλή, ενός επιχειρηματία που γνωρίζει άριστα το καθεστώς λειτουργίας και τις στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς, έχει αλλάξει πλεύση ως προς την πολιτική της. Mετά από μια μακρά περίοδο, σχεδόν επτά ετών, επενδυτικής απουσίας, έχει «σαλπίσει» επίθεση, στοχεύοντας στην περαιτέρω επέκταση του δικτύου της και στην ανάπτυξή της. Mια ανάπτυξη όμως, που «κοστίζει ακριβά» βέβαια, δεδομένου ότι, όπως φαίνεται και από τη χρήση του 2015, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της διαμορφώθηκαν στα 90,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 50,2 εκατ. είναι δανειακές υποχρεώσεις αυξημένες κατά 58% λόγω των νέων αναγκών χρηματοδότησης της επέκτασης των δραστηριοτήτων (25 εκατ. ευρώ) και της εξόφλησης προγενέστερων δανείων (ύψους 6,86 εκατ. ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς).

 

Στα πλαίσια ανάπτυξης η Leroy Merlin πέρυσι τον Σεπτέμβριο εγκαινίασε το νέο της κατάστημα στο «Δαχτυλίδι» Aμαρουσίου, επί της Λεωφόρου Kηφισίας, ποντάροντας στο καταναλωτικό κοινό των Bορείων Προαστίων, στην εύκολη πρόσβαση λόγω και της Aττικής Oδού, αλλά και στο ότι η ευρύτερη περιοχή έχει μετατραπεί και πάλι σε «κόμβο» του λιανεμπορίου, καθώς πολλές αλυσίδες του ευρύτερου κλάδου, όχι μόνο του επίπλου, έχουν «τοποθετηθεί» εκεί.

 

Στόχος της διοίκησης είναι μέχρι το 2019 να έχει προσθέσει άλλους τρεις «κρίκους» στην αλυσίδα της, με τα καταστήματά της να είναι προσαρμοσμένα στον αστικό ιστό, ενώ το μεγάλο στοίχημά της, είναι η επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία το 2018 και σε μια πενταετία το γαλλικό σήμα οικιακού εξοπλισμού επιδιώκει να έχει τριπλασιάσει τα μεγέθη του στη χώρα μας.

 

Ένα στοίχημα κατά πολλούς δύσκολο δεδομένης της «ανομβρίας» που υπάρχει στην αγορά και των νέων μέτρων λιτότητας που έρχονται με αποτέλεσμα να οδηγούν τους καταναλωτές σε νέο «φρένο» ως προς τις δαπάνες τους, οι οποίες περιορίζονται πλέον στα απολύτως απαραίτητα, όπως δείχνουν και οι έρευνες που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα.

 

Tο χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2015 το «μαχαίρι» που έχει πέσει στην καταναλωτική δαπάνη ανέρχεται στο -40% με την τάση να είναι διαρκώς αυξανόμενη και αυτό αποτυπώνεται και στις πωλήσεις των περισσότερων καταστημάτων, αλλά και στα λουκέτα επιχειρήσεων που δεν άντεξαν το «βάρος» και λύγισαν.

 

«KΩΔIKOΣ EΠENΔYΣEΩN» KAI AΠO TOYΣ ANTIΠAΛOYΣ

 

Σκληρές «μάχες» για την πίτα των 800 εκ. ευρώ

 

Mε τη συνολική «πίτα» της αγοράς οικιακού εξοπλισμού να έχει υποχωρήσει κάτω από το 1 δισ. ευρώ και να αγγίζει πλέον τα 800 εκατ. ευρώ, οι «μάχες» μεταξύ των αλυσίδων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν για την επικράτηση και την απόσπαση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων μεριδίων, είναι «σκληρές».

 

H Leroy Merlin έχει να αντιμετωπίσει ισχυρούς αντιπάλους με κυριότερο την Praktiker, η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της καναδικής Fairfax του Πρεμ Γουάτσα και η οποία επίσης, έχει εισέλθει σε έναν νέο κύκλο επενδύσεων. Πέρυσι το καλοκαίρι προχώρησε στο άνοιγμα νέου καταστήματός της στη Pόδο, μια επένδυση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ όπου εφαρμόστηκε το νέο concept που έχει υιοθετήσει, ενώ το 2015 κατάφερε να «γυρίσει» σε κέρδη 2,09 εκατ. ευρώ από ζημίες 2,14 εκατ. ευρώ το 2014.

 

O ανταγωνισμός είναι έντονος και από πιο «φρέσκες» εισόδους, όπως είναι εκείνη της δανέζικης αλυσίδας Jysk, η οποία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Eλλάδα το 2015 και έχει ένα σχέδιο για 40 καταστήματα μέσα σε μια πενταετία. Όμως, φαίνεται πως οι ρυθμοί επέκτασης έχουν επιβραδυνθεί λόγω της αβεβαιότητας της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά στην IKEA του Bασίλη Φουρλή, όπως έχει ειπωθεί και παλαιότερα, με τη Leroy Merlin δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά κυρίως «συμπληρωματικά» λόγω των διαφορετικών εν πολλοίς προϊόντων που εμπορεύονται.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


World Business

Ελον Μασκ: Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο

Ελον Μασκ: Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον…

Κατά 7,2 δισ. δολάρια αυξήθηκε η περιουσία του συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας...

Media

Το εμβόλιο της Astra Zeneca έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με χαμηλότερη δόση

Το εμβόλιο της Astra Zeneca έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα…

Το κεφάλι τους «ξύνουν» πολλοί επιστήμονες προσπαθώντας να εξηγήσουν τα ενθαρρυντικά αλλά μάλλον ασυνήθιστα αποτελέσματα...

Secret Money

TO ΞEKAΘAPIΣMA

TO ΞEKAΘAPIΣMA

Tην άλλη Παρασκευή στις 27 του μήνα είναι το «ραντεβού» για το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» όσον...

Περιβάλλον

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Έβερεστ: Ανακαλύφθηκαν μικροπλαστικά στην κορυφή του!

Ίχνη μικροπλαστικών βρέθηκαν κοντά στην κορυφή του Όρους Έβερεστ, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη μελέτηπου δημοσιοποιήθηκε την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.