Κομισιόν: Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται σταδιακά

Η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται

 

Απάντηση έστειλε η Κομισιόν, δια της Επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης Μ. Τhyssen, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλη, αναφορικά με την κοινωνική δικαιοσύνη στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις επιδόσεις της Ελλάδας.

 

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαία αξιωματούχος υπογραμμίζει πως «η ελληνική οικονομία βελτιώνεται σταδιακά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας».

 

Το θετικότερο οικονομικό κλίμα, λέει, στηρίζει την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, όπως αντικατοπτρίζεται και στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, όπου παρατηρείται πτώση του ποσοστού ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες Ευρωπαϊκές Οικονομικές Προβλέψεις, «το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να εξακολουθήσει να μειώνεται σταθερά κατά την περίοδο που καλύπτουν οι προβλέψεις, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, ενώ οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν παράλληλα με την ανάκαμψη της παραγωγικότητας της εργασίας. Οι δείκτες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού σημειώνουν επίσης βελτίωση εντός του 2015».

 

Επίσης, η ίδια τονίζει πως «η Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να εφαρμόσει μια σημαντική μεταρρύθμιση στο σύστημα πρόνοιας, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικότερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για την προστασία των πολιτών της, ιδίως των πλέον ευάλωτων εξ αυτών», ενώ ακρογωνιαίος λίθος της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Φεβρουάριο του 2017. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, τα οποία συμβάλλουν στη συντήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταθέσει ερώτηση στη Κομισιόν, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του γερμανικού Ινστιτούτου Bertelsmann με τίτλο «Social Justice in the EU 2016», στην οποία αναλύονται οι παράμετροι κοινωνικής δικαιοσύνης στα κράτη-μέλη.

 

Στην εν λόγω έκθεση φαίνεται ότι οι οικονομίες του Ευρωπαικού Νότου, που έχουν υποφέρει και περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις αναφορικά με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

 

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, είχε ζητήσει από τη Κομισιόν να μελετήσει σχέδια, στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020, ώστε να προωθήσει πολιτικές συνοχής.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Julius Baer ανακοίνωσε πτώση 19% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο α΄...

Secret Money

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project των 200 εκ.

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project…

Eδώ και πολλά χρόνια ως αφήγημα, ως στόχο και ως προοπτική εχει μπει σε πρώτο...

Αυτοκίνητο

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

H σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars ανακαλεί 507.000 οχήματά της παγκοσμίως, λόγω ελαττωματικού εξαρτήματος στον...

Περιβάλλον

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τροποποίηση διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τροποποίηση διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση...

Τουρισμός

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Πλεόνασμα 1.361 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Μάιο του 2019, έναντι πλεονάσματος 1.262...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.