Η ακτινογραφία της Αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων

Ως ημέρα υψηλής μεταβλητότητας μεριδίων θα χαρακτηρίζαμε την Τετάρτη, η οποία μάλιστα οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων, του Θεσμού των Α/Κ. Αναλυτικότερα, η υποχώρηση του Ενεργητικού ανήλθε σε -0,35%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 6,895 δις €.

 

Με μία πρώτη ματιά, θα έλεγε κάποιος, ότι οφείλεται κυρίως στην έντονα αρνητική μέση απόδοση της αγοράς κατά -0,44% (παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ).

 

Η πραγματικότητα όμως, είναι ότι η μέση υποχώρηση των καθαρών τιμών των Α/Κ είναι η «μισή αιτία», καθώς οι αποδόσεις των Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους ήταν σχεδόν αμετάβλητές. Το υπόλοιπο «μισό» της υποχώρησης του Ενεργητικού οφείλεται στην σημαντική υποχώρηση των μεριδίων κατά -0,06%, που αντιστοιχούν σε υψηλές ημερήσιες εκροές αξίας 12,785 εκατ. €.

 

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 έκλεισαν με απώλειες, οι 4 με κέρδη και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Οι πολιτικές ανησυχίες στην Αμερική λόγω Trump οδήγησαν σε σημαντική υποχώρηση των μετοχικών τίτλων, αλλά και του $ έναντι άλλων νομισμάτων. Ο συνδυασμός των παραπάνω μετέτρεψε σε πρωταγωνιστές μέσης αρνητικής απόδοσης τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -2,32%, τα 7 Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -1,56% και τα 5 Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -1,19%. Το θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης των 4 κατηγοριών που σημείωσαν κέρδη κυμάνθηκε σε οριακά επίπεδα και σε στενό εύρος, από 0,03% (για το ένα Α/Κ με Ομολογιακούς Κρατικούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών) έως και 0,15% (για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας).

 

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένη -  πλην ορισμένων κατηγοριών – και αρκετά διαφοροποιημένη. Σε δύο κατηγορίες εστιάζεται το αποτέλεσμα του υψηλού αρνητικού ισοζυγίου εισροών/εκροών: στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, με αξία εκροών 8,185 εκατ. € και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 5,822 εκατ. €. Ως προς την πρώτη κατηγορία, για να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κύριος όγκος των εξαγορών έλαβε χώρα σε ένα μόνον Α/Κ, το ΔΗΛΟΣ Εισοδήματος Ομολ. Εσωτ. με 8,650 εκατ. € της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜ ΑΕΔΑΚ.

 

Οι εισροές στα Funds of Funds Μικτά με 862 χιλ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 756 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 222 χιλ. €, απλώς περιόρισαν την αξία των εξαγορών.

 

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ


protoselida

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Media

O Τύπος του Σαββάτου

O Τύπος του Σαββάτου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ψαλίδι μισθών για 90.000 δημοσίους υπαλλήλους»

Αθλητικά

Μειώνεται το ποσοστό της... λαικής συμμετοχής στην Μπαρτσελόνα

Μειώνεται το ποσοστό της... λαικής συμμετοχής στην Μπαρτσελόνα

Το ποσοστό της λαϊκής συμμετοχής στην Μπαρτσελόνα, εμφανίζεται ολοένα και λιγότερο στον προϋπολογισμό των Καταλανών,...

Αυτοκίνητο

Το νέο PEUGEOT 508:Ένα ριζοσπαστικό sedan

Το νέο PEUGEOT 508:Ένα ριζοσπαστικό sedan

Το νέο PEUGEOT 508 αλλάζει τα πάντα. Περισσότερο συμπαγείς διαστάσεις και περιορισμένο ύψος. Ο...

Υγεία & Διατροφή

Τεστ δακρύων για τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον

Τεστ δακρύων για τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον

Τα δάκρυα μπορεί να «προδώσουν» αν κάποιος έχει Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.