Η ακτινογραφία της Αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων

Ως ημέρα υψηλής μεταβλητότητας μεριδίων θα χαρακτηρίζαμε την Τετάρτη, η οποία μάλιστα οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων, του Θεσμού των Α/Κ. Αναλυτικότερα, η υποχώρηση του Ενεργητικού ανήλθε σε -0,35%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 6,895 δις €.

 

Με μία πρώτη ματιά, θα έλεγε κάποιος, ότι οφείλεται κυρίως στην έντονα αρνητική μέση απόδοση της αγοράς κατά -0,44% (παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ).

 

Η πραγματικότητα όμως, είναι ότι η μέση υποχώρηση των καθαρών τιμών των Α/Κ είναι η «μισή αιτία», καθώς οι αποδόσεις των Α/Κ που δραστηριοποιούνται σε Ελληνικούς τίτλους ήταν σχεδόν αμετάβλητές. Το υπόλοιπο «μισό» της υποχώρησης του Ενεργητικού οφείλεται στην σημαντική υποχώρηση των μεριδίων κατά -0,06%, που αντιστοιχούν σε υψηλές ημερήσιες εκροές αξίας 12,785 εκατ. €.

 

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης, από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, οι 14 έκλεισαν με απώλειες, οι 4 με κέρδη και 2 παρέμειναν αμετάβλητες. Οι πολιτικές ανησυχίες στην Αμερική λόγω Trump οδήγησαν σε σημαντική υποχώρηση των μετοχικών τίτλων, αλλά και του $ έναντι άλλων νομισμάτων. Ο συνδυασμός των παραπάνω μετέτρεψε σε πρωταγωνιστές μέσης αρνητικής απόδοσης τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -2,32%, τα 7 Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -1,56% και τα 5 Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -1,19%. Το θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης των 4 κατηγοριών που σημείωσαν κέρδη κυμάνθηκε σε οριακά επίπεδα και σε στενό εύρος, από 0,03% (για το ένα Α/Κ με Ομολογιακούς Κρατικούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών) έως και 0,15% (για τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας).

 

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν περιορισμένη -  πλην ορισμένων κατηγοριών – και αρκετά διαφοροποιημένη. Σε δύο κατηγορίες εστιάζεται το αποτέλεσμα του υψηλού αρνητικού ισοζυγίου εισροών/εκροών: στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας, με αξία εκροών 8,185 εκατ. € και στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 5,822 εκατ. €. Ως προς την πρώτη κατηγορία, για να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κύριος όγκος των εξαγορών έλαβε χώρα σε ένα μόνον Α/Κ, το ΔΗΛΟΣ Εισοδήματος Ομολ. Εσωτ. με 8,650 εκατ. € της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜ ΑΕΔΑΚ.

 

Οι εισροές στα Funds of Funds Μικτά με 862 χιλ. €, στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 756 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 222 χιλ. €, απλώς περιόρισαν την αξία των εξαγορών.

 

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ


protoselida

World Business

Ο επικεφαλής της Apple θέλει να δώσει τον έλεγχο των δεδομένων στους χρήστες

Ο επικεφαλής της Apple θέλει να δώσει τον…

Ο επικεφαλής της Apple κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς νομοθέτες να δώσουν στους χρήστες τον έλεγχο...

Media

Netflix: Αυξάνει την μηνιαία συνδρομή στις ΗΠΑ

Netflix: Αυξάνει την μηνιαία συνδρομή στις ΗΠΑ

Σε αύξηση των τιμών της στις ΗΠΑ προχωρά η δημοφιλής πλατφόρμα διαμοιρασμού ταινιών/σειρών Netflix, μια...

Αυτοκίνητο

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων για την Peugeot το 2018

Αύξηση πωλήσεων κατέγραψε η Peugeot το 2018, κατακτώντας την τρίτη θέση σε ταξινομήσεις νέων οχημάτων...

Τεχνολογία

Δημιουργήθηκαν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστήριο!

Δημιουργήθηκαν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστήριο!

Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν τέλεια ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία σε εργαστηριακές συνθήκες,...

Υγεία & Διατροφή

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία υπογονιμότητας

Φυσική και με ελάχιστα φάρμακα η νέα θεραπεία…

Πληθαίνουν οι θεραπείες που απαιτούν μικρότερη φαρμακευτική επιβάρυνση, γεγονός το οποίο έχει εφαρμογή και στην...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.