Το «μανιφέστο» της Τερέζα Μέι

Προβληματισμό και αντιδράσεις στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα έχει προκαλέσει το προεκλογικό πρόγραμμα της Τερέζα Μέι.

 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το λεγόμενο Μανιφέστο σηματοδοτεί στροφή από τον Θατσερισμό σε μια λαϊκή δεξιά με κοινωνικό πρόσημο.

 

Είναι ενδεικτικό ότι στο 84 σελίδων Μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το θέμα που είχε κάνει σημαία η Τερέζα Μέι από την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών των κυβερνήσεων του Ντέιβιντ Κάμερον. Υπάρχει σειρά ερμηνειών για αυτή την εσκεμμένη «παράλειψη». Η πιο σοβαρή είναι ότι η πρωθυπουργός θα κρατήσει πολλές από τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού νομικού οργάνου και θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί εξαιρέσεις από συγκεκριμένες παρεμβάσεις του στο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας της. Η κ. Μέι άλλωστε δεν ξεχνά την διαμάχη της με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να απελαθεί στην Ιορδανία ο καταζητούμενος ισλαμιστής μουλάς Αμπού Γκαντάμπα.

 

Επιπλέον, στο Μανιφέστο δεν εμφανίζεται πουθενά η ημερομηνία 2019, τότε που υποτίθεται η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Το γεγονός αποτελεί μια ακόμη «παράλειψη» με σημασία, που δείχνει ότι η κ. Μέι, εφόσον εκλεγεί, θα επιδιώξει μια μακρά μεταβατική περίοδο κατά την οποία η Βρετανία θα είναι μέσα στην ΕΕ και θα πληρώνει κανονικά όσο θα διαπραγματεύεται το εμπορικό της καθεστώς. Τέλος, στο Μανιφέστο αναφέρεται ρητά η δέσμευση μείωσης της καθαρής μετανάστευσης από 280.000 ανθρώπους το χρόνο σε 100.000, μία δέσμευση που περιείχε το πρώτο προεκλογικό πρόγραμμα του Ντειβιντ Κάμερον πριν από δέκα χρόνια. Μέσα σε μια δεκαετία όμως, η καθαρή μετανάστευση μειώθηκε μόνο κατά 20.000.

 

Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης εκτός ΕΕ. Για την εσωτερική όμως δεν γίνεται καμία αναφορά. Ακόμα κι έτσι, o υπουργός Αμύνης σερ Μάικλ Φάλον, σε συνέντευξη στο BBC βάζει το θέμα στην ρεαλιστική του διάσταση, λέγοντας πως πρόκειται στόχο για το απώτερο μέλλον.


protoselida

World Business

Μείωση κερδοφορίας για την της Capita PLC

Μείωση κερδοφορίας για την της Capita PLC

Η Capita PLC ανακοίνωσε πτώση 26% στα προ φόρων κέρδη του α΄ εξαμήνου, αλλά τόνισε...

Media

Το εγχείρημα της απόσχισης της Καταλονίας στο επίκεντρο του βελγικού Τύπου

Το εγχείρημα της απόσχισης της Καταλονίας στο επίκεντρο…

To εγχείρημα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του...

Αυτοκίνητο

Nissan: Έσπασε το φράγμα της παραγωγής 150 εκατ. αυτοκινήτων

Nissan: Έσπασε το φράγμα της παραγωγής 150 εκατ.…

Η Nissan Motor Co., Ltd. κατέκτησε ένα ακόμα ορόσημο στην ιστορία της, φτάνοντας τα 150 εκατομμύρια...

Copyright © 2017 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.