Deal News Online

undefined

Τσίπρας: Θολή λύση το πρόσφατο Εurogroup

«Να σεβαστούν επιτέλους τις θυσίες του ελληνικού λαού»

 

Για προσπάθεια προώθησης μιας θολής λύσης από την πλευρά των εταίρων, η οποία μεταθέτει το πρόβλημα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

 

«Εμείς κάναμε τις υποχωρήσεις μας, Γερμανία και ΔΝΤ να κάνουν τις δικές τους», τόνισε.

 

Σε ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατατέθηκε μεν στην Ελλάδα μια πρόταση ρύθμισης του χρέους, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, αυτή δεν ήταν αρκετή. «Και δεν ήταν αρκετή κυρίως διότι έδινε πάτημα για τη συνέχιση της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταμείου», πρόσθεσε.

 

Όπως τόνισε, «δεν ήμασταν μόνο εμείς που δεν θεωρήσαμε αυτή την πρόταση αρκετή. Ήταν και πολλοί από τους εταίρους μας».

 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα ως«μοναδική περίπτωση οικονομικής εξισορρόπησης», επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα τήρησε στο ακέραιο της δεσμεύσεις της και περιμένει από τους εταίρους «να σεβαστούν επιτέλους τις θυσίες του ελληνικού λαού με μια συνολική συμφωνία που θα βγάζει τη χώρα από την ομηρεία και την εκκρεμότητα».

 

Επιπλέον, όπως είπε, μια σαφής λύση με χρονικό βάθος θα δημιουργήσει τον καθαρό δημοσιονομικό δρόμο που θα επιτρέψει μια πιο επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και στοχευμένες, προωθητικές φοροελαφρύνσεις.

 

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «από τη δική μας μεριά κάναμε μια μεγάλη υποχώρηση. Δεχτήκαμε να νομοθετήσουμε την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019 – 2020 ώστε να καλυφθεί η μια από τις δύο προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα».

 

«Και ξέρετε βεβαίως ποια είναι η δεύτερη προϋπόθεση. Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη συνθήκη», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

 

Ανέφερε εξάλλου ότι «ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του Ταμείου. Και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι a' la carte. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».

 

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «από τη δική μας πλευρά προτείνουμε μια καθαρή διέξοδο: Μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους που θα αποτελεί τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Για την Ελλάδα, για τη Γερμανία, για το Ταμείο, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

 

Συνέχισε λέγοντας ότι σε αυτήν την προσπάθεια δεν γίνεται παρά να απαιτούνται υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές. «Εμείς έχουμε κάνει τις δικές μας. Τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία και για το Ταμείο να κάνουν τις δικές τους».

 

Δήλωσε δε αισιόδοξος ότι στις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι το επόμενο Eurogroup «όλοι θα αρθούν στο ύψος της περίστασης και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, ώστε επιτέλους μετά από μια επταετία να ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία».


protoselida

Secret Money

Η μεγάλη μέρα του ΕΧΕ

Η μεγάλη μέρα του ΕΧΕ

Για τις 17 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η «μεγάλη μέρα» για το opening του Eλληνικού Xρηματιστηρίου...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.