Πολιτική

Οι θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Μάντσεστερ πραγματοποιείται σήμερα, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών –μελών του ΝΑΤΟ.

 

Ζητούμενο για το ρόλο που καλείται να παίξει ο διεθνής οργανισμός είναι η σύνδεση -σε ισότιμη βάση- των δυο πλευρών του Ατλαντικού και η ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας, συνεισφέροντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

 

Σύμφωνα με την πάγια κυβερνητική θεώρηση, η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά. Επιπλέον, η Αθήνα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών.

 

Η Αθήνα αποδίδει παράλληλα ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές θέσεις, θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας.

 

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα. Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει άλλες συναντήσεις, παρά μόνο ολιγόλεπτες επαφές.

 

Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή