Deal News Online

undefined

Ζαρκαλής: Ο ρόλος της Wind στην νέα εποχή

Στον στρατηγικό της ρόλο, ως πάροχο υποδομών στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλών ταχυτήτων και των επενδύσεων που θα υλοποιήσει για δίκτυα νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2022, αναφέρθηκε η Wind, κατά την παρουσίαση στην Καλαμάτα των αποτελεσμάτων του νέου πιλοτικού δικτύου οπτικών ινών που αναπτύχθηκε τον τελευταίο χρόνο στην πόλη.

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Νάσος Ζαρκαλής τόνισε πως τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων.

 

«Καταλαβαίνουμε πόσο κρίσιμο είναι ιδιαίτερα για την Ελλάδα να συμμετέχει άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φόρες μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε».

 

Ο επικεφαλής της WIND τόνισε ότι η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει στην 4η ψηφιακή επανάσταση που σηματοδοτούν τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς συντρέχουν θετικοί παράγοντες: "Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή συγκυρία. Έχουμε το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και έχουμε παρόχους ικανούς να επενδύσουν από σήμερα ήδη και με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στα δίκτυα νέας γενιάς.

 

Απαιτείται όμως σοβαρότητα και δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις παραγωγικές δυνάμεις. Αν θέλουμε η κοινωνία του Gigabit να μην μείνει σύνθημα, πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι αρχές και οι Δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα, να καταργηθεί η υπέρ-φορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών μεταξύ άλλων».

 

Αναφορικά με το ρόλο της WIND στη νέα αυτή εποχή, ο κ. Ζαρκαλής σημείωσε πως κατανοώντας την ευθύνη που επωμίζεται ο όμιλος στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα, εδώ και τρία χρόνια υλοποιεί τον στρατηγικό μετασχηματισμό του σε πάροχο υποδομών. «Έχοντας την οικονομική ευρωστία και την τεχνογνωσία, επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή, για να πάμε την αγορά μας αλλά και τη χώρα μας μπροστά».

 

Η Wind Ελλάς  επενδύει για να αναπτύξει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών (FFTx) ώστε να προσφέρει ευρυζωνικές ταχύτητες  που θα ξεκινούν από  100Μbps και θα φτάνουν  το 1Gbps. Η κατασκευή των πιλοτικών δικτύων οπτικών ινών έχει ήδη ξεκινήσει και διήρκεσε περίπου ένα έτος και εδώ και 5 μήνες, 100 χρήστες σε Νέα Σμύρνη και Καλαμάτα, δοκιμάζουν τις καινοτομικές δυνατότητες των νέων υποδομών.

 

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα μας που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο με υπέρ – υψηλές ταχύτητες καθώς η WIND είναι έτοιμη να ολοκληρώσει άμεσα και μέχρι το τέλος Ιουλίου το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που κατασκευάζει στην πόλη, εφόσον πάρει την έγκριση από την ΕΕΤΤ.

 

Το δίκτυο οπτικών ινών της WIND θα καλύπτει το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps (VDSL).

 

Έτσι η Καλαμάτα, θα γίνει η πρώτη πόλη στην χώρα μας όπου γίνεται πραγματικότητα η «κοινωνία του Gigabit» όπως την έχει οραματιστεί η Ε.Ε. το 2020 καθώς πάνω από το 50% των νοικοκυριών της πόλης μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps (σ.σ. 3ος στόχος της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ατζέντας για το 2020.

 

Ο 1ος στόχος αφορά σε διαθεσιμότητα υπηρεσιών βασικής ευρυζωνικής πρόσβασης στο 100% του πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη ως το 2013 και ο 2ος σε διαθεσιμότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητα άνω των 30 μ. στο 100% του πληθυσμού ως το 2020).

 

Ποιο είναι το τριετές πλάνο της WIND για τις οπτικές ίνες

 

Σύμφωνα με το πλάνο για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που έχει καταθέσει η WIND Ελλάς  στην ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές στις επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.

 

Στις περιοχές στις οποίες η WIND θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή, περιλαμβάνονται επιλεγμένες περιοχές σε Αττικής και Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, η Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης.

 

Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών (vectoring, supervectoring, G.fast και FttH) και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της WIND Ελλάς για δίκτυα νέας γενιάς (NGA) σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

 

Έχοντας ως γνώμονα την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα για το 2020, η χώρα μας έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους καθώς και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.

 

Ο κανονισμός vectoring, ο νόμος για τη μείωση του κόστους ανάπτυξης των NGA Υποδομών και τα χονδρικά προϊόντα μεταξύ των παρόχων ήταν τα προαπαιτούμενα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε επενδύσεις. Πλέον περιμένουμε μόνο την έγκριση των πλάνων μας" σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & B2B της WIND Αντώνης Τζωρτζακάκης.

 

Σημειώνεται πως στην κατασκευή των πιλοτικών δικτύων η Διεύθυνση Δικτύου της WIND δοκίμασε τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών:

 

Να κλείσει το ψηφιακό χάσμα


Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, o Γιώργος Τσαπρούνης, Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Wind ανέφερε πως η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη «γρήγορη» πόλη της Ελλάδας και μία από τις πιο γρήγορες στην Ευρώπη, ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας έκανε λόγο για τα τεράστια οφέλη για τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό, την ποιότητα ζωής, την ελκυστικότητα επενδύσεων, την τοπική οικονομία  γενικώς, από την επένδυση αυτή.

 

Σύμφωνα με το capital.gr, ο επικεφαλής της WIND Νάσος Ζαρκαλής επανέλαβε πως η επένδυση του ομίλου σε νέα δίκτυα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και της ανάγκης θα πραγματοποιηθεί η ψηφιακή επανάσταση που απαιτείται για τη χώρα. «Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, που δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, με πολλαπλασιαστική ισχύ, που επηρεάζουν θετικά τις υποδομές, θα σηματοδοτήσουν το τέλος της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Αναφερόμενος στο ψηφιακό χάσμα της Ελλάδας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε πως «στη Wind πιστεύουμε ότι το τρένο δεν έχει χαθεί. Δεν είμαστε πολλά χρόνια μακριά και υπάρχει δυνατότητα να καλύψουμε την απόσταση, αρκεί να πρυτανεύσουν υγιείς δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας. Είναι σημαντικό διότι μαζί με την ψηφιακή επανάσταση αναπτύσσεται και η ψηφιακή οικονομία και η ψηφιακή οικονομία δίνει και τον τόνο στην παραδοσιακή οικονομία».

 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «για να καβαλήσουμε το κύμα της ψηφιακής επανάστασης» είναι απαραίτητο πρέπει να γίνουν τέσσερα πράγματα, ενίσχυση των υποδομών, λειτουργικό ρυθμιστικό πλαίσιο, κοινωνική υποστήριξης και αποδοχή των υποδομών και επενδυτές.

 

Αναφορικά με το τελευταίο σκέλος σημείωσε πως είναι ευτύχημα ότι υπάρχουν σήμερα τρεις εταιρείες που είναι διατεθειμένε να επενδύσουν σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, με τη Wind να βρίσκεται σε φάση ενίσχυσης εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας για 2η συνεχόμενη χρονιά.

 

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακόψει αυτό το εγχείρημα, επανέλαβε πως η εμπιστοσύνη της WIND και των μετόχων της στις προοπτικές της οικονομίας είναι σταθερή, εάν όμως υπήρχε ένας παράγοντας ανησυχίας αυτό είναι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης «διότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τις εκτιμήσεις μας για τη ζήτηση. Εμείς και οι μετοχοί μας βλέπουμε το μέλλον αρκετά θετικό, ακόμη και αν υπάρχουν σκαμπανεβάσματα», συμπληρώνοντας πως «πρέπει όμως να πρυτανεύσει και ο ρεαλισμός».


protoselida

Secret Money

Η μεγάλη μέρα του ΕΧΕ

Η μεγάλη μέρα του ΕΧΕ

Για τις 17 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί η «μεγάλη μέρα» για το opening του Eλληνικού Xρηματιστηρίου...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.