Στουρνάρας: Κανείς δεν έχει διάθεση για ένα ακόμη μνημόνιο

Έχουμε όλοι την επίγνωση ότι η επανάκτηση της πρόσβασης στις χρηματαγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος είναι ο μόνος δρόμος μπροστά. Ουδείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει τη διάθεση για ακόμη ένα μνημόνιο, επισήμανε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη.

 

Παράλληλα, τόνισε πως οι θεσμοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να δράσουν τώρα με έναν αποφασιστικό και θαρραλέο τρόπο, προσδιορίζοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, τα οποία, όπως αποφασίστηκε πέρυσι, θα εφαρμοστούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

 

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αύξησε την αβεβαιότητα και μείωσε την εμπιστοσύνη, η οποία, σε συνδυασμό με το υψηλά φορολογικά βάρη, αντέστρεψε τη θετική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

 

Εκτίμησε πάντως ότι μια θετική μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι ακόμη εφικτή, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

 

Πρόσθεσε πως η δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2016 είχε κυρίως προσωρινά χαρακτηριστικά, ωστόσο, ο στόχος το 2017 αναμένεται να επιτευχθεί με ένα ασφαλές περιθώριο.​

 

Σημείωσε ακόμη ότι η αυξημένη έμφαση στη φορολόγηση χρειάζεται να μειωθεί έναντι πολιτικών που θα επικεντρώνονται στον περιορισμό και την αναδιάρρθωση μη παραγωγικών δαπανών και μιας πιο αποτελεσματικής και αποδοτικής χρήσης των περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου τομέα​.


protoselida

Media

NOVA: Ζητά από την ΕΠΟ την απεμπλοκή της από το VAR

NOVA: Ζητά από την ΕΠΟ την απεμπλοκή της…

To  αρχικό αίτημά της για την πλήρη απεμπλοκή της από τη λειτουργία του VAR επαναφέρει...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.