Deal News Online

undefined

Αδυνατούν να πληρώσουν τις τράπεζες τα νοικοκυριά

Φωτιά έχουν πάρει τα επιτόκια δανεισμού καθώς πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Συνεχή είναι τα τηλέφωνα των τραπεζών στα νοικοκυριά σε καθημερινή βάση προκειμένου να εξοφληθούν δόσεις που παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις.

 

Αυτός είναι ο ένας παράγοντας για τις αυξήσεις επιτοκίων, άλλες εξίσου σημαντικές μεταβλητές είναι η άνοδος του κόστους του χρήματος, μείωση της ζήτησης από μέρους των καταναλωτών, έγκριση δανειοδοτικών αιτημάτων από μέρους των τραπεζών ύστερα από αυστηρή τήρηση κριτηρίων και άνοδος του αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν την εικόνα που χαρακτηρίζει τις πιστώσεις του τραπεζικού συστήματος προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις την τρέχουσα χρονική περίοδο.

 

Τι λένε τα στοιχεία


Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος περαιτέρω μείωση παρουσίασε η χρηματοδότηση νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σημείωσε μικρή περαιτέρω επιβράδυνση το Μάρτιο του 2011 και διαμορφώθηκε σε -0,4%, από -0,3% το Φεβρουάριο του 2011 και 0,0% το Δεκέμβριο του 2010.

 

Η καθαρή ροή των δανείων προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 85 εκατ. ευρώ τον επισκοπούμενο μήνα

 

και ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής των δανείων αυτών μειώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 2011: -0,4%, Φεβρουάριος 2011: 0,0%, Δεκέμβριος 2010: 0,3%).

 

Αρνητική κατά 326 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Μάρτιο του 2011, έναντι θετικής καθαρής ροής 58 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2010. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα να μειωθεί περαιτέρω (Μάρτιος 2011: -2%, Φεβρουάριος 2011:-1,6%, Δεκέμβριος 2010: -1,3%).

 

Αύξηση κόστους χρήματος

 

Την ίδια στιγμή, αύξηση σημειώνει το κόστος του χρήματος. Τα επιτόκια στις περισσότερες κατηγορίες χορηγήσεων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΤτΕ τον Μάρτιο, σημείωσαν άνοδο, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα. Αναλυτικά, τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκε στο 14,7% από 14,64% που ήταν το Φεβρουάριο. Περιορισμένη αύξηση σημείωσε και το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, το οποίο διαμορφώθηκε το Μάρτιο στο 7,05% από 6,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

 

Το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε στο 9,78% από 9,72%. Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας και για ποσά έως 1 εκατ.ευρώ διαμορφώθηκε στο 6,46% από 6,23%, ενώ για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε οριακά στο 5,39% από 5,37%.

 

Αυξάνεται ο αριθμός όσων αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια

 

Προβληματισμό, όμως, στους τραπεζίτες δημιουργεί και το γεγονός της αύξησης του αριθμού των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις της ΤτΕ, στην τελευταία έκθεση του διοικητή, θα συνεχιστούν και το 2011 οι ανοδικές τάσεις των δανείων σε καθυστέρηση.

 

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στη συγκεκριμένη έκθεση, η σημαντική επιδείνωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, λόγω του αντίξοου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, συνοδεύτηκε από σημαντική άνοδο του λόγου των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων, από 7,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009 σε 10,4% τον Δεκέμβριο του 2010, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγω για συνέχιση της ανοδικής τάσης και το 2011.

 

Ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων στη στεγαστική πίστη αυξήθηκε από 7,4% το 2009 σε 10% το 2010. Την ίδια στιγμή, στην καταναλωτική πίστη ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση και ανήλθε σε 20,5% το 2010 από 13,4% το 2009. Σε ορισμένες μάλιστα τράπεζες το ποσοστό αυτό ανεβαίνει αρκετά πιο υψηλά. Στην επιχειρηματική πίστη παρουσιάστηκε αύξηση από 6,7% σε 8,7%.


protoselida

Media

ΕΚΟΜΕ: «Ανακαλύψτε ξανά το Studio Greece!»

ΕΚΟΜΕ: «Ανακαλύψτε ξανά το Studio Greece!»

Το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας-ΕΚΟΜΕ προωθεί διεθνή καμπάνια με τίτλο «Ανακαλύψτε ξανά το...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

«Κρέμασε τα παπούτσια του» ο Ίκερ Κασίγιας

Ο πρώην τερματοφύλακας της Ρεάλ Μαδρίτης και Ισπανίας Iker Casillas αποχώρησε από την ποδοσφαιρική δράση σε ηλικία...

Αυτοκίνητο

 Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Αφιέρωμα «100 χρόνια Mazda»

Φέτος είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για τη MAZDA αφού συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Τεχνολογία

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.