Σήμερα η πρώτη δόση της... δόσης

Στον λογαριασμό της ΤτΕ 7,7 δισ. ευρώ - Εκτός ατζέντας Eurogroup η Ελλάδα

 

Στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας αναμένεται να πιστωθεί σήμερα το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη δόση του συνολικού πακέτου των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

 

Όμως σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος έχει έναν ακόμη λόγο να είναι ικανοποιημένος αφού εκτός από την εκταμίευση της δόσης, στη συνεδρίαση του Eurogroup η Ελλάδα για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν.

 

Από το ποσό των 7,7 δισ. ευρώ, 6,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 800 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

 

Όπως είναι γνωστό τα 6,9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν από 17 έως 20 Ιουλίου και τα 800 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο από σήμερα κιόλας ξεκινάει και ο αγώνας δρόμου που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε το 80% των χρημάτων αυτών να φθάσει στην πραγματική οικονομία. Μόνο έτσι η ελληνική πλευρά θα διατηρήσει ανοικτή την γραμμή πίστωσης για τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθούν το Φθινόπωρο.

 

Θεωρητικά τα πρώτα χρέη που θα εξοφληθούν είναι αυτά των προμηθευτών στα νοσοκομεία και του EΟΠΠΥ που είναι και τα περισσότερα (ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ) και θα ακολουθήσουν τα εφάπαξ των εργαζομένων που βρίσκονται στον προθάλαμο της συνταξιοδότησης (327.573 εκκρεμείς αιτήσεις). Έπονται φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που δικαιούνται επιστροφές φόρων.

 

Μετά την 1η Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα λάβει μία ακόμη εκταμίευση για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 800 εκατ. τα οποία αναμένεται να αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις.

 

Η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμβάλει στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με 400 εκατ. ευρώ.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

  Προσέγγιση  των HΠA θέλει  η Pωσία

Προσέγγιση των HΠA θέλει …

Mε τον εμπορικό πόλεμο να έχει κλιμακωθεί και την διεθνή κατάσταση να θυμίζει εποχές ψυχρού...

Secret Money

O TABOYΛAPHΣ KAI TA ENAE

O TABOYΛAPHΣ KAI TA ENAE

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αυτοκίνητο

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Ξεκινά λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα η Mazda

Την επίσημη παρουσίασή της στην Αθήνα πραγματοποίησε η Mazda, ξεκινώντας τις λιανικές πωλήσεις οχημάτων της...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.