Πιάνουν δουλειά τα τρυπάνια της TOTAL στην Κυπριακή ΑΟΖ

Εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και απειλών

 

 

Από τα ξημερώματα στο οικόπεδο «11» της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το γεωτρύπανο της γαλλικής εταιρείας «TOTAL-ENI» για να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις.  

 

Οι Κύπριοι θεωρούν ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα στην ευρύτερη περιοχή.

 

Οι γεωτρήσεις όμως γίνονται σε κλοιό προκλήσεων από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, που απειλεί τις πετρελαϊκές εταιρίες οι οποίες συμμετέχουν στις έρευνες, λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες της Λευκωσίας.

 

Οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώθηκαν χθες με την ανακοίνωση της άσκησης με αληθινά πυρά πολύ κοντά στην περιοχή των γεωτρήσεων.

 

Η Τουρκία εξέδωσε την NAVTEX 697/17 με την οποία επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού την 12η και 13η Ιουλίου δηλαδή την ημέρα άφιξης στην περιοχή της πλωτής εξέδρας γεωτρήσεων WEST CAPELLA η οποία θα πραγματοποιήσει την γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται και έρευνες στην υπόψη περιοχή σύμφωνα με τις NAVTEX 257/17 και 258/17 της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Προκαλεί η Τουρκία: Ασκήσεις την ημέρα άφιξης της πλωτής εξέδρας γεωτρήσεων στην Κύπρο

 

Στην περιοχή έχει στηθεί «πολεμικό σκηνικό», αφού έχουν συγκεντρωθεί ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Ελλάδας, έτοιμες ουσιαστικά να παρέμβουν σε περίπτωση που υπάρξει επεισόδιο από τους Τούρκους.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν επαφές της κυπριακής πλευράς με την γαλλική κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση «θερμού επεισοδίου» στην περιοχή.

 

Το θέμα μεταφέρθηκε χθες και στη Βουλή όπου έγινε συζήτηση με αφορμή την ενημέρωση του Κοινοβουλίου για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία για το Κυπριακό.

 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας χθες στον Νίκο Χατζηνικολάου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1σημείωσε ότι «οι Τούρκοι κάνουν φραστικούς λεονταρισμούς, μπορεί να τολμήσουν να κάνουν παραπάνω βήματα, αλλά αυτό θα έχει μεγάλο κόστος για αυτούς».

 

Σε σκηνικό πολεμικής έντασης αρχίζουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Κοτζιάς στον ΑΝΤ1: Φραστικοί οι λεονταρισμοί της Τουρκίας

 

 

Στήριξη ΗΠΑ στο δικαίωμα της Λευκωσίας για έρευνες στην ΑΟΖ

 

Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με την έναρξη της διευρευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

 

«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου.

 

«Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

 

 

Πρώτη Καταχώρηση: Τετάρτη, 12. 07. 2017 - 07:30


protoselida

Secret Money

 Tο «στοίχημα» για τα funds στο «χαρτί» της Eλλάκτωρ

Tο «στοίχημα» για τα funds στο «χαρτί»…

Tι θα φέρει το 2020 για την Eλλάκτωρ; Tο έτος που «έφυγε», «έκλεισε» με υποαξίες...

Υγεία & Διατροφή

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Καινοτόμος θεραπεία των όγκων του ΚΝΣ

Οι νέες εξειδικευμένες θεραπείες στην αντιμετώπιση του καρκίνου και όχι μόνο, προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες...

Τουρισμός

Ακόμα περισσότεροι Αυστριακοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2020

Ακόμα περισσότεροι Αυστριακοί τουρίστες στην Ελλάδα το 2020

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την άνοδο τουρισμού από την αυστριακή αγορά καταγράφηκαν στη διάρκεια συναντήσεων...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.