Deal News Online

undefined

El Pais: Σε καλό δρόμο για μια λαμπρή ανάκαμψη η Ελλάδα

Μέσα σε πνεύμα αισιοδοξίας, απηχώντας και την προδιάθεση των Βρυξελλών, η ισπανική εφημερίδα "El Pais" αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά της στη χθεσινή απόφαση της ΕΕ να προτείνει την απαλοιφή της Ελλάδας από τον κατάλογο των χωρών που υπόκεινται στις διαδικασίες υπερβολικού χρέους, στις οποίες όπως σημειώνει "εξακολουθούν να παραμένουν μόνον η Ισπανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο".

 

Έχοντας ως υπότιτλο τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επίτροπου Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, πως "η Αθήνα δρέπει τώρα τους καρπούς των θυσιών τόσων ετών", στο άρθρο "Οι Βρυξέλλες προτείνουν να βγει η Ελλάδα από τη διαδικασία του υπερβολικού χρέους", ο αρθρογράφος Κλαούδι Πέρεθ, υπογραμμίζει πως "επί πολλές εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπέμπει το μήνυμα ότι τα χειρότερα πέρασαν κι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια λαμπρή ανάκαμψη", υπενθυμίζοντας πως και τη Δευτέρα το Eurogroup έδωσε το "πράσινο φως" για μια δαπάνη περίπου 8 δισ. ευρώ για το τρίτο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας.

 

Ο ίδιος αρθρογράφος επισημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι οι "αριθμοί λένε μια διαφορετική ιστορία", αναφερόμενος στα στοιχεία για το ΑΕΠ, την ανεργία, το δημόσιο χρέος και τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα, "ακόμη κι έτσι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πιστεύουν ότι η Αθήνα έχει σώσει άλλο ένα παιχνίδι, έχοντας ενώπιόν της ένα χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης χρεών που προοιωνίζονταν για την ελληνική οικονομία άλλο ένα θερμό καλοκαίρι".

 

Ο κ. Πέρεθ στο άρθρο του διαπιστώνει πως "η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε πέρυσι με ένα πρωτογενές πλεόνασμα (προ τόκων) της τάξης του 0,7%, πολύ πάνω από τις προσδοκίες. Οι ενισχύσεις φθάνουν στη χώρα. Το επόμενο βήμα είναι η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα εντάσσοντάς τα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων".

 

Τονίζοντας τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η ΕΕ και τη στάση του ΔΝΤ, αλλά και τον κίνδυνο μήπως η άρνηση του Ταμείου οδηγήσει σ' ένα τέταρτο μνημόνιο, ο ίδιος αρθρογράφος επισημαίνει πως η "διαμάχη τούτη σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το οποίο έχει αφεθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές".

 

"Πέραν όμως από όλες αυτές τις συζητήσεις, στις Βρυξέλλες θέλουν όλοι να πάνε για διακοπές με την αίσθηση ότι έχουν τελειώσει τα μαθήματά τους", διαπιστώνει ο Πέρεθ, επαναλαμβάνοντας και την αισιοδοξία του που αποπνέουν οι δηλώσεις Μοσκοβισί, όταν τόνιζε πως "η Αθήνα είναι έτοιμη να γυρίσει τη σελίδα της λιτότητας και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση".

 

 

Όσον αφορά τις προοπτικές για την ανάπτυξη, που, όπως τονίζει, είναι ορατή μόνον στα στοιχεία που δημοσιεύουν οι Βρυξέλλες κι η Αθήνα, ο Ισπανός αρθρογράφος επιστρατεύει την άποψη του αναλυτή της επενδυτικής εταιρείας Eurasia, Μουζτάμπα Ραχμάν: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα σχέδιο," λέει ο Ραχμάν στην "Εl Pais". "Θα πρέπει να συνεχισθεί η λήψη βοήθειας, η χίλιες φορές αναβληθείσα αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να συμφωνηθεί, να ξεκινήσει η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και, τέλος, οι Βρυξέλλες να επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει δημοσιονομικά κίνητρα για να βγάλει την ελληνική οικονομία από τον εφιάλτη των τελευταίων ετών. Αν η ιστορία έχει αίσιο τέλος, τότε η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος στις δημοσκοπήσεις θα βελτιωθεί κι η χώρα μαζί με την ανάπτυξη θα επιτύχει την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα για να βελτιωθούν αληθινά τα πράγματα". "Απομένει να δούμε αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να τα κάνει όλα αυτά μέσα στους επόμενους μήνες", καταλήγει ο Μ. Ραχμάν.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αυτοκίνητο

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Το Mazda MX-5, το εικονικό roadster που προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης σε αυτούς που το οδηγούν και που το βλέπουν,...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Περιβάλλον

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν έντονα και φέτος φθάνοντας σε επίπεδα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.