«Τρύπα» 1 δισ. στα κρατικά έσοδα

Κάτω του στόχοι οι εισπράξεις έμμεσων και άμεσων φόρων – «Καπνός» τα έσοδα από τον φόρο στα τσιγάρα

 

Κινούμενη άμμος για τα δημόσια έσοδα οι εμμέσων και ειδικών φόρων κατανάλωσης, καθώς τον Ιούνιο άνοιξε «τρύπα» 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της μη είσπραξης ειδικών φόρων στα τσιγάρα.

 

Η υστέρηση αυτή σε έξι μήνες βυθίζει τον εισπρακτικό στόχο του Μαξίμου που από όλες τις αυξήσεις εμμέσων φόρων που επέβαλε, ανέμενε αύξηση εσόδων 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,7 δισ. ευρώ για ολόκληρο το 2017.

 

Αντιθέτως όμως, στην πράξη, όχι μόνον έγιναν «καπνός» τα επιπλέον έσοδα 240 εκατ. ευρώ που ανέμενε η κυβέρνηση από τις αυξήσεις στα τσιγάρα, αλλά οι εισπράξεις κινούνται 800 εκατομμύρια ευρώ κάτω και από όσα είχε εισπράξει πέρυσι, δηλαδή στο α΄εξάμηνο του 2016 πριν επιβληθούν οι φόροι!


 

Κάτω του στόχου έμμεσοι και άμεσοι φόροι

 

Κάτω από τους στόχους κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες και οι εισπράξεις των περισσοτέρων άλλων άμεσων και έμμεσων φόρων. Τα τελωνειακά έσοδα εμφανίζουν υστέρηση της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών αγωνίζονται να υπερκαλύψουν το κενό με ...παραδοσιακές μεθόδους, όπως τις κατασχέσεις για οφειλές φορολογουμένων που τον Μάιο κινούνταν ήδη με ρυθμούς 1.100 κατασχέσεων την ημέρα!

 

Η μη είσπραξη αυτή αποδίδεται εν μέρει στην παρατεταμένη ύφεση, αλλά και στην πρόωρη αναγγελία της κυβέρνησης (από το καλοκαίρι του 2016) για τις επικείμενες από 1-1-2017 αυξήσεις των εμμέσων και ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ κλπ. Η προαναγγελία των αυξήσεων οδήγησε την αγορά σε αποθεματοποίηση αγαθών με χαμηλότερο φόρο και η εξέλιξη ευνόησε προσωρινά μεν τις εισπράξεις και το υπερπλεόνασμα του 2016, αλλά στέρησε τα έσοδα αυτά από τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

 

Από την άλλη, αποκαλύπτεται και η μεγάλη πληγή του λαθρεμπορίου τσιγάρων στη χώρα μας. Για τους λαθρέμπορους οι αυξήσεις φόρων αποτελούν «πεδίον δόξης λαμπρόν», καθώς από 1ης Ιανουαρίου 2017, μετά δηλαδή και την νέα αύξηση της φορολογίας, το 90% της μέσης λιανικής τιμής των τσιγάρων είναι αποκλειστικά πλέον φόροι και μόνον. Καμία χώρα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει υψηλότερο ποσοστό φορολόγησης.

 

Το ΙΟΒΕ μάλιστα εκτιμά πως το 2017 τα παράνομα τσιγάρα θα καταλάβουν το 30% της συνολικής κατανάλωσης στην Ελλάδα. Αυτό θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο τα δημόσια έσοδα από τα καπνικά και την βιωσιμότητα των 60.000 οικογενειών που απασχολούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα του καπνού, από τους καπνοκαλλιεργητές μέχρι τους περιπτεράδες.


protoselida

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Media

O Τύπος του Σαββάτου

O Τύπος του Σαββάτου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ψαλίδι μισθών για 90.000 δημοσίους υπαλλήλους»

Αθλητικά

Μειώνεται το ποσοστό της... λαικής συμμετοχής στην Μπαρτσελόνα

Μειώνεται το ποσοστό της... λαικής συμμετοχής στην Μπαρτσελόνα

Το ποσοστό της λαϊκής συμμετοχής στην Μπαρτσελόνα, εμφανίζεται ολοένα και λιγότερο στον προϋπολογισμό των Καταλανών,...

Αυτοκίνητο

Το νέο PEUGEOT 508:Ένα ριζοσπαστικό sedan

Το νέο PEUGEOT 508:Ένα ριζοσπαστικό sedan

Το νέο PEUGEOT 508 αλλάζει τα πάντα. Περισσότερο συμπαγείς διαστάσεις και περιορισμένο ύψος. Ο...

Υγεία & Διατροφή

Τεστ δακρύων για τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον

Τεστ δακρύων για τη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον

Τα δάκρυα μπορεί να «προδώσουν» αν κάποιος έχει Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.