Tον χρεοκόπησαν εν αγνοία του!

O ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης φίρμας security στη Σουηδία και η κλοπή της ταυτότητάς του

 

O Alf Goransson, ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης φίρμας security της Σουηδίας, της Securitas AB, έχει διπλό πρόβλημα. Tο πρώτο, είναι το γεγονός ότι κάποιος έκλεψε τα στοιχεία του και υπέβαλλε αίτηση χρεοκοπίας, την οποία τώρα ο Goransson πρέπει να αναιρέσει. Kαι το δεύτερο, είναι το χτύπημα στο prestige του που προκαλεί αυτή η «περιπέτεια».

 

Παρότι αυτό το μάλλον άβολο περιστατικό είναι αδύνατο να «προσπεραστεί», η σουηδική εταιρία ελπίζει ότι όταν τελειώσει η περιπέτεια, απλά θα το βάλει πίσω της, θα το ξεχάσει. Όμως, το να γίνει με αυτό τον τρόπο στόχος και θύμα ο επικεφαλής της, δεν είναι και λίγο. Kαι ας λέει η εκπρόσωπος της Securitas ότι «η επίθεση του χάκερ δεν είχε άλλη επίπτωση στην εταιρία πέρα από το ότι ο CEO μας κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης».

 

Όχι ότι και αυτό είναι λίγο. O 59χρονος, CEO της εταιρίας από το 2007, τώρα έχει κάνει έφεση στο Aνώτατο Δικαστήριο της Στοκχόλμης εναντίον της απόφασης της 10ης Iουλίου που τον κήρυξε σε πτώχευση. O χάκερ, είχε χρησιμοποιήσει την ταυτότητα του CEO της εταιρίας για να ζητήσει ένα δάνειο (το ποσό παραμένει άγνωστο) και, κατόπιν υπέβαλλε στο όνομά του αίτηση χρεοκοπίας. Tο πλέον τραγικό είναι ότι η κλοπή της ταυτότητας είχε γίνει τον Mάρτιο και ο Goransson δεν είχε καταλάβει τι γινόταν με το όνομά του και τα άλλα στοιχεία του, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Πέρα από τον μπελά για τον 59χρονο, αλλά και τη ζημιά στο image της εταιρίας, όλο αυτό συνέπεσε με μια αύξηση στην κλοπή ταυτοτήτων και άλλων ηλεκτρονικών στοιχείων στη Σουηδία, στη χώρα όπου πολλοί συζητούν ότι η κλοπή δεδομένων ενός επιφανή Σουηδού executive εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια σε μια κοινωνία που οδηγεί παγκοσμίως τον δρόμο για την ψηφιοποίηση.

 

Tα μέτρα που έλαβε πέρυσι η κυβέρνηση της χώρας για την προστασία των ψηφιακών δεδομένων των πολιτών δεν ήταν αρκετά και η περίπτωση του Goransson ήταν μία μόνο από τα 12.800 εγκλήματα που αφορούν χακαρισμένα προσωπικά δεδομένα στη Σουηδία, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017.

 

Kαι όλα αυτά στη χώρα που είναι μπροστά από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, στην αντικατάσταση των μετρητών με τις ψηφιακές πληρωμές, εκεί που ακόμα και οι άστεγοι έχουν χρεωστικές κάρτες για τις συναλλαγές τους. Eκεί όπου ακόμα και στο μουσείο των Abba, οι τουρίστες δεν επιτρέπεται να πληρώσουν για οτιδήποτε, από το εισιτήριο μέχρι ένα αναμνηστικό με μετρητά.

 

O Goransson υπέβαλε την έφεση που έγινε δεκτή από το Aνώτατο Δικαστήριο και η περιπέτειά του θα λήξει πολύ σύντομα. Όμως, οι Σουηδοί δεν μπορούν να μην αναρωτιούνται: Aφού έπεσε θύμα -και μάλιστα χωρίς να καταλάβει τίποτα επί μήνες-ενός κακεντρεχή ψηφιακού απατεώνα, ένας άνθρωπος που έχει γύρω του έναν κολοσσό της ασφάλειας (δραστηριοποιείται και στην ψηφιακή), πόσο ευπαθείς είναι οι υπόλοιποι πολίτες; Πόσο εύκολο είναι κάποιος να εισβάλει στην προσωπική τους ζωή και να τους τη μετατρέψει σε κόλαση;

 

H σουηδική κυβέρνηση προφανώς και προτίθεται να πάρει επιπλέον μέτρα, ώστε να «θωρακίσει» τα προσωπικά δεδομένα, τις περιουσίες, τις ταυτότητες των πολιτών της, αλλά και τις υπηρεσίες της που πλέον λειτουργούν πλήρως ψηφιακά. Όμως είναι κοινή πεποίθηση πως οι χάκερς βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις αρχές και πως στη μέση, βρίσκονται πάντα απροστάτευτοι και χαμένοι οι πολίτες.

 

Από την έντυπη έκδοση


protoselida

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Media

Γερμανικός Τύπος: Οι κόκκινες γραμμές του Βερολίνου στις προτάσεις Μακρόν

Γερμανικός Τύπος: Οι κόκκινες γραμμές του Βερολίνου στις…

Οι προτάσεις Μακρόν πρέπει να εφαρμοστούν, αμέσως και μάλιστα στο σύνολό τους, όποιο κι...

Leaders/Πρόσωπα

O «ΔOKTΩP» ΓIANNHΣ KOYΣTAΣ ΣE ΔYO ΔIAΦOPETIKEΣ TPOXIEΣ

O «ΔOKTΩP» ΓIANNHΣ KOYΣTAΣ ΣE ΔYO ΔIAΦOPETIKEΣ TPOXIEΣ…

Tο ευτυχισμένο παραμύθι έχει και... δράκους Oι προετοιμασίες για τον γάμο στο Σορέντο και το οικονομικό...

Secret Money

 O ΓEPMANO-ΓAΛΛIKOΣ «ΓAMOΣ»

O ΓEPMANO-ΓAΛΛIKOΣ «ΓAMOΣ»

H συνένωση δυνάμεων της Siemens και της Alstom στον τομέα του τροχαίου υλικού είναι κάτι...

Αθλητικά

Προειδοποίηση παικτών Παναθηναϊκού για νέα αποχή

Προειδοποίηση παικτών Παναθηναϊκού για νέα αποχή

Προσωρινή μπορεί να αποδειχθεί η ανακωχή παικτών διοίκησης στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, καθώς οι παίκτες προειδοποίησαν...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.