Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές

Οι ελπίδες της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, μετά από τρία χρόνια "απουσίας" της, βρίσκουν εμπόδια σε έναν από τους βασικούς εταίρους της: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρατηρεί σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπό τους αυστηρούς όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το υπάρχον χρέος της χώρας παραμένει εξαιρετικά υψηλό για να της επιτραπεί να εκδόσει ακόμα περισσότερο χρέος.

 

Ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή του συμβιβασμού, την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να κυνηγήσει.

 

Η Ελληνική Δημοκρατία είχε θέσει τις βάσεις για να εκδώσει πενταετές ομόλογο ύψους έως 4 δισ. ευρώ, αφότου εξοφλήσει 6 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο χρέος της αυτή την εβδομάδα. Αλλά τα κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους προέρχονταν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οπότε το συνολικό χρέος της Ελλάδας δεν μειώνεται, απλώς παρατείνεται η περίοδος λήξης του. Η αντίθεση του ΔΝΤ σε νέο χρέος, δεν εμποδίζει την Ελλάδα να επιμηκύνει την προθεσμία λήξης του χρέους της.

 

Το Bloomberg παρατηρεί ότι η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων της Ελλάδας έχει βελτιωθεί, καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσει φέτος. Οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομολογιακό δάνειο ύψους 4 δισ. ευρώ που λήγει το 2019, θα αντάλλαζαν πρόθυμα ομολογίες με δάνειο μεγαλύτερης διάρκειας λήξης.

 

Η κυβέρνηση είχε ήδη προγραμματίσει να ανταλλάξει αυτά τα ομόλογα του 2019 με ένα νέο πενταετές ομόλογο. Αυτή η τεχνική ανταλλαγής ήταν δημοφιλής και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, όταν προσπαθούσε να επιστρέψει στις αγορές μετά την κρίση.

 

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επωφεληθεί από τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά ομόλογα, προχωρώντας στην έκδοση ενός νέου -ακόμα κι αν αυτό θα είναι διαθέσιμο αρχικά μόνο στους κατόχους του υπάρχοντος χρέους της. Στη συνέχεια, μπορεί να προσελκύσει και νέους επενδυτές, μόλις διευθετηθεί η διαμάχη με το ΔΝΤ.


protoselida

Media

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

Tρία παιχνίδια, της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League, ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα με τις...

Secret Money

 Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Θορυβημένο από την επενδυτική νωχελικότητα το υπουργείο Oικονομίας και Aνάπτυξης ετοιμάζει τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο...

Αθλητικά

Ασταμάτητη η Λίβερπουλ

Ασταμάτητη η Λίβερπουλ

Με 3-0 επικράτησε της Σαουθάμπτον η Λίβερπουλ, σημειώνοντας την 6η της νίκη σε ισάριθμούς αγώνες...

Τεχνολογία

 Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 απελευθέρωσε με επιτυχία τα δύο μικρά ρομποτικά «ρόβερ»

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 απελευθέρωσε με επιτυχία…

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2, αφού άγγιξε σχεδόν τον αστεροειδή Ριούγκου, πλησιάζοντας σε απόσταση μόνο 55...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.