Η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές

Οι ελπίδες της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, μετά από τρία χρόνια "απουσίας" της, βρίσκουν εμπόδια σε έναν από τους βασικούς εταίρους της: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρατηρεί σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπό τους αυστηρούς όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το υπάρχον χρέος της χώρας παραμένει εξαιρετικά υψηλό για να της επιτραπεί να εκδόσει ακόμα περισσότερο χρέος.

 

Ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή του συμβιβασμού, την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να κυνηγήσει.

 

Η Ελληνική Δημοκρατία είχε θέσει τις βάσεις για να εκδώσει πενταετές ομόλογο ύψους έως 4 δισ. ευρώ, αφότου εξοφλήσει 6 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο χρέος της αυτή την εβδομάδα. Αλλά τα κεφάλαια για την αποπληρωμή του χρέους προέρχονταν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οπότε το συνολικό χρέος της Ελλάδας δεν μειώνεται, απλώς παρατείνεται η περίοδος λήξης του. Η αντίθεση του ΔΝΤ σε νέο χρέος, δεν εμποδίζει την Ελλάδα να επιμηκύνει την προθεσμία λήξης του χρέους της.

 

Το Bloomberg παρατηρεί ότι η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων της Ελλάδας έχει βελτιωθεί, καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν υπεραποδώσει φέτος. Οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν ομολογιακό δάνειο ύψους 4 δισ. ευρώ που λήγει το 2019, θα αντάλλαζαν πρόθυμα ομολογίες με δάνειο μεγαλύτερης διάρκειας λήξης.

 

Η κυβέρνηση είχε ήδη προγραμματίσει να ανταλλάξει αυτά τα ομόλογα του 2019 με ένα νέο πενταετές ομόλογο. Αυτή η τεχνική ανταλλαγής ήταν δημοφιλής και σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, όταν προσπαθούσε να επιστρέψει στις αγορές μετά την κρίση.

 

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επωφεληθεί από τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά ομόλογα, προχωρώντας στην έκδοση ενός νέου -ακόμα κι αν αυτό θα είναι διαθέσιμο αρχικά μόνο στους κατόχους του υπάρχοντος χρέους της. Στη συνέχεια, μπορεί να προσελκύσει και νέους επενδυτές, μόλις διευθετηθεί η διαμάχη με το ΔΝΤ.


protoselida

World Business

Apple: Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις iPhone

Apple: Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις iPhone

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από το πρώτο τρίμηνο του 2016 σημείωσαν οι πωλήσεις των iPhone...

Secret Money

EPXONTAI «METAΓPAΦEΣ»

EPXONTAI «METAΓPAΦEΣ»

Δεν είναι μόνο στη Folli Follie που κάποια δυνατά brands «αλλάζουν χέρια». Kινητικότητα παρατηρείται και...

Αθλητικά

Ιστιοπλοΐα: Τελετή βράβευσης των κορυφαίων του 2018

Ιστιοπλοΐα: Τελετή βράβευσης των κορυφαίων του 2018

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΕΙΟ) διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την "Βραδιά των Πρώτων", την...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.