Με το ένα πόδι στις αγορές η κυβέρνηση

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για το χρέος και την επικαιροποιημένη αξιολόγηση της Standard & Poor's για την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού Δημοσίου, ο δρόμος για τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές είναι ανοιχτός.

 

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει αυτή την εβδομάδα στην αντικατάσταση, με ευνοϊκότερους όρους, του 5ετούς ομολόγου που λήγει τον Απρίλιο του 2019 με νέους τίτλους που θα λήγουν το 2022, τότε τα σχέδια παίρνουν αναβολή για το φθινόπωρο.

 

Η τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου αποτελεί ίσως την τελευταία ευκαιρία θερινής εξόδου στις αγορές για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί, τον Αύγουστο όλες οι αγορές, ακόμη και αυτή των ομολόγων, μπαίνουν στην συνηθισμένη ραστώνη με το ενδιαφέρον των επενδυτών για την απόκτηση νέων τίτλων να είναι εξαιρετικά υποτονικό.

 

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ενώ στην κυβέρνηση ρίχνουν όλο το βάρος στο ύψος του κουπονιού που θα πετύχει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το όλο εγχείρημα.

 

Εφόσον ο ΟΔΔΗΧ φθάσει στο σημείο να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, αυτό σημαίνει ότι οι 6 τράπεζες που έχουν αναλάβει την διαχείριση της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου και η Rothschild που λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος της Ελλάδας έχουν εξασφαλίσει προσφορές επιτοκίων που κινούνται πολύ χαμηλότερα από το 4,95% που πλήρωσε ήδη η χώρα με το ομόλογο Σαμαρά. Διαφορετικά ένα επιτόκιο κοντά στο 4,75% (σήμερα η χώρα δανείζεται με επιτόκιο 0,89% από τον ESM) που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να συγκεντρώνει η έκδοση θα αποτελέσει λάθος σήμα προς τις αγορές.

 

Ο πολιτικός προϊστάμενος του ΟΔΔΗΧ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, έχει δηλώσει πως «υπάρχουν τόσο οι προθέσεις όσο και οι προϋποθέσεις για την πρώτη έξοδο στις αγορές». Κατά τον ίδιο «το ζητούμενο, στη συγκεκριμένη φάση, δεν είναι η εξεύρεση της φθηνότερης πηγής δανεισμού αλλά η σταδιακή επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, ώστε να σταματήσει η εξάρτηση από τον πολιτικό δανεισμό του επίσημου τομέα».

 

Επίσης στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως δεν έχουν ακόμη καταλήξει για το ποσό που θέλουν να αντλήσουν από τους επενδυτές. Εάν δηλαδή η έκδοση κινηθεί αυστηρά στο ύψος της προηγούμενης, ήτοι 3 δισ. ευρώ, έτσι ώστε στο τέλος του χρόνου να μην υπάρξει νέα αύξηση στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης - ενώ υπάρχει και το «ταβάνι» στο χρέος από το ΔΝΤ που έχει τοποθετηθεί στα 325 δισ. ευρώ για φέτος και το 2018.


protoselida

Secret Money

EPXONTAI «METAΓPAΦEΣ»

EPXONTAI «METAΓPAΦEΣ»

Δεν είναι μόνο στη Folli Follie που κάποια δυνατά brands «αλλάζουν χέρια». Kινητικότητα παρατηρείται και...

Αθλητικά

Δίνει 110 εκατ. για τον Σαούλ η Μπαρτσελόνα

Δίνει 110 εκατ. για τον Σαούλ η Μπαρτσελόνα

Αποφασισμένη να καταβάλει 110 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να πάρει τον Σαούλ από την Ατλέτικο Μαδρίτης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.