Deal News Online

undefined

Η επίδραση του αρνητικού οικονομικού κλίματος στις επιχειρήσεις

Άμεση επίδραση στα οικονομικά μεγέθη του εταιρικού τομέα προκάλεσε η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το 2009 σύμφωνα με την έκδοση "40 Κορυφαίοι Κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας", μία επιτομή των κλαδικών μελετών, που κυκλοφόρησε, για δεύτερη χρονιά, η Icap Group.

 

Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, η γεωργία-αλιεία, ξενοδοχεία-εστιατόρια και κατασκευές, παρουσίασαν αρνητικό τελικό καθαρό αποτέλεσμα. Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, υπήρξε πτώση της κερδοφορίας, εξαιρουμένου του τομέα των ασφαλειών και της ενέργειας-ύδρευσης, γεγονός στο οποίο συμβάλλει και η εντυπωσιακή βελτίωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ. Τη μικρότερη συγκριτικά επιδείνωση, μεταξύ των κερδοφόρων τομέων, παρουσίασαν οι τομείς των ορυχείων-λατομείων και της μεταποίησης, ενώ τη μεγαλύτερη οι τράπεζες.

 

Η απότομη επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος το 2009 είχε άμεση επίδραση στα οικονομικά μεγέθη του εταιρικού τομέα. Οι μεγάλες δυσχέρειες, που αντιμετώπισαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, το 2009, επιδείνωσαν, για δεύτερο συνεχές έτος, τα αποτελέσματά τους. Σημειώθηκε νέα μεγάλη μείωση της κερδοφορίας, η οποία συνοδεύτηκε και από σημαντική κάμψη του κύκλου εργασιών. Τα κέρδη προ φόρου του συνόλου των εταιρειών μειώθηκαν σχεδόν κατά 30%, το 2009, σε συνέχεια της προηγηθείσας μεγάλης μείωσης του προηγουμένου έτους, με την πτωτική εξέλιξη να είναι περισσότερο έντονη στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Προκειμένου να δοθεί η γενικότερη εικόνα των εξελίξεων, που χαρακτήρισαν συνολικά τις ελληνικές επιχειρήσεις, παρατίθενται ορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων, που περιλαμβάνονται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς χρήσης 2009 των ελληνικών εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ (25.968 στο σύνολο).

 

Κερδοφορία

 

Με κριτήριο το περιθώριο μικτού κέρδους, κορυφαίοι κλάδοι-υποκλάδοι αναδεικνύονται οι εξής: Τηλεφωνία-Σταθερή (85,03%), Ζυθοποιία (69,90%), Real Estate-Ανάπτυξη ακινήτων (61,89%), Καλλυντικά (61,35%), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (57,83%).

 

Με βάση το περιθώριο καθαρού κέρδους, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι κλάδοι: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (34,49%), Χυμοί-Αναψυκτικά (23,01%), Ζυθοποιία (19,87%), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (18,64%), Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα (11,12%).

 

Τέλος, με κριτήριο το περιθώριο καθαρού κέρδους EBITDA, οι υψηλότεροι δείκτες αντιστοιχούν στους κλάδους-υποκλάδους: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (56,46%), Real Estate - Ανάπτυξη ακινήτων (53,65%), Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων (34,85%), Τηλεφωνία-Σταθερή (26,81%), Ζυθοποιία (26,58%).

 

Αποδοτικότητα

 

Τους υψηλότερους δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων εμφάνισαν, κατά σειρά, οι κλάδοι-υποκλάδοι: Ιδιωτικές Υπηρεσίες Ασφαλείας (51,57%), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (43,54%), Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα (43,01%), Λιπαντικά Οχημάτων (34,15%), Ζυθοποιία (28,55%).

 

Βάσει των δεικτών αποδοτικότητας απασχολουμένων κεφαλαίων, τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι κλάδοι-υποκλάδοι: Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (21,31%), Ζυθοποιία (17,85%), Ιδιωτικές Υπηρεσίες Ασφαλείας (17%), Λιπαντικά Οχημάτων (9,8%), Καλλυντικά (7,84%).

 

Χρηματοοικονομικά - Διάρθρωση

 

Με κριτήριο τη σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια, τους χαμηλότερους δείκτες (ενδεικτικούς μικρότερης δανειακής επιβάρυνσης) εμφανίζουν οι κλάδοι: Real Estate-Ανάπτυξη ακινήτων (0,58), Ζυθοποιία (0,60), Χυμοί-Αναψυκτικά (0,64), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (0,85), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (1,04).

 

Τέλος, με κριτήριο τους δείκτες κάλυψης χρηματοοικονομικών δαπανών, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι κλάδοι-υποκλάδοι: Ζυθοποιία (86,73), Χυμοί-Αναψυκτικά (21,15), Ιδιωτικές Υπηρεσίες Ασφαλείας (20,2), Εισαγωγή-Επεξεργασία Καφέ (15,91), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (10,22).

 

Ο κ. Γιάννης Εφραιμίδης, εκτελεστικός διευθυντής Credit Risk Services Icap Group, σημείωσε σχετικά: "Συμπερασματικά, οι επιχειρήσεις της χώρας λειτούργησαν σε συνθήκες εντεινόμενης ύφεσης, το 2009, επηρεαζόμενες έντονα από τις συνέπειες της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, γεγονός που επέφερε την πτώση της κερδοφορίας συνολικά για δεύτερο συνεχές έτος. Σε αυτές τις συνθήκες, οι επιμέρους κλάδοι επηρεάστηκαν σε διαφορετικό βαθμό, οι δε επιχειρήσεις προσάρμοσαν τις στρατηγικές τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Στην παρούσα φάση, με την ελληνική οικονομία να δοκιμάζεται σοβαρά από τις δυσμενείς συνέπειες, λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων, που τη χαρακτηρίζουν, κρίσιμο σημείο για την επιτυχή πορεία θεωρείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων εν γένει, γεγονός που προβάλλει σαν απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον".


protoselida

World Business

Απεργίες σε Amazon και Instacart για ανεπαρκή μέτρα προστασίας

Απεργίες σε Amazon και Instacart για ανεπαρκή μέτρα…

Την απόφαση να κατέβουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα πήραν οι εργαζόμενοι στις αμερικανικές πλατφόρμες διανομής...

Αθλητικά

Ριο Φέρντιναντ: «Πρώτα η υγεία, μετά η σεζόν»

Ριο Φέρντιναντ: «Πρώτα η υγεία, μετά η σεζόν»

Ο διάσημος ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ, Ρίο Φέρντιναντ, υποστήριξε ότι η δημόσια υγεία πρέπει να μπει...

Τεχνολογία

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

220% αύξηση κλήσεων Skype τον Μάρτιο 2020

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε μια πραγματική εκτίναξη της χρήσης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας,...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.