Το σχέδιο σωτηρίας της Δωδώνης

Η πολυαναμενόμενη σύσκεψη των συνεταιριστικών ενώσεων που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, παρουσία και του προέδρου της, Δημήτρη Παλαιοθόδωρου.

 

Τα μέλη των Ενώσεων από την πρώτη στιγμή που ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, η Αγροτική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα... απαλλαγεί από τις δραστηριότητες εκτός τραπεζικού τομέα και θα πουλήσει τις θυγατρικές της, ανάμεσα στις οποίες και τη «Δωδώνη», ξεσηκώθηκαν υποστηρίζοντας πως αν πουληθεί σε ιδιώτη, ισχυρό παίκτη της αγοράς γάλακτος, όπως ακούγεται, τότε θα εδραιωθεί στην ελληνική αγορά το καρτέλ του γάλακτος.

 

Γι' αυτό και ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, Μ. Τζήμας πρότεινε ένα σχέδιο σωτηρίας της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας, σύμφωνα με το οποίο ζητείται η μεταβίβαση του ποσοστού της ΑΤΕ (κοντά στο 70%) σε έναν πρωτοβάθμιο κλαδικό συνεταιρισμό. Αυτό όμως, που δεν έγινε γνωστό ούτε αν έχει καν αποφασισθεί από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές Ενώσεις, είναι το τίμημα για να μπορέσει να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, ιδίως, όταν η Αγροτική Τράπεζα θέλει να πουλήσει το ποσοστό της σε ιδιώτη κοντά στα 150 εκατ. ευρώ. Πόσο ανταγωνιστικό θα είναι το αντίτιμο δηλαδή που θα προσφέρει ένας κλαδικός συνεταιρισμός και πού θα βρεθούν όλα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ;

 

Ερωτήματα στα οποία δεν έχουν δώσει επαρκείς απαντήσεις ούτε οι ίδιες οι Ενώσεις, εκτός αν ξέρουν πού θα απευθυνθούν, αλλά δεν θέλουν ακόμη να το κοινοποιήσουν.

 

Το «μπαλάκι» των ευθυνών πέταξε ο κ. Τζήμας στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι πολιτική απόφαση, αν η εταιρεία παραμείνει συνεταιριστική και θα δοθεί στους κτηνοτρόφους ή σε έναν μεγάλο όμιλο «μόνο και μόνο για να γεμίσουν τα ταμεία της ΑΤΕ», όπως χαρακτηριστικά είπε.

 

Ανάλογη στάση τηρεί και η ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς η συνέλευσή τους πήρε την ομόφωνη απόφαση να συνεχιστεί η λειτουργία της «Δωδώνη» σε συνεταιριστική μορφή. Όπως και να έχει πάντως, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΑΤΕ Bank αυτή τη στιγμή κρατάει το... μαχαίρι και το καρπούζι και εκείνη θα μοιράσει την... πίτα όπως θέλει. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες τις επόμενες ημέρες καθώς η Αγροτική δεν επιθυμεί να επιβαρύνει άλλο το χαρτοφυλάκιό της με ζημιογόνες δραστηριότητες και έτσι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο άμεσα για πολλές θυγατρικές της.


protoselida

World Business

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1 δισ.

Uber: Εξαγοράζει την ανταγωνίστρια Careem Networks έναντι $3,1…

Ντιλ ύψους 3,1 δισ.δολαρίων αναμένεται να ανακοινώσει η εταιρεία διαμοιρασμού αυτοκινήτων Uber Technologies, ακόμη και...

Media

DW: To τέλος του Ισλαμικού Κράτους;

DW: To τέλος του Ισλαμικού Κράτους;

Την «πλήρη ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος» ανακοίνωσαν χθες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Syrian...

Secret Money

 OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

OI ΠPΩTEΣ YΠOΓPAΦEΣ

Θα είναι αν μη τι άλλο μια ιστορική στιγμή, αυτή των υπογραφών στη σύμβαση για...

Αθλητικά

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του Ολυμπιακού

Τέταρτη σερί «κούπα» για το γυναικείο μπάσκετ του…

Η απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο γυναικείο μπάσκετ επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στα Χανιά,...

Τεχνολογία

 Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Όσλο: Ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά ταξί

Τα ταξί στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, πρόκειται να χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία γρήγορης φόρτισης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.