Κόντρα τεσσάρων ισχυρών για τα φωτοβολταϊκά

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2007 η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη επρόκειτο για το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλον τον κόσμο. Τρία χρόνια μετά η ΔΕΗ, η οποία είναι υπεύθυνη για την διεξαγωγή του διαγωνισμού ώστε να οριστεί ανάδοχος του έργου, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει τη διαδικασία, περιμένοντας ακόμη απόφαση του ΣτΕ μετά από προσφυγή που είχαν κάνει κυνηγοί της περιοχής ότι το συγκεκριμένο project «απειλεί» με εξαφάνιση τα θηράματά τους, ώστε να μην ξεφύγει από τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει κι όλο το έργο... τιναχθεί στον αέρα. Μάλιστα, έχει συμπεριλάβει ειδικό όρο στην προκήρυξη προκειμένου να καλυφθεί από την όποια απόφαση, ότι το έργο μπορεί να ανακληθεί.

 

Αυτή είναι και μια αιτία, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς ενέργειας, που από τους 40 ενδιαφερόμενους που είχαν λάβει τον σχετικό φάκελο στην αρχή της διαδικασίας, η «μάχη της Μεγαλόπολης» αφορά μόνο τέσσερις τελικά εγχώριους παίκτες, οι οποίοι κατέθεσαν προσφορά για την κατασκευή του πάρκου υπό τον φόβο βέβαια της ανάκλησης και εκείνοι. Έτσι, ανάμεσα στους διεκδικητές της σύμβασης είναι η Ελλάκτωρ του Γιώργου Μπόμπολα που θα συμμετέχει με τη Βιοσάρ, η J & P Άβαξ του Δάκη Ιωάννου με την Martifer, η ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη και η Intrakat του Σωκράτη Κόκκαλη με την MCC. Οι τέσσερις παίκτες έχουν προχωρήσει σε συμπράξεις με εγχώριους και ξένους κατασκευαστές και προμηθευτές εξοπλισμού για να μπορέσουν να κερδίσουν την... κούρσα της αναμέτρησης.

 

Με βάση την προκήρυξη το έργο θα πρέπει να παραδοθεί με το κλειδί στο χέρι και η σύμβαση περιλαμβάνει την πενταετή συντήρηση καθώς και την κατασκευή υποσταθμού, την προμήθεια μετασχηματιστών, πάνελς, μετατροπείς κλπ.

 

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως θα τεθεί σε λειτουργία σε διάστημα 12 μηνών από την έναρξη των εργασιών και όταν ολοκληρωθεί πιθανόν να συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα της Ευρώπης, αφού εν τω μεταξύ αρκετά άλλα μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα στο εξωτερικό δε συνάντησαν τα εγχώρια προβλήματα.

 

«Παθογένειες» αλά... ελληνικά

 

Η περίπτωση του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη και οι καθυστερήσεις στην υλοποίησή του δεν είναι η μοναδική, αλλά είναι χαρακτηριστική των παθογενειών στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας μας. Αν και ο διαγωνισμός θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην τριετία, όχι μόνο δε συνέβη αυτό, αλλά η δυσκινησία του ΣτΕ, οι εκ νέου προσφυγές και οι κωλυσιεργίες χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία ελλοχεύουν και ενδέχεται να τινάξουν το project στον... αέρα. Αποτέλεσμα αυτού να μείνουν μετέωροι οι κατασκευαστές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο, η ΔΕΗ να ακυρώσει τον διαγωνισμό, ενώ ζημιωμένη θα βγει και η ελληνική οικονομία και η χώρα, η οποία μέχρι το 2020 θα πρέπει να παράγει το 20% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ.

 

Στο μεταξύ, η ΔΕΗ «ανάβει» το πράσινο φως για διαγωνισμό και όχι απευθείας ανάθεση, και για το μέγα- φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 200 MW στην Κοζάνη, το οποίο όταν ολοκληρωθεί και αν δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις, όπως στη Μεγαλόπολη, θα είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως.


Γκαλερί Εικόνων

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Ένας ακόμη αναλυτής περικόπτει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla, αφότου η μετοχής της κατασκευάστριας ηλεκτροκίνητων...

Media

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή υποκινούν μίσος ενόψει Ευρωεκλογών

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις…

Η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε το Facebook για περισσότερες από...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Περιβάλλον

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2 μέτρα

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2…

Βρετανοί επιστήμονες κρίνουν ως συντηρητικές τις ως τώρα προβλέψεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,...

Τουρισμός

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData. η προσφορά ποικιλίας γαστρονομικών εμπειριών αποτελεί το "χρυσό κλειδί" προσέλκυσης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.