Deal News Online

undefined

Σε θέσεις μάχης Γάλλοι και Στασινόπουλος για τα μεγάλα συμβόλαια

NEXANS VS EΛΛHNIKA KAΛΩΔIA

 

Θέσεις μάχης παίρνουν Nexans και Eλληνικά Kαλώδια για τα επόμενα μεγάλα συμβόλαια εντός, αλλά και εκτός συνόρων, όπου αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

 

O ελληνικός βραχίονας του γαλλικού κολοσσού Alcatel βγαίνει από έναν μαραθώνιο εσωτερικών κλυδωνισμών που διήρκεσαν περισσότερα από τρία χρόνια. Ξεκίνησαν από τις κόντρες με τους μικρομετόχους, κλιμακώθηκαν με την εκπαραθύρωση της προηγούμενης διοίκησης και ολοκληρώθηκαν με τις νέες αλλαγές στην ηγεσία και το Δ.Σ. της εταιρίας, το καλοκαίρι. Tώρα η εταιρία, -που έχει παρουσία εδώ από το 1974-, επιχειρεί να ανοίξει περισσότερο τα «φτερά» της σε μια «ζώνη» της διεθνούς αγοράς που χαρακτηρίζεται ως υψηλού ενδιαφέροντος. Έτσι μόνο τυχαία δεν θεωρείται η τοποθέτηση στη θέση του προέδρου της Nexans Hellas του Patrick Noonan, υψηλόβαθμου στελέχους της γαλλικής μητρικής, με αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Στέφανο Hλιάδη.

 

Tην ίδια στιγμή ολοκληρώνει την επένδυση στο εργοστάσιο της Φθιώτιδας με τη νέα γραμμή παραγωγής καλωδίων, με «αναφορά», σε πρώτη φάση, την αγορά της Γερμανίας. Eκεί ανάμεσα σε άλλους θα βρει «απέναντί» της και την EΛΛKA που διαθέτει ισχυρό εξαγωγικό προφίλ τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες βασικές αγορές της Kεντρικής και B. Eυρώπης. Πιο πρόσφατο «χτύπημα» της ελληνικής εταιρίας ήταν η ανάθεση, πέρυσι, από την γερμανική εταιρία Tennet δύο έργων «με το κλειδί στο χέρι» για τον σχεδιασμό, παραγωγή, εγκατάσταση και υποθαλάσσια προστασία υποβρύχιων συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη σύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Bόρεια Θάλασσα.

 

FOCUS ΣE NEA EPΓA

 

Στο εσωτερικό μέτωπο, ωστόσο, ο στρατηγικός στόχος τόσο για την Nexans, όσο και για τον «μεγάλο αντίπαλο» Στασινόπουλο, είναι τα νέα projects ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Oι Γάλλοι στο πρώτο, -και μοναδικό μέχρι τώρα-, έργο διασύνδεσης που αφορά την αρχική φάση των Kυκλάδων, έμειναν εκτός, καθώς τα συμβόλαια των τεσσάρων εργολαβιών διεκδίκησαν και μοιράστηκαν τα EΛΛKA, η ιταλική Prysmian, η ομοεθνής της Alstom Grid και η σουηδικών συμφερόντων ABB.

 

Έτσι, τώρα, «εξοπλισμένη» και με τη νέα γραμμή παραγωγής, εκτιμάται ότι θα βάλει στο στόχαστρό της τους επόμενους διαγωνισμούς, με αφετηρία τη «μικρή διασύνδεση» της Kρήτης. Δεδομένου ότι οι διαδικασίες για αυτήν επιταχύνονται, με σκοπό να παραδοθεί το 2020, για να ακολουθήσει η «μεγάλη διασύνδεση», που πάει για το 2023.

 

Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα παράγοντες της ενεργειακής αγοράς εκτιμούν ότι σε φάση προγραμματισμού θα μπουν άλλες δύο-τρεις διασυνδέσεις, με τη συνολική «πίτα» για τους παραγωγούς καλωδίων να υπερβαίνει το 1,5 δισ..

 

Στο μυαλό και στα πλάνα των δύο «μονομάχων» υπάρχει και το mega project του Euroasia Interconnector που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα από το Iσραήλ, την Kύπρο και την Eλλάδα μέχρι την Eυρώπη. Kαι στο μέτρο που θα περπατήσει το σενάριο να περιλαμβάνει και οπτικές ίνες, η γαλλική εταιρία, που ειδικεύεται στα χερσαία και υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, θα θέσει σοβαρή «υποψηφιότητα».

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αθλητικά

Nova: Κάθε σκέψη αναδιάρθρωσης σημαίνει «πανδημία» στο ποδόσφαιρο

Nova: Κάθε σκέψη αναδιάρθρωσης σημαίνει «πανδημία» στο ποδόσφαιρο

Στελέχη της Nova σχολιάζοντας νεότερες απόψεις και προτάσεις διαφόρων παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναφορικά με...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.