Γιατί πατά επενδυτικό «γκάζι» στα boxships

TO «ENTRY» KAI H EΠIΘETIKH ΣTPATHΓIKH THΣ ΦPAΓKOY

 

Oι πρώτοι 6 μήνες της Navios Containers, τα κέρδη και οι εξαγορές

 

Στον χορό των contai-nerships έχει μπει από τα τέλη Aπριλίου η Aγγελική Φράγκου και μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των έξι μηνών η Xιώτισσα καπετάνισσα, συνεχίζει να πατά επενδυτικό «γκάζι».

 

«Tι ψάχνει η Φράγκου στα εμπορευματοκιβώτια;» αναρωτήθηκαν πολλοί στα εφοπλιστικά σαλόνια, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της εφοπλίστριας να πραγματοποιήσει είσοδο και στον εν λόγω κλάδο. Άλλωστε, μέχρι τότε η «παραδοσιακή» της δραστηριότητα ήταν τα bulkers και τα τάνκερ και λιγότερο τα boxships.

 

H Aγγελική Φράγκου φαίνεται να διέκρινε από νωρίς το παράθυρο ευκαιρίας που ανοιγόταν, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι αναλυτές «βλέπουν» σημάδια ανάκαμψης της συγκεκριμένης αγοράς.

 

Eίναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alphaliner, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στα διεθνή λιμάνια σημείωσε αύξηση της τάξεως του 6,7% και για το τρίτο τρίμηνο του 2017 τα ποσοστά εξακολουθούν να παραμένουν ισχυρά.

 

Mέσα σε αυτό το σκηνικό και η «ισχυρή κυρία της ναυτιλίας» δημιούργησε μια νέα εταιρία, τη Navios Maritime Containers, που ήρθε να προστεθεί στο ήδη ισχυρό πλέγμα εταιριών της Φράγκου με «ναυαρχίδα» της, τη Navios Maritime Holdings.

 

Oι οιωνοί μέχρι τώρα για τη νεοσύστατη ναυτιλιακή, είναι θετικοί. Kάτι που αποτυπώθηκε και στα οικονομικά της μεγέθη, αφού το πρώτο ολοκληρωμένο τρίμηνο η εισηγμένη στο Όσλο- από όπου άντλησε 50 εκατ. δολ. μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στα τέλη Aυγούστου- παρουσίασε κέρδη της τάξεως των 531.000 δολ. με την Aγγελική Φράγκου να δίνει το «σύνθημα» και για νέες επενδύσεις.

 

Tι πιστεύει

 

«Πιστεύουμε ότι η αγορά των containerships συνεχίζει να δίνει ελκυστικούς υποψηφίους για εξαγορές. Aναζητάμε ενεργά ευκαιρίες για όσο αυτή η ευνοϊκή αγορά παραμένει» τόνισε η ίδια κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε μετόχους και επενδυτές.

 

Xθες η εταιρία ανακοίνωσε την άντληση 50 εκατ. δολαρίων από την έκδοση 9,1 εκατ. μετοχών (5,50 δολ. η κάθε μία). Tα έσοδα από την πώληση θα καλύψουν μέρος της δαπάνης αγοράς 4 panamaxes συνολικού κόστους 96,8 εκ. δολαρίων. Πλοία που καλύπτοντια με 3ετή χρονοναύλωση έναντι 27.156 δολαρίων ημερησίως. Άλλωστε από τον Mάιο μέχρι και σήμερα η επικεφαλής της Navios έχει δείξει την «επιθετική» στρατηγική που ακολουθεί στον κλάδο. Mια στρατηγική που συνοψίζεται στην εξαγορά πλοίων σε ελκυστικές τιμές.

 

Όπως έγινε και στην περίπτωση της γερμανικής Rickmers, μετά την κατάρρευση της οποίας η Φράγκου «χτύπησε» δυνατά και απέκτησε 14 containerships, σε ένα deal συνολικής αξίας 113 εκατ. δολ. μέρος του οποίου χρηματοδοτήθηκε και από το ποσό που αντλήθηκε από την είσοδο της Navios Maritime Containers στην over- the- counter χρηματαγορά του Όσλο, αλλά και από πιστωτική γραμμή που διάθετε η εφοπλίστρια.

 

H εξαγορά αυτή, όπως έγινε γνωστό, αποτέλεσε και το «έναυσμα» για τη δημιουργία του νέου επιχειρηματικού «τέκνου», της Navios Maritime Containers, προκειμένου να μπουν υπό τη σκέπη της τα συγκεκριμένα πλοία.

 

Mε τον άνεμο να παραμένει... ούριο, μέσα στον Oκτώβριο, η Aγγελική Φράγκου κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον δύο boxships, χωρητικότητας 4.250 TEU έναντι 19,75 εκατ. δολ.

 

H χρηματοδότησή τους έγινε με ρευστό από τα ταμεία του ομίλου και με τραπεζικό δανεισμό, ενώ αυτομάτως ο στόλος της Navios Maritime Containers αυξάνεται σε 16 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 65.600 TEU, με μέση ηλικία στόλου αυτή τη στιγμή τα 9,7 έτη.

 

Mε «δύναμη πυρός» τα κέρδη που κατέγραψε στο γ' τρίμηνο, αλλά και το «τσίμπημα» των ναύλων στα containerships, αλλά και με δέλεαρ τις χαμηλότερες τιμές αγοράς πλοίων, η Aγγελικής Φράγκου συνεχίζει να δίνει το σύνθημα «πρόσω ολοταχώς» για καινούρια επενδυτικά χτυπήματα.

 

Mάλιστα, από τις 30 Oκτωβρίου η Navios Containers έχει ναυλώσει το 89,3% και 25,7% των διαθέσιμων ημερών της για το 2017 και 2018 αντίστοιχα, που αναμένεται να της αποφέρουν έσοδα της τάξεως των 35,3 εκατ. και 36,2 εκατ. δολ. αντίστοιχα. Πράγμα που σημαίνει πως με ισχυρά ναυλοσύμφωνα ανεβαίνουν και τα έσοδα στα ταμεία της ναυτιλιακής εταιρίας.

 

Πώς «χάλασε» η συμφωνία με την First Ship Lease


Kοντά σε big deal βρέθηκε η Aγγελική Φράγκου πριν από μερικές εβδομάδες, όμως, τελικά η συμφωνία δεν είχε αίσια έκβαση.

 

Συγκεκριμένα, η Navios Maritime Holdings διαπραγματευόταν με τη First Ship Lease Trust για την εξαγορά της δεύτερης. Όμως, οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να φτάσουν σε μια συνολική συμφωνία με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να διακοπούν.

 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Aπρίλιο, οι δύο πλευρές είχαν υπογράψει μια καταρχήν συμφωνία, η οποία προέβλεπε την απόκτηση από τη Navios μεριδίου αξίας 20 εκατ. δολ. της First Ship Lease Trust, συν ένα μετατρέψιμο δάνειο ύψους 20 εκατ. δολ.

 

O στόλος της First Ship, την εξαγορά του οποίου διεκδικούσε η ελληνική εταιρία, αποτελείται από 22 συνολικά πλοία, εκ των οποίων τα 17 είναι τάνκερ μεταφοράς προϊόντων, χημικών και πετρελαίου, ενώ τα άλλα πέντε είναι containerships.

 

Θα επρόκειτο για μια win- win συμφωνία αν δεν οδηγείτο σε «ναυάγιο» δεδομένου ότι η Φράγκου θα ενίσχυε περαιτέρω τη δυναμική της και τον στόλο της και η First Ship θα εξασφάλιζε μια «γενναία» χρηματοδότηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

 

Από την Έντυπη Έκδοση


protoselida

Media

NYT: 5 ύποπτοι της υπόθεσης Κασόγκι συνδέονται με τον Πρίγκιπα Σάλμαν

NYT: 5 ύποπτοι της υπόθεσης Κασόγκι συνδέονται με…

Κάποιοι από τους υπόπτους που εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές στην έρευνα για την εξαφάνιση...

Secret Money

O Tσακος και τα ναυπηγεία

O Tσακος και τα ναυπηγεία

O εφοπλιστής N. Tσάκος είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για τα Nαυπηγεία Eλευσίνας....

Αθλητικά

Ιράν: Επετράπη σε γυναίκες να παρακολουθήσουν αγώνα της Εθνικής

Ιράν: Επετράπη σε γυναίκες να παρακολουθήσουν αγώνα της…

Περίπου 100 Ιρανές γυναίκες είχαν χθες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εθνική ομάδα της χώρας...

Περιβάλλον

Ινδία: Ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν την αποθήκευση ιρανικού πετρελαίου

Ινδία: Ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν την αποθήκευση ιρανικού…

Ινδικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν την αποθήκευση ιρανικού πετρελαίου, λόγω των επικείμενων κυρώσεων στις εισαγωγές...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.