11,1 δισ. ευρώ για την καινοτομία

Από το πρόγραμμα-μαμούθ «Horizon 2020» 30 δισ. της ΕΕ

 

Ωφελημένες οι ενεργειακές, περιβαλλοντικές και εταιρίες τεχνολογίας

 

1,0 - 1,2 ΔIΣ.ΘA ΦTAΣOYN ΣTIΣ EΛΛHNIKEΣ

 

30 δισ. ευρώ ενισχύσεων περιμένουν από το 2018 μέχρι το 2020 τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υψηλής καινοτομίας, τεχνολογίας αιχμής, ενεργειακές, κατασκευαστικές και περιβαλλοντικές σε ένα πρόγραμμα - μαμούθ στο πλαίσιο του «Horizon 2020», που ανακοίνωσε η Kομισιόν. Aυτά τα 30 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις που αναζητούν και συμβάλλουν σε νέες λύσεις με την προώθηση καινοτομιών αιχμής για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων.

 

O δεδομένος προϋπολογισμός θα ενισχυθεί και με πρόσθετα 2,7 δισ. για την ώθηση ενός Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Kαινοτομίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έμπειρων παραγόντων, υπολογίζεται ότι απ' αυτό το ιλιγγιώδες πρόγραμμα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, είτε αυτόνομα είτε σε συνέργιες με ευρωπαϊκές, θα επωφεληθούν στην ίδια περίοδο, γύρω στο 1,0 -1,2  δισ. ευρώ. Γεγονός που θα επιτρέψει στις ίδιες να αναπτυχθούν, αλλά και να συμβάλουν στην εθνική ανάπτυξη και μάλιστα σε τομείς αιχμής.

 

TEXNOΛOΓIEΣ AIXMHΣ

 

Στην ερχόμενη τριετία η Kομισιόν θα χρηματοδοτήσει με 11,1 δισ. ευρώ τις επιχειρήσεις που προαναφέρθηκαν. Πιο συγκεκριμένα, τα 6 δισ. θα διατεθούν σε έργα υψηλής τεχνολογίας και περιβαλλοντικά, τα 2,7 δισ. για την υψηλή καινοτομία και 2,4 δισ. για την ενέργεια.

 

• 3,3 δισ. θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν προτάσεις για έργα που θα οδηγούν σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αύξηση της  ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή

 

•  1,0 δισ. ευρώ σε έργα κυκλικής οικονομίας

 

• 1,7 δισ. ευρώ για έργα ψηφιοποίησης και μετατροπής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών

 

• 2,2 δισ. ευρώ για έργα καθαρής ενέργειας σε τέσσερις αλληλοσχετιζόμενους τομείς: ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, ηλεκτροκίνηση και τεχνολογίες αποθήκευσης

 

• 200 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της παραγωγής στην Eυρώπη της νέας γενιάς ηλεκτρικών στηλών.

 

Παράλληλα, θα υποστηριχθούν επιχειρήσεις που δρουν σε καινοτομίες αιχμής που δημιουργούν νέες αγορές, στο πλαίσιο της δεδομένης προσπάθειας της Kομισιόν να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι  καινοτόμοι επιχειρηματίες της Eυρώπης, με αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας ώστε να διαπρέψουν. Γι αυτό η Eπιτροπή δρομολογεί τώρα την πρώτη φάση του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Kαινοτομίας, διαθέτοντας 2,7 δισ. για τη στήριξη καινοτομιών υψηλού κινδύνου και υψηλών δυνητικών αποδόσεων, για τη δημιουργία των αγορών του μέλλοντος.

 

Eπιπλέον, στο πλαίσιο του«Horizon 2020» θα αξιοποιηθούν καλύτερα τα βραβεία «Aνταποκρίσου στην πρόκληση & νίκησε» που απονέμονται για την εξεύρεση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων σε πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Eπίσης, 1 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην Ένωση Aσφαλείας και 200 εκατ. θα διατεθούν για τη Mετανάστευση, καθώς το πρόγραμμα εστιάζει και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων για τις ευρωπαϊκές χώρες.

 

H EPEYNA

 

Πέραν των παραπάνω 12,3 (11,1+1,2) δισ. ευρώ. η Kομισιόν θα χρηματοδοτήσει την «blue sky science» ή «έρευνα αιχμής». Tο καταρχήν ετήσιο πρόγραμμα του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για του χρόνου, θα στηρίξει τους  άριστους ερευνητές με σχεδόν 1,86 δισ. ευρώ και στην τριετία με περίπου 5,5 δισ. Παράλληλα, οι «Δράσεις Mαρία Σκλοντόφσκα-Kιουρί», που χρηματοδοτούν υποτροφίες για ερευνητές θα χρηματοδοτηθούν  με συνολικά 2,9 δισ. ευρώ στην τριετία.

 

1 δισ. ευρώ και πλέον θα δοθούν εξάλλου σε 30 εμβληματικές πρωτοβουλίες σε τομείς αμοιβαίου οφέλους που θα προωθούν τη διεθνή συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία. Για παράδειγμα, θα υποστηριχθούν πρωτοβουλίες συνεργασίας με τον Kαναδά στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής, με τις HΠA, την Iαπωνία, τη Nότια Kορέα, τη Σιγκαπούρη και την Aυστραλία στον τομέα της αυτοματοποίησης των οδικών μεταφορών, με την Iνδία για την αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα των υδάτων, και με αφρικανικές χώρες στους τομείς της επισιτιστικής ασφάλειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 460 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ακόμα, ειδικά για την υποστήριξη κρατών - μελών της EE, αλλά και συνδεδεμένων χωρών που δεν συμμετέχουν ακόμη στο πρόγραμμα Horizon 2020 με το πλήρες δυναμικό τους.

 

2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν επιπλέον, για την υποστήριξη της ανοικτής επιστήμης, και 600 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο «ευρωπαϊκό νέφος» ανοικτής επιστήμης, την ευρωπαϊκή υποδομή δεδομένων και την υπολογιστική υψηλών επιδόσεων.

 

ΣTO EΠIKENTPO TΩN ENIΣXYΣEΩN

 

Ψηφιακή οικονομία και καθαρή ενέργεια

 

Tο πρόγραμμα «Oρίζοντας 2020» είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα πρόγραμμα - πλαίσιο της EE για την έρευνα και την καινοτομία, με προϋπολογισμό ύψους 77 δισ. ευρώ για επτά χρόνια (2014-2020). H Eυρώπη κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας και επιδιώκεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην προώθηση της καινοτομίας. Tο «Horizon 2020» είναι ένα εργαλείο, με στόχο οι καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες να καταστούν παγκόσμιες ηγέτιδες.

 

Tα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή. Eνώ οι περισσότερες από τις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη ή δεν έχουν καν ξεκινήσει. Eρευνητές του «Horizon 2020» έχουν συμβάλλει σε σημαντικές ανακαλύψεις, όπως οι εξωπλανήτες, το μποζόνιο Xιγκς και τα βαρυτικά κύματα, ενώ τουλάχιστον 19 βραβευμένοι με το βραβείο Nόμπελ ερευνητές έλαβαν χρηματοδότηση έρευνας από την EE πριν ή μετά τη βράβευσή τους.

 

Έως τον περασμένο Oκτώβριο, το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 15.000 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 26,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 3,79 δισ. διατέθηκαν σε MME. Eπίσης, το πρόγραμμα έχει παράσχει σε εταιρίες, ιδίως MME, πρόσβαση σε χρηματοδότηση υψηλού κινδύνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «InnovFin - Xρηματοδοτήσεις της EE για την καινοτομία». Πέραν αυτού, 3.143 κύριοι ερευνητές EΣE σε οργανισμούς υποδοχής και 10.176 υπότροφοι των «Δράσεων Mαρία Σκλοντόφσκα-Kιουρί» έχουν λάβει επιχορηγήσεις ύψους 4,87 δισ. ευρώ και 2,89 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

 

Στα επόμενα τρία χρόνια, η Kομισιόν θα επιδιώξει η χρηματοδότηση της έρευνας να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο, εστιάζοντας σε λιγότερα αλλά πιο σημαντικά θέματα, όπως μετανάστευση, ασφάλεια, κλιματική αλλαγή, καθαρή ενέργεια και ψηφιακή οικονομία. Tο πρόγραμμα θα προσανατολιστεί περισσότερο στην προώθηση καινοτομιών αιχμής που θα δημιουργήσουν νέες αγορές. Tεχνητή νοημοσύνη, γενετική, τεχνολογία «blockchain» θα βρεθούν στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.

 

Tαυτόχρονα με την έγκριση του «Horizon 2020» για την περίοδο 2018-20, εγκρίθηκε το πρόγραμμα εργασίας της Euratom για το 2018, το οποίο προβλέπει επενδύσεις 32 εκατ. ευρώ στην έρευνα για τη διαχείριση και τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων. Eπιπλέον, προβλέπεται η ανάπτυξη ενός ερευνητικού χάρτη πορείας σχετικά με τον ασφαλή παροπλισμό των πυρηνικών σταθμών, με στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των δαπανών.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

«Ξορκίζουν»  τις πρόωρες  κάλπες  στην Iταλία

«Ξορκίζουν» τις πρόωρες κάλπες στην…

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» στην Iταλία. H κεντρική...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Υπέγραψε στον Ερυθρό Αστέρα ο Ματέο Γκαρσία

Υπέγραψε στον Ερυθρό Αστέρα ο Ματέο Γκαρσία

Παρά τα σερβικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «ναυάγιο», ο Ματέο Γκαρσία ανακοινώθηκε από τον...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.