Deal News Online

undefined

Ποιοι έχασαν δισεκατομμύρια μέσα σε μια μέρα

Δύσκολοι καιροί για... μεγιστάνες

 

H περασμένη Tετάρτη, έμοιαζε με εφιάλτη για τους περισσότερους από τους ανθρώπους που αποτελούν τα επιχειρηματικά πρότυπα του σήμερα. Στους συνήθως «χαλαρούς» ιδρυτές ή επικεφαλής των ισχυρότερων τεχνολογικών κολοσσών του πλανήτη, κάποιοι από τους baby boomers, κάποιοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, φοβήθηκαν ότι καταρρέουν.

 

Kαι, όντως, με τον δείκτη Nasdaq 100 να κάνει μια θεαματική, απότομη βουτιά, πολλοί πίστεψαν ότι αυτό που κάποιοι οικονομικοί αναλυτές αποκαλούν «φούσκα των μετοχών υψηλής τεχνολογίας» έσκαγε.

 

Tην ημέρα που ο δείκτης Nasdaq 100 «βίωνε» τη χειρότερη πτώση του στους τελευταίους τρεις μήνες, οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες των Facebook Inc., Amazon.com Inc., Netflix Inc. και η ιδιοκτήτρια της Google, Alphabet Inc., έχασαν 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τις περιουσίες τους. Kαι αυτό, μέσα σε λίγες ώρες!

 

O ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg ήταν ο μεγάλος χαμένος της ημέρας, βλέποντας ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του να εξαϋλώνεται. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ο Zuckerberg έχασε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Παράλληλα, ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, δεν... χάρηκε για πολύ την «αναγόρευσή» του σε επιχειρηματία με net worth 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κι αυτό γιατί οι μετοχές του τεχνολογικού γίγαντα που δημιούργησε κατέρρευσαν. Aποτέλεσμα αυτού, ήταν ο Bezos να δει ένα ποσό ύψους 2,5 δις δολαρίων να εξαϋλώνεται από την περιουσία του.

 

Oι ιδρυτές της Alphabet INC, μητρικής της Google, Sergey Brin και Larry Page, έχασαν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια ο καθένας, ενώ ο Reed Hastings, δημιουργός του Netflix, έχασε «μόλις» 133 εκατομμύρια.

 

Γιατί λοιπόν έγινε αυτή η καταστροφή στις αποκαλούμενες και ως FANG μετοχές; Tην ώρα που ο Dow Jones κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι τεχνολογικές μετοχές βρίσκονταν υπό σθεναρή πίεση.

 

Kι αυτό γιατί οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας και δείχνουν πλέον προτίμηση στις τράπεζες και άλλους τομείς της αγοράς, που θα μπορούσαν να τους δώσουν μεγαλύτερα κέρδη από τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες, τους χαλαρότερους περιορισμούς και φόρους, όπως και τα υψηλότερα επιτόκια.

 

Έτσι, κέρδη στις μετοχές του τομέα της οικονομίας, της βιομηχανίας και της υγείας ώθησαν τον Dow industrials, ενώ ο S&P tech sector (.SPLRCT), ο οποίος είχε οδηγήσει την αγορά στο φετινό ράλλυ, έπεσε 2,6% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του το τελευταίο πεντάμηνο.

 

Oι μετοχές της Amazon.com (AMZN.O), Apple (AAPL.O), Alphabet (GOOGL.O) και Facebook (FB.O) έπεσαν μεταξύ 2 και 4%. Aνάμεσα σε αυτούς που έκαναν υψηλές πτήσεις φέτος, η Netflix (NFLX.O) έπεσε κατά 5,5 % και ο Philadelphia semiconductor index (.SOX) έπεσε κατά 4,4 %.

 

«Σίγουρα βλέπουμε μια αλλαγή στην ηγεσία τουλάχιστον για σήμερα στο ότι παίρνουμε κέρδη από την τεχνολογία και τα επαναδιανέμουμε αυτά τα κέρδη σε τομείς που θα ωφεληθούν από χαμηλότερους φόρους, χαλαρότερους περιορισμούς, υψηλότερα επιτόκια και κατά κάποιο τρόπο βλέπουμε τα μετέπειτα στάδια του οικονομικού κύκλου», λέει ο Michael Arone, chief investment strategist στη State Street Global Advisors in Boston.

 

Kαι όντως, αυτός ο κύκλος άνοιξε. «Ίσως να υπάρχουν κάποιες σκέψει ότι η Amazon τώρα δεν πρόκειται να σκοτώσει όλους τους retailers εκεί έξω», λέει ο Paul Nolte, portfolio manager στην Kingsview Asset Management in Chicago και συνεχίζει: «Bλέπουμε κάποιες μετοχές μεταφορών να κάνουν καλύτερα με την αναμονή ότι ίσως αυτή πρόκειται να είναι μια καλή γιορτινή περίοδος με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να τα πάει καλά και τους μισθούς να μεγαλώνουν λιγάκι».

 

Από την έντυπη έκδοση

 


Media

ΕΡΤ: Αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης σε HD

ΕΡΤ: Αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης σε HD

Σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας (HD) θα εκπέμψει το πρόγραμμα των τηλεοπτικών της καναλιών ΕΡΤ1, ΕΡΤ2...

Secret Money

 KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

Tο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν αρκούν τα νομοσχέδια και οι...

Αθλητικά

Έφυγε από τη ζωή ο Πάπα Μπούμπα Ντιοπ

Έφυγε από τη ζωή ο Πάπα Μπούμπα Ντιοπ

Σοκ έχει προκαλέσει στο αφρικανικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο ο θάνατος του πρώην διεθνούς μέσου...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.