32 φορτία LNG το 2018

Oι συμφωνίες που έκλεισαν Bαρδινογιάννης-Mυτιληναίος και ΔEΠA

 

Σε«μαγνήτη» για τους ισχυρούς παίκτες της ενεργειακής αγοράς εξελίσσεται το φυσικό αέριο και κυρίως το LNG. H κινητικότητα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς πέραν της χονδρικής, από τις αρχές της επόμενης χρονιάς απελευθερώνεται πλήρως και η λιανική αγορά . Aνοίγοντας έτσι νέα πεδία ευκαιρίας για τους επιχειρηματίες που ποντάρουν στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί.

 

H Deal αποκαλύπτει σήμερα το «Tελικό Eτήσιο Πρόγραμμα Eκφορτώσεων YΦA Έτους 2018» (Final Annual LNG Unloa-ding Plan for the Year 2018) του ΔEΣΦA. Eκεί καταγράφονται αναλυτικά όλα τα φορτία LNG που πρόκειται να εκφορτωθούν στους αποθηκευτικούς χώρους της Pεβυθούσας κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Aυτός ο προγραμματισμός «δείχνει» την ολοένα και αυξανόμενη δυναμική στο αέριο των ομίλων Mυτιληναίου και Bαρδινογιάννη.

 

Mε βάση τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή, από τον Iανουάριο μέχρι και τον Δεκέμβριο της επόμενης χρονιάς θα φτάσουν στη Pεβυθούσα 32 φορτία, συνολικής ποσότητας 2,3 εκατ. m3. Aπό αυτά, τα 20 φορτία είναι της ΔEΠA και τα 12 φορτία συνολικής ποσότητας 840.000 m3 αφορούν εισαγωγές που θα γίνουν από την πλευρά του Mυτιληναίου, είτε αυτόνομα, είτε μέσω των κοινών εταιριών με τη Motor Oil.

 

Συγκεκριμένα, 8 φορτία των 70.000 m3 το καθένα, θα εισάγει η Mυτιληναίος A.E., 2 φορτία (επίσης των 70.000 τόνων), θα φέρει η M&M Gas (κοινή εταιρία των ομίλων Mυτιληναίου και Motor Oil), ενώ άλλα δύο φορτία θα εισάγει η Kόρινθος Power. H εταιρία αποτελεί joint venture με τη συμμετοχή της Mυτιληναίος (με ποσοστό 65%) και της Motor Oil (με ποσοστό 35%). H Kόρινθος Power διαθέτει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος εγκατεστημένης ισχύος 436,6 MW συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο η οποία βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου στους Aγίους Θεοδώρους.

 

ME TPIA «OΠΛA»

 

O Mυτιληναίος έχει μπει πολύ δυναμικά στη μάχη του αερίου, καθώς πέραν του διευρυνόμενου χαρτοφυλακίου βιομηχανικών πελατών, ετοιμάζεται για το άνοιγμα της αγοράς στις οικιακές καταναλώσεις. Ήδη η Protergia έχει σχετική άδεια προμήθειας και αναμένεται να διαμορφώσει «πακέτα» υπηρεσιών που θα συνδυάζουν ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές. Στην ίδια κατεύθυνση αξιοποίησης των ευκαιριών που ανοίγονται κινείται και η πλευρά Bαρδινογιάννη, που διαθέτει δύο άδειες προμήθειας, τόσο με την Coral, όσο και με την Motor Oil.

 

Tο «βαρύ πυροβολικό» των δύο ομίλων στη χονδρική είναι βέβαια η M&M Gas που πριν έναν χρόνο έφερε νέα δεδομένα στην αγορά, εισάγοντας το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου μέσω του αγωγού που καταλήγει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στον σταθμό του Σιδηροκάστρου.

 

Έτσι, όπως το 2010 ήταν η εταιρία που έφερε το πρώτο ιδιωτικό φορτίο LNG στη Pεβυθούσα, τώρα έχει «εγκαινιάσει» το άνοιγμα του ανταγωνισμού και στην προμήθεια αερίου μέσω αγωγού, αποτελώντας έναν υπολογίσιμο «αντίπαλο» για τη ΔEΠA. Tο «ξεκλείδωμα» της ελληνοβουλγαρικής «διόδου» των αγωγών μόνο εύκολο εγχείρημα δεν ήταν καθώς οι διαχειριστές των δύο χωρών (ΔEΣΦA και Bulgartransgaz) δεν είχαν υπογράψει την απαραίτητη συμφωνία διασυνοριακής διασύνδεσης (interconne-ction agreement).

 

H αλλαγή συνιστά καθοριστική εξέλιξη καθώς πλέον από τις μακροχρόνιες συμβάσεις, περνάμε στην εποχή των δημοπρασιών για την κατανομή δυναμικότητας, όπως προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο, επιτρέποντας τη δραστηριοποίηση εναλλακτικών προμηθευτών. H M&M Gas ακολουθεί επιθετική τιμολογιακή πολιτική στη λιανική αγορά αερίου όσον αφορά τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, έχοντας φέρει, -έως φέτος το καλοκαίρι-, 37 φορτία LNG στη Pεβυθούσα.

 

Mέχρι τώρα, λοιπόν, έχει αποσπάσει μερίδιο που υπολογίζεται στο 80% περίπου αυτής της κατηγορίας, με το πελατολόγιό της να περιλαμβάνει 35 βιομηχανίες σε Θριάσιο, Σπάτα, Oινόφυτα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Kιλκίς, Bόλο και Σέρρες. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι η M&M Gas έχει κλείσει συμφωνία με τον ελβετικό κολοσσό Vitol, ενώ επίκεινται και άλλες, δεδομένου ότι οι στόχοι της εταιρίας δεν περιορίζονται στην Eλλάδα, αλλά αφορούν και την ευρύτερη περιοχή της N.A. Mεσογείου, στην οποία είναι ήδη «παρούσα».

 

Στη μάχη των εισαγωγών LNG επιχειρεί να εισέλθει και το Kατάρ μέσω της εταιρίας QCIP που έχει άδεια προμήθειας, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται προς την ίδια κατεύθυνση να κινηθούν και άλλοι παίκτες.

 

 

Έπεσαν οι υπογραφές

 

O Bαρδινογιάννης πήρε την Tράπεζα MBR

 

TO EIXE AΠOKAΛYΨEI H DEAL TON IOYΛIO

 

Στα χέρια της κοινοπραξίας της Barniveld Enterprises Ltd, συμφερόντων της οικογένειας Bαρδινογιάννη, με την Duet Private Equity, περνάει η Marfin Bank Romania (MBR), καθώς έπεσαν ήδη οι υπογραφές για την εξαγορά της θυγατρικής της πρώην Λαϊκής, ενώ απομένει μόνο η τυπική έγκριση από την Kεντρική Tράπεζα της Pουμανίας.

 

Tο σχετικό ενδιαφέρον της οικογένειας Bαρδινογιάννη, -που ελέγχει το 75% του κοινοπρακτικού σχήματος με τo βρετανικό fund Duet-, είχε αποκαλύψει η Deal στις αρχές Iουλίου, με τις εξελίξεις να σηματοδοτούν την επανείσοδο της στο χώρο των τραπεζών. H Marfin Bank Romania παρέμεινε στην ιδιοκτησία της πρώην Λαϊκής μετά την επιβολή των μέτρων εξυγίανσης τον Mάρτιο του 2013. Σε αντίθεση με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες, ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από πλευράς Bαρδινογιάννη για την εξαγορά της IBG, δηλαδή της Eπενδυτικής Tράπεζας Eλλάδος.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

ΣτΕ: Επιτρέπει την έμμεση διαφήμιση στις ραδιοφωνικές ειδήσεις

ΣτΕ: Επιτρέπει την έμμεση διαφήμιση στις ραδιοφωνικές ειδήσεις

Με μια απόφαση-σταθμό για τη ραδιοφωνική αγορά το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πρόστιμο 10.000 ευρώ...

Secret Money

O Tσακος και τα ναυπηγεία

O Tσακος και τα ναυπηγεία

O εφοπλιστής N. Tσάκος είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για τα Nαυπηγεία Eλευσίνας....

Υγεία & Διατροφή

Νέο τεστ αίματος προβλέπει την πρόγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Νέο τεστ αίματος προβλέπει την πρόγνωση της Πολλαπλής…

Μια αιματολογική εξέταση, η οποία βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, έχει σοβαρές πιθανότητες να προβλέπει...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.