Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ TRUMP ΚΑΙ Η ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

Παίρνει φωτιά (ξανά) η Μέση Ανατολή

 

Για πολλούς, η κίνηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας από το Τελ Αβίβ στην πόλη, ήταν σαν να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

 

Όχι πολύ αργότερα, οι παραπάνω δικαιώθηκαν, καθώς η Χαμάς, απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο, κάλεσε τους Παλαιστινίους σε νέα Ιντιφάντα.  «Καλούμε και θα εργαστούμε για την έναρξη της Ιντιφάντα κατά του σιωνιστικού εχθρού», είπε ο ηγέτης της Χαμάς, Ismail Haniyeh, μιλώντας στη Γάζα και καλώντας τους Παλαιστινίους σε ξεσηκωμό κατά του Ισραήλ. Και ενώ σημείωσε ότι η εξέγερση θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή, ιερή ημέρα για τους Μουσουλμάνους.

 

Εκπρόσωπός του δήλωνε χαρακτηριστικά: «Ο Τραμπ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως, έκανε το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του».

 

Μάλλον ορθώς ο 77χρονος πρώην πρέσβης της Γερμανίας στο Ισραήλ, Ruddolf Daesler, είπε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος αγνόησε τις διεθνείς φωνές που προσπάθησαν να τον αποτρέψουν» και είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως «κάνει ό,τι νομίζει εκείνος, όπως ακριβώς και ένας επιχειρηματίας στην επιχείρησή του». Και, λέμε μάλλον ορθώς, επειδή μία μέρα πριν από την κήρυξη της Ιντιφάντα, έλεγε ότι με την απόφαση Trump «γίνεται ακόμα πιο πιθανή μια τρίτη Ιντιφάντα.

 

Αν αναλογιστούμε με ποια αφορμή ξεκίνησε η δεύτερη Ιντιφάντα, δηλαδή με την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στο Όρος του Ναού, βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες. Είναι τρομερά επικίνδυνο να πάρεις θέση υπέρ του ενός από τους δύο».

 

Τον κίνδυνο αυτό, διαβλέπουν και πολλές χώρες, οκτώ εκ των οποίων (συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Βρετανίας) αιτήθηκαν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα γίνει σήμερα. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να διευθετηθεί παρά μόνο μέσω μιας «απευθείας διαπραγμάτευσης» των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

 

Και ο κίνδυνος, φαίνεται από τις οργισμένες αντιδράσεις των μουσουλμανικών κρατών. Η Ιορδανία, κράτος-θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε μια «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η Τουρκία, το Ιράν, όπως και η Σαουδική Αραβία,καταδίκασαν μια «ανεύθυνη» απόφαση.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 


protoselida

World Business

Αυξημένα τα κέρδη της Inditex

Αυξημένα τα κέρδη της Inditex

Αυξημένα κέρδη εμφάνισε η Inditex, μητρική εταιρεία της αλυσίδας ρούχων Zara, στο πρώτο 9μηνο του...

Media

ΕΥΕΔ: Όχι στην κατάργηση της αποζημίωσης από ψηφιακά μέσα

ΕΥΕΔ: Όχι στην κατάργηση της αποζημίωσης από ψηφιακά…

Την διαμαρτυρία του εκφράζει το Εποπτικό Συμβούλιο της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης  (ΕΥΕΔ), διάδοχου σχήματος...

Secret Money

 H PAE KAI TA LAPTOPS

H PAE KAI TA LAPTOPS

Tα 1450 ευρώ δεν τα λες και λίγα όταν πρόκειται για ένα laptop. H PAE...

Αυτοκίνητο

Ανακαλεί ακόμη 150.000 οχήματα η Nissan

Ανακαλεί ακόμη 150.000 οχήματα η Nissan

Ακόμη 150.000 οχήματα ανακαλεί από την Ιαπωνία η Nissan Motor, όπως ενημέρωσε την Παρασκευή, καθώς...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.