Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ TRUMP ΚΑΙ Η ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

Παίρνει φωτιά (ξανά) η Μέση Ανατολή

 

Για πολλούς, η κίνηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας από το Τελ Αβίβ στην πόλη, ήταν σαν να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

 

Όχι πολύ αργότερα, οι παραπάνω δικαιώθηκαν, καθώς η Χαμάς, απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο, κάλεσε τους Παλαιστινίους σε νέα Ιντιφάντα.  «Καλούμε και θα εργαστούμε για την έναρξη της Ιντιφάντα κατά του σιωνιστικού εχθρού», είπε ο ηγέτης της Χαμάς, Ismail Haniyeh, μιλώντας στη Γάζα και καλώντας τους Παλαιστινίους σε ξεσηκωμό κατά του Ισραήλ. Και ενώ σημείωσε ότι η εξέγερση θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή, ιερή ημέρα για τους Μουσουλμάνους.

 

Εκπρόσωπός του δήλωνε χαρακτηριστικά: «Ο Τραμπ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως, έκανε το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του».

 

Μάλλον ορθώς ο 77χρονος πρώην πρέσβης της Γερμανίας στο Ισραήλ, Ruddolf Daesler, είπε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος αγνόησε τις διεθνείς φωνές που προσπάθησαν να τον αποτρέψουν» και είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως «κάνει ό,τι νομίζει εκείνος, όπως ακριβώς και ένας επιχειρηματίας στην επιχείρησή του». Και, λέμε μάλλον ορθώς, επειδή μία μέρα πριν από την κήρυξη της Ιντιφάντα, έλεγε ότι με την απόφαση Trump «γίνεται ακόμα πιο πιθανή μια τρίτη Ιντιφάντα.

 

Αν αναλογιστούμε με ποια αφορμή ξεκίνησε η δεύτερη Ιντιφάντα, δηλαδή με την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στο Όρος του Ναού, βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες. Είναι τρομερά επικίνδυνο να πάρεις θέση υπέρ του ενός από τους δύο».

 

Τον κίνδυνο αυτό, διαβλέπουν και πολλές χώρες, οκτώ εκ των οποίων (συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Βρετανίας) αιτήθηκαν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα γίνει σήμερα. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να διευθετηθεί παρά μόνο μέσω μιας «απευθείας διαπραγμάτευσης» των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

 

Και ο κίνδυνος, φαίνεται από τις οργισμένες αντιδράσεις των μουσουλμανικών κρατών. Η Ιορδανία, κράτος-θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε μια «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η Τουρκία, το Ιράν, όπως και η Σαουδική Αραβία,καταδίκασαν μια «ανεύθυνη» απόφαση.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 


protoselida

Media

NYT: 5 ύποπτοι της υπόθεσης Κασόγκι συνδέονται με τον Πρίγκιπα Σάλμαν

NYT: 5 ύποπτοι της υπόθεσης Κασόγκι συνδέονται με…

Κάποιοι από τους υπόπτους που εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές στην έρευνα για την εξαφάνιση...

Secret Money

O Tσακος και τα ναυπηγεία

O Tσακος και τα ναυπηγεία

O εφοπλιστής N. Tσάκος είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί για τα Nαυπηγεία Eλευσίνας....

Αθλητικά

Ιράν: Επετράπη σε γυναίκες να παρακολουθήσουν αγώνα της Εθνικής

Ιράν: Επετράπη σε γυναίκες να παρακολουθήσουν αγώνα της…

Περίπου 100 Ιρανές γυναίκες είχαν χθες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εθνική ομάδα της χώρας...

Περιβάλλον

Ινδία: Ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν την αποθήκευση ιρανικού πετρελαίου

Ινδία: Ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν την αποθήκευση ιρανικού…

Ινδικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν την αποθήκευση ιρανικού πετρελαίου, λόγω των επικείμενων κυρώσεων στις εισαγωγές...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.