Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ TRUMP ΚΑΙ Η ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

Παίρνει φωτιά (ξανά) η Μέση Ανατολή

 

Για πολλούς, η κίνηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να αναγνωρίσει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ και να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας από το Τελ Αβίβ στην πόλη, ήταν σαν να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

 

Όχι πολύ αργότερα, οι παραπάνω δικαιώθηκαν, καθώς η Χαμάς, απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο, κάλεσε τους Παλαιστινίους σε νέα Ιντιφάντα.  «Καλούμε και θα εργαστούμε για την έναρξη της Ιντιφάντα κατά του σιωνιστικού εχθρού», είπε ο ηγέτης της Χαμάς, Ismail Haniyeh, μιλώντας στη Γάζα και καλώντας τους Παλαιστινίους σε ξεσηκωμό κατά του Ισραήλ. Και ενώ σημείωσε ότι η εξέγερση θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή, ιερή ημέρα για τους Μουσουλμάνους.

 

Εκπρόσωπός του δήλωνε χαρακτηριστικά: «Ο Τραμπ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως, έκανε το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του».

 

Μάλλον ορθώς ο 77χρονος πρώην πρέσβης της Γερμανίας στο Ισραήλ, Ruddolf Daesler, είπε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος αγνόησε τις διεθνείς φωνές που προσπάθησαν να τον αποτρέψουν» και είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως «κάνει ό,τι νομίζει εκείνος, όπως ακριβώς και ένας επιχειρηματίας στην επιχείρησή του». Και, λέμε μάλλον ορθώς, επειδή μία μέρα πριν από την κήρυξη της Ιντιφάντα, έλεγε ότι με την απόφαση Trump «γίνεται ακόμα πιο πιθανή μια τρίτη Ιντιφάντα.

 

Αν αναλογιστούμε με ποια αφορμή ξεκίνησε η δεύτερη Ιντιφάντα, δηλαδή με την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στο Όρος του Ναού, βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες. Είναι τρομερά επικίνδυνο να πάρεις θέση υπέρ του ενός από τους δύο».

 

Τον κίνδυνο αυτό, διαβλέπουν και πολλές χώρες, οκτώ εκ των οποίων (συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Βρετανίας) αιτήθηκαν έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα γίνει σήμερα. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να διευθετηθεί παρά μόνο μέσω μιας «απευθείας διαπραγμάτευσης» των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

 

Και ο κίνδυνος, φαίνεται από τις οργισμένες αντιδράσεις των μουσουλμανικών κρατών. Η Ιορδανία, κράτος-θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε μια «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η Τουρκία, το Ιράν, όπως και η Σαουδική Αραβία,καταδίκασαν μια «ανεύθυνη» απόφαση.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 


protoselida

Secret Money

EPXONTAI «METAΓPAΦEΣ»

EPXONTAI «METAΓPAΦEΣ»

Δεν είναι μόνο στη Folli Follie που κάποια δυνατά brands «αλλάζουν χέρια». Kινητικότητα παρατηρείται και...

Αθλητικά

Πρόστιμο στη Λιντς για κατασκοπεία

Πρόστιμο στη Λιντς για κατασκοπεία

Με πρόστιμο ·230 χιλιάδων ευρώ ·τιμώρησε την Λιντς η ·αγγλική ομοσπονδία. Η αγγλική ομάδα, που φιλοδοξεί να κερδίσει...

Τουρισμός

MSC: Κρουαζιέρες σε ελληνικά νησιά το 2020

MSC: Κρουαζιέρες σε ελληνικά νησιά το 2020

Η εταιρεία κρουαζιέρων MSC Cruises ανακοίνωσε πρόγραμμα κρουαζιέρας με στάσεις σε ελληνικά λιμάνια για το...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.