Θα αποκτήσει ΥΠΟΙΚ η Ευρώπη;

Οι ζυμώσεις και γιατί το Eurogroup μπορεί να απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν

 

Πριν καν «χωνευτεί» η πρόταση και η σκέψη για την θεσμοθέτηση υπουργού αρμόδιου για τα οικονομικά της ΕΕ, φαίνεται πως αρχίζουν οι συγκρούσεις… συμφερόντων στην ευρωοικογένεια.

 

Αυτό, άλλωστε, το κατέδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης είναι πιθανόν να απορρίψουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δημιουργηθεί μια θέση υπουργού Οικονομικών της ΕΕ που να συνδυάζει τους ρόλους του επιτρόπου και του προέδρου του Eurogroup.

 

«Πιστεύω πως το Eurogroup θα επιμείνει να έχει τον δικό του πρόεδρο», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απορρίπτοντας έτσι από… νωρίς την ιδέα της διπλής ιδιότητας και συνέχισε: «Υπάρχει έντονα το αίσθημα στο Eurogroup ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διάκριση ανάμεσα στον ρόλο του Eurogroup, που είναι μια ομάδα υπουργών, και τον ρόλο της Κομισιόν, η οποία είναι ο φύλακας των συνθηκών».

 

Ο ίδιος, σχολιάζοντας το πακέτο μέτρων που παρουσίασε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, σχολίασε πως «οι ιδέες της Επιτροπής για τον νέο ρόλο είναι πολύ ευρείες και επίσης εξακολουθούν να είναι πολύ αόριστες». Νωρίτερα, μια μέρα πριν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει το πακέτο που έχει στόχο στόχο την ενίσχυση της 19μελούς Ευρωζώνης, στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που θα μπορούσε να αναλάβει καθήκοντα στο τέλος του 2019.

 

Σύμφωνα με την Κομισιόν και σχετικό της έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης «θα είναι υπεύθυνος για να προσδιορίζει την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική για την περιοχή του ευρώ ως σύνολο».

 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, τον οποίο θα διαδεχθεί στα μέσα Ιανουαρίου ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, όμως, έχει επιφυλάξεις επάνω σε αυτές τις προτάσεις, τις οποίες διατύπωσε με ερωτήματα:

 

«Σημαίνει αυτό ότι ο υπουργός Οικονομικών της ΕΕ παίρνει τον έλεγχο εθνικών προϋπολογισμών; Αυτό θα ήταν ένα τεράστιο βήμα, όμως θα έθετε επίσης τεράστια ζητήματα», είπε.

 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ,  επικαλούμενος ανησυχίες για συνταγματικά ζητήματα και ζητήματα δημοκρατικής νομιμότητας, εξήγησε πως τα περισσότερα χρήματα που δαπανώνται από τις κυβερνήσεις πηγαίνουν σε πολιτικές που ανήκουν πλήρως στην εθνική αρμοδιότητα, όπως η υγεία, η πρόνοια και η παιδεία. «Αν έχεις τόσο άμεση επιρροή επί του προϋπολογισμού, θα πρέπει να έχεις και κάποια επιρροή για το πού δαπανάται», υπογράμμισε. Προφανώς και ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup δεν μίλησε αυθαίρετα. Προφανώς και εκφράζει τις απόψεις των περισσότερων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Και, προφανώς, έδωσε ένα πρώτο δείγμα της σθεναρής αντίδρασης που θα προβάλουν στην ιδέα τοποθέτησης ενός υπερυπουργού.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 

 


protoselida

Media

Deutsche Welle: Εργαζόμενοι... φτωχοί στην Ελλάδα

Deutsche Welle: Εργαζόμενοι... φτωχοί στην Ελλάδα

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, που κάποτε ήταν σε ρεκόρ 27%, μπορεί να έπεσε επτά...

Leaders/Πρόσωπα

ΣYMEΩN ΠAΛHOΣ:O game changer της ελληνικής ναυτιλίας

ΣYMEΩN ΠAΛHOΣ:O game changer της ελληνικής ναυτιλίας

«Mεταμόρφωσε» την Diana σε «ισχυρή κυρία» των διεθνών θαλασσών διαψεύδοντας τις Kασσάνδρες. Tο αναπτυξιακό γκάζι....

Secret Money

MIA KAΠOIA ΛYΣH

MIA KAΠOIA ΛYΣH

Eίναι κι αυτό μια κάποια λύση, σίγουρα καλύτερη από το «λουκέτο». Tο ακούμε, όμως, αλλά...

Αθλητικά

Έσπασε τα κοντέρ ο Αντετοκούνμπο- Bασικός στο All-Star Game με 2,5 εκατ. ψήφους

Έσπασε τα κοντέρ ο Αντετοκούνμπο- Bασικός στο All-Star…

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνεχίζει να γράφει ιστορία στο ΝΒΑ και θα βρίσκεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά...

Περιβάλλον

Ετοιμάζεται η πρώτη ανθρώπινη αποικία στον Άρη

Ετοιμάζεται η πρώτη ανθρώπινη αποικία στον Άρη

Επιτυχείς ήταν οι πρώτες δοκιμές ενός «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα, που δοκίμασε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.