Ενδεχόμενο αναθεώρησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού σε συνεργασία με τις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξετάζουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

 

Αυτό αποκαλύπτει με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Παναγιώτης Ρήγας.

 

Αφορμή για την διαβίβαση του εγγράφου έδωσε η ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη και η πρότασή του να αυξηθεί η κοινοτική συμμετοχή του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) ώστε να μειωθεί η δημόσια δαπάνη και με την εξοικονόμηση των χρημάτων αυτών να χρηματοδοτηθούν άλλες αναπτυξιακές πολιτικές μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ιδίως για έργα στην Περιφέρεια που βιώνει τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε καλέσει την κυβέρνηση να απαντήσει αν προτίθεται να προβεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αίτημα για μη απόδοση της εθνικής συνεισφοράς για ένα χρονικό διάστημα 2 έως 3 ετών για τα κράτη μέλη όπως η χώρα μας, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

 

Όπως αποκαλύπτει επιπλέον ο υφυπουργός Οικονομίας, μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των ποσοστών της κοινοτικής συνδρομής, όχι οριζόντια για όλα τα προγράμματα αλλά μόνο όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, έτσι ώστε να μειωθούν οι απαιτήσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε Εθνικούς πόρους, να επιταχυνθεί η πορεία υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του Μνημονίου.

 

Ως προς την πρόταση του κ. Κατρίνη για μη απόδοση της ελληνικής συμμετοχής για ένα χρονικό διάστημα, ο κ. Ρήγας υπενθυμίζει ότι με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμό, η κοινοτική συνδρομή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό συγχρηματοδότησης του κάθε άξονα προτεραιότητας του επιχειρησιακού προγράμματος.


protoselida

Media

Guardian: Ο ήλιος δύει για τη Χρυσή Αυγή

Guardian: Ο ήλιος δύει για τη Χρυσή Αυγή

Η Ελλάδα αποδέχεται το τέλος της εποχής της οργής, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε...

Secret Money

H «EΠIΣTPOΦH»

H «EΠIΣTPOΦH»

Όταν ανέλαβε τα ηνία του TAIΠEΔ είχε προβληθεί ιδιαίτερα ότι ήταν ένα στέλεχος της αγοράς...

Αυτοκίνητο

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Fiat: Επενδύει σε νέες υπηρεσίες για τα ηλεκτρικά…

Μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα των υπηρεσιών που αφορούν στα δίκτυα V2G υπεγράφη μεταξύ της Terna,...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.