Μεγάλα αποθέματα παγωμένου νερού ανακαλύφθηκαν στον Άρη

Ερευνητές γεωλόγοι ανακάλυψαν τεράστια αποθέματα νερού σε μορφή πάγου σε οκτώ διαφορετικά σημεία του πλανήτη Άρη. Τα αποθέματα αυτά, που είναι εύκολο να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν είτε για κατανάλωση πόσιμου νερού, είτε για την μετατροπή του σε οξυγόνο, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά μια μελλοντική αποίκιση του γειτονικού πλανήτη.

 

Η επιστημονική κοινότητα γνώριζε ήδη ότι σχεδόν το ένα τρίτο της επιφάνειας του “κόκκινου πλανήτη” διαθέτει πάγους λίγο κάτω από την επιφάνειά του όμως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τόσο λεπτομερή εικόνα των αποθεμάτων αυτών.

 

Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον γεωλόγο Κόλιν Ντάντας του Κέντρου Αστρογεωλογίας της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ έκανε τη σχετική δημοσίευση στο Science, αναλύοντας φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που έχει συλλέξει ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2006.

 

Με τη βοήθεια του δορυφόρου εντοπίστηκαν οκτώ περιοχές -βόρεια και νότια του αρειανού ισημερινού- με απότομες πλαγιές με κλίση έως 55 μοίρες, όπου η διάβρωση έχει εκθέσει μια σειρά από θαμμένους παγετώνες. Μερικοί από αυτούς ξεκινούν μόλις ένα έως δύο μέτρα κάτω από την αρειανή επιφάνεια των βράχων και της σκόνης και φθάνουν σε βάθος τουλάχιστον 100 μέτρων.

 

“Αποτελεί έκπληξη ότι βρέθηκε εκτεθειμένος πάγος στην επιφάνεια αυτών των τοποθεσιών σε μέσα γεωγραφικά πλάτη, τα οποία συνήθως είναι καλυμμένα από ένα στρώμα σκόνης ή ρεγόλιθου”, δήλωσε ο Ντάντας. “Οι αστροναύτες θα μπορούσαν να πάνε σε αυτές τις περιοχές απλώς με ένα κουβά και ένα φτυάρι και να πάρουν όλο το νερό που χρειάζονται”, δήλωσε ο ερευνητής Σέιν Μερν του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

 

Από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλοί κρατήρες στην επιφάνεια από πάνω τους, εκτιμάται ότι οι πάγοι έχουν σχηματισθεί σχετικά πρόσφατα, ενδεχομένως μετά την πτώση χιονιού. Τέλος, οι ορατές διαστρωματώσεις που εμφανίζονται θα βοηθήσουν στην κατανόηση των διαχρονικών μεταβολών του κλίματος στον Άρη.

 

 

 


protoselida

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

World Business

Goldman Sachs: Ο Ντέιβιντ Σόλομον νέος CEO

Goldman Sachs: Ο Ντέιβιντ Σόλομον νέος CEO

Τον Ντέιβιντ Σόλομον διόρισε σήμερα νέο διευθύνοντα σύμβουλο o Όμιλος Goldman Sachs. Ο Ντέιβιντ Σόλομον...

Media

Συγκροτείται Film Office στην Αττική

Συγκροτείται Film Office στην Αττική

Την άμεση συγκρότηση και δημιουργία Film Office στην Αττική, ενός τοπικού δηλαδή γραφείου διεκπεραίωσης οπτικοακουστικής...

Secret Money

METAΓPAΦEΣ

METAΓPAΦEΣ

«Kόσμος πάει κι έρχεται» στο λιανεμπόριο. Mε κάποιες «μεταγραφές» υψηλόβαθμων στελεχών που θα προκαλέσουν αίσθηση....

Αθλητικά

Τέλος από τον Ολυμπιακό ο Εμενίκε

Τέλος από τον Ολυμπιακό ο Εμενίκε

Στην λύση της συνεργασίας του με τον Εμάνουελ Εμενίκε προχώρησε ο Ολυμπιακός.

Τουρισμός

Αυξήθηκε κατά 47,3% το ταξιδιωτικό πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο

Αυξήθηκε κατά 47,3% το ταξιδιωτικό πλεόνασμα το πρώτο…

Στα 127 εκατ. ευρώ ανήλθε το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 έναντι...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.