Μεγάλα αποθέματα παγωμένου νερού ανακαλύφθηκαν στον Άρη

Ερευνητές γεωλόγοι ανακάλυψαν τεράστια αποθέματα νερού σε μορφή πάγου σε οκτώ διαφορετικά σημεία του πλανήτη Άρη. Τα αποθέματα αυτά, που είναι εύκολο να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν είτε για κατανάλωση πόσιμου νερού, είτε για την μετατροπή του σε οξυγόνο, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά μια μελλοντική αποίκιση του γειτονικού πλανήτη.

 

Η επιστημονική κοινότητα γνώριζε ήδη ότι σχεδόν το ένα τρίτο της επιφάνειας του “κόκκινου πλανήτη” διαθέτει πάγους λίγο κάτω από την επιφάνειά του όμως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τόσο λεπτομερή εικόνα των αποθεμάτων αυτών.

 

Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον γεωλόγο Κόλιν Ντάντας του Κέντρου Αστρογεωλογίας της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ έκανε τη σχετική δημοσίευση στο Science, αναλύοντας φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που έχει συλλέξει ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2006.

 

Με τη βοήθεια του δορυφόρου εντοπίστηκαν οκτώ περιοχές -βόρεια και νότια του αρειανού ισημερινού- με απότομες πλαγιές με κλίση έως 55 μοίρες, όπου η διάβρωση έχει εκθέσει μια σειρά από θαμμένους παγετώνες. Μερικοί από αυτούς ξεκινούν μόλις ένα έως δύο μέτρα κάτω από την αρειανή επιφάνεια των βράχων και της σκόνης και φθάνουν σε βάθος τουλάχιστον 100 μέτρων.

 

“Αποτελεί έκπληξη ότι βρέθηκε εκτεθειμένος πάγος στην επιφάνεια αυτών των τοποθεσιών σε μέσα γεωγραφικά πλάτη, τα οποία συνήθως είναι καλυμμένα από ένα στρώμα σκόνης ή ρεγόλιθου”, δήλωσε ο Ντάντας. “Οι αστροναύτες θα μπορούσαν να πάνε σε αυτές τις περιοχές απλώς με ένα κουβά και ένα φτυάρι και να πάρουν όλο το νερό που χρειάζονται”, δήλωσε ο ερευνητής Σέιν Μερν του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

 

Από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλοί κρατήρες στην επιφάνεια από πάνω τους, εκτιμάται ότι οι πάγοι έχουν σχηματισθεί σχετικά πρόσφατα, ενδεχομένως μετά την πτώση χιονιού. Τέλος, οι ορατές διαστρωματώσεις που εμφανίζονται θα βοηθήσουν στην κατανόηση των διαχρονικών μεταβολών του κλίματος στον Άρη.

 

 

 


protoselida

Media

Deutsche Welle: Εργαζόμενοι... φτωχοί στην Ελλάδα

Deutsche Welle: Εργαζόμενοι... φτωχοί στην Ελλάδα

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, που κάποτε ήταν σε ρεκόρ 27%, μπορεί να έπεσε επτά...

Leaders/Πρόσωπα

ΣYMEΩN ΠAΛHOΣ:O game changer της ελληνικής ναυτιλίας

ΣYMEΩN ΠAΛHOΣ:O game changer της ελληνικής ναυτιλίας

«Mεταμόρφωσε» την Diana σε «ισχυρή κυρία» των διεθνών θαλασσών διαψεύδοντας τις Kασσάνδρες. Tο αναπτυξιακό γκάζι....

Secret Money

MIA KAΠOIA ΛYΣH

MIA KAΠOIA ΛYΣH

Eίναι κι αυτό μια κάποια λύση, σίγουρα καλύτερη από το «λουκέτο». Tο ακούμε, όμως, αλλά...

Περιβάλλον

Ετοιμάζεται η πρώτη ανθρώπινη αποικία στον Άρη

Ετοιμάζεται η πρώτη ανθρώπινη αποικία στον Άρη

Επιτυχείς ήταν οι πρώτες δοκιμές ενός «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα, που δοκίμασε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.