Πρωταθλήτρια η Αθήνα σε μελλοντική αύξηση καυσώνων-ξηρασιών

Μια αρνητική και ιδιαίτερα επικίνδυνη πρωτιά κατακτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Αθήνα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης θα γνωρίσει στο β μισό του 21ου αιώνα (2050-2100) τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε καύσωνες όσο και σε ξηρασίες, σε σχέση με 571 πόλεις της Ευρώπης.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την δημοσίευση ερευνητών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μερικές περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου μπορεί να βιώσουν ξηρασίες έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές. Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια.

 

Επίσης πέντε ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Πειραιάς) βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες.

 

Συνολικά, η μελέτη προβλέπει αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας, χειρότερους καύσωνες κι εν γένει επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα και στις 571 πόλεις. Ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια που χρησιμοποιούνται στην μελέτη, η νότια Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυξημένη ξηρασία και η βορειοδυτική Ευρώπη αύξηση στις πλημμύρες.

 

Όσον αφορά την Βόρεια Ευρώπη, οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες θα είναι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ. Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, το 85% των Βρετανικών πόλεων με ποτάμι, με το Λονδίνο ανάμεσα τους, θα αντιμετωπίσουν εκτεταμένες πλημμύρες. Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, η ποσότητα του νερού που θα πλημμυρίσει Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία θα διπλασιαστεί.


protoselida

World Business

Η Gazprom δραστηριοποιείται στις κατασκευές δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου

Η Gazprom δραστηριοποιείται στις κατασκευές δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένου…

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom σχεδιάζει στα προσεχή δύο χρόνια να κατασκευάσει δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου...

Secret Money

 H PAE KAI TA LAPTOPS

H PAE KAI TA LAPTOPS

Tα 1450 ευρώ δεν τα λες και λίγα όταν πρόκειται για ένα laptop. H PAE...

Αυτοκίνητο

Ο Λεμπ θα «τρέξει» σε αγώνες του 2019 με τη Hyundai

Ο Λεμπ θα «τρέξει» σε αγώνες του 2019…

Ο Σεμπαστιάν Λεμπ επιστρέφει το 2019, αυτή τη φορά αφήνοντας τη Citroen, για να οδηγήσει...

Τεχνολογία

Επιχορηγούμενο ίντερνετ σε πρωτοετείς φοιτητές

Επιχορηγούμενο ίντερνετ σε πρωτοετείς φοιτητές

Ταχεία πρόσβαση στο Διαδίκτυο με την παροχή επιχορήγησης για ευρυζωνική σύνδεση σταθερή ή κινητή (mobile)...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.