Πρωταθλήτρια η Αθήνα σε μελλοντική αύξηση καυσώνων-ξηρασιών

Μια αρνητική και ιδιαίτερα επικίνδυνη πρωτιά κατακτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Αθήνα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης θα γνωρίσει στο β μισό του 21ου αιώνα (2050-2100) τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε καύσωνες όσο και σε ξηρασίες, σε σχέση με 571 πόλεις της Ευρώπης.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την δημοσίευση ερευνητών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μερικές περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου μπορεί να βιώσουν ξηρασίες έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές. Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια.

 

Επίσης πέντε ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Πειραιάς) βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες.

 

Συνολικά, η μελέτη προβλέπει αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας, χειρότερους καύσωνες κι εν γένει επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα και στις 571 πόλεις. Ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια που χρησιμοποιούνται στην μελέτη, η νότια Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυξημένη ξηρασία και η βορειοδυτική Ευρώπη αύξηση στις πλημμύρες.

 

Όσον αφορά την Βόρεια Ευρώπη, οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες θα είναι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ. Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, το 85% των Βρετανικών πόλεων με ποτάμι, με το Λονδίνο ανάμεσα τους, θα αντιμετωπίσουν εκτεταμένες πλημμύρες. Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, η ποσότητα του νερού που θα πλημμυρίσει Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία θα διπλασιαστεί.


protoselida

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Media

Le Monde: «Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε»

Le Monde: «Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και…

«Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε», τιτλοφορείται το κύριο άρθρο...

Αυτοκίνητο

Ιταλικό sportcar: To 250 GTO έχει γράψει την δίκη του ιστορία

Ιταλικό sportcar: To 250 GTO έχει γράψει την…

Στους κύκλους των κορυφαίων συλλεκτών χαρακτηρίζεται ως το «άγιο δισκοπότηρο» των τεσσάρων τροχών. Eίναι το...

Τεχνολογία

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη χρήση drone

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη χρήση drone

Εγκρίθηκαν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ασφάλεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) κατά τη τρέχουσα...

Περιβάλλον

Θεαματική μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα

Θεαματική μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας στην…

Λιγότεροι καταναλωτές χρησιμοποίησαν λεπτές πλαστικές σακούλες στις αγορές τους, το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.