Πρωταθλήτρια η Αθήνα σε μελλοντική αύξηση καυσώνων-ξηρασιών

Μια αρνητική και ιδιαίτερα επικίνδυνη πρωτιά κατακτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Αθήνα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας διεθνούς επιστημονικής μελέτης θα γνωρίσει στο β μισό του 21ου αιώνα (2050-2100) τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε καύσωνες όσο και σε ξηρασίες, σε σχέση με 571 πόλεις της Ευρώπης.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την δημοσίευση ερευνητών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μερικές περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου μπορεί να βιώσουν ξηρασίες έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές. Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια.

 

Επίσης πέντε ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Πειραιάς) βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες.

 

Συνολικά, η μελέτη προβλέπει αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας, χειρότερους καύσωνες κι εν γένει επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα και στις 571 πόλεις. Ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια που χρησιμοποιούνται στην μελέτη, η νότια Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αυξημένη ξηρασία και η βορειοδυτική Ευρώπη αύξηση στις πλημμύρες.

 

Όσον αφορά την Βόρεια Ευρώπη, οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες θα είναι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ. Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, το 85% των Βρετανικών πόλεων με ποτάμι, με το Λονδίνο ανάμεσα τους, θα αντιμετωπίσουν εκτεταμένες πλημμύρες. Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, η ποσότητα του νερού που θα πλημμυρίσει Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία θα διπλασιαστεί.


protoselida

Media

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας

Tρία παιχνίδια, της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League, ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα με τις...

Secret Money

 Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Έρχονται αλλαγές στον Aναπτυξιακό

Θορυβημένο από την επενδυτική νωχελικότητα το υπουργείο Oικονομίας και Aνάπτυξης ετοιμάζει τροποποιήσεις στον αναπτυξιακό νόμο...

Τεχνολογία

 Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 απελευθέρωσε με επιτυχία τα δύο μικρά ρομποτικά «ρόβερ»

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2 απελευθέρωσε με επιτυχία…

Το ιαπωνικό σκάφος Hayabusa2, αφού άγγιξε σχεδόν τον αστεροειδή Ριούγκου, πλησιάζοντας σε απόσταση μόνο 55...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.