Google: λογισμικό εξετάζει από τα μάτια πιθανότητα εμφράγματος

Στο απόφθεγμα "τα μάτια ποτέ δεν λένε ψέμματα" φαίνεται ότι βασίζει τις ελπίδες της η Google για την μελλοντική διάγνωση ενός εμφράγματος και άλλων καρδιοαγγειακών προβλημάτων, μέσω ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που ε΄χει αναπτύξει.

 

Ο αμερικάνικος κολοσσός της Google, η οποία παρουσίασε τα ευρήματά της τη Δευτέρα στο online ιατρικό περιοδικό Nature Biomedical Engineering, υποστηρίζει ότι ανέπτυξε το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αναλύει εικόνες του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού του ασθενούς και προβλέπει την πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος.

 

Στην πράξη, κάτι τέτοιο θα σήμαινε την δυνατότητα πρόβλεψης ενός καρδιακού κινδύνου μέσω με μιας γρήγορης, φθηνής και μη επεμβατικής εξέτασης που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να γνωρίζουν αν θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ιατρικής παρακολούθησης. Για τον Harlan Krumholz, έναν καρδιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Yale, το λογισμικό AI μπορεί να αποτελέσει "έναν γρήγορο τρόπο για να εξετάσουν οι άνθρωποι τον κίνδυνο". Προσθέτει ότι "η διάγνωση πρόκειται να αλλάξει δραστικά με την πρόοδο της τεχνολογίας. Και μια κατεύθυνση είναι η εξουσιοδότηση των ανθρώπων με γρήγορους τρόπους για να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία τους".

 

Η έρευνα διεξήχθη από την Google και την Verily Life Sciences, θυγατρική της μητρικής εταιρείας Google Alphabet, με επικεφαλής τη Δρ Λίλι Πενγκ. Οι επιστήμονες της Google δεν υποστηρίζουν ότι η μέθοδός τους είναι το ίδιο ακριβής σε σχέση τις παραδοσιακές τεχνικές διάγνωσης, θεωρούν όμως ότι με περισσότερη βελτίωση, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε λίγα χρόνια κλινικά.

 

Το σύστημα AI έχει ήδη ακρίβεια περίπου 70% στο να προβλέψει ποιος ασθενής θα πάθει έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στην επόμενη πενταετία. Το σύστημα "φόρτωσε" τα δεδομένα πάνω από 284.000 ασθενών και στη συνέχεια τα εφάρμοσε σε σχεδόν 13.000 ασθενείς, από τους οποίους οι 100 έπαθαν έμφραγμα σε διάστημα πέντε ετών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ο αλγόριθμος "βαθιάς μάθησης" του συστήματος αναπτύχθηκε για να μελετά τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του ματιού και να εικάζει κατά πόσο ένας άνθρωπος είναι καπνιστής ή έχει υπέρταση. Στην πορεία όμως έγινε αντιληπτό ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί επίσης ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.


protoselida

World Business

DW: Θα γίνει η Ryanair κανονική αεροπορική εταιρεία;

DW: Θα γίνει η Ryanair κανονική αεροπορική εταιρεία;

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία χαμηλού κόστους υπέγραψε τις πρώτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αλλά παραμένει δύσκολος...

Media

Αρχείο της ΕΡΤ: Aφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο

Αρχείο της ΕΡΤ: Aφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο

Με αφορμή τα έξι χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή, στιχουργού Άλκη Αλκαίου, στις...

Secret Money

 H PAE KAI TA LAPTOPS

H PAE KAI TA LAPTOPS

Tα 1450 ευρώ δεν τα λες και λίγα όταν πρόκειται για ένα laptop. H PAE...

Αυτοκίνητο

Ανακαλεί ακόμη 150.000 οχήματα η Nissan

Ανακαλεί ακόμη 150.000 οχήματα η Nissan

Ακόμη 150.000 οχήματα ανακαλεί από την Ιαπωνία η Nissan Motor, όπως ενημέρωσε την Παρασκευή, καθώς...

Τεχνολογία

Λουκέτο τον Απρίλιο για την Google+

Λουκέτο τον Απρίλιο για την Google+

Κρίθηκε αποτυχημένο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης   Η Google ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει για τον Απρίλιο του...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.