Google: λογισμικό εξετάζει από τα μάτια πιθανότητα εμφράγματος

Στο απόφθεγμα "τα μάτια ποτέ δεν λένε ψέμματα" φαίνεται ότι βασίζει τις ελπίδες της η Google για την μελλοντική διάγνωση ενός εμφράγματος και άλλων καρδιοαγγειακών προβλημάτων, μέσω ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που ε΄χει αναπτύξει.

 

Ο αμερικάνικος κολοσσός της Google, η οποία παρουσίασε τα ευρήματά της τη Δευτέρα στο online ιατρικό περιοδικό Nature Biomedical Engineering, υποστηρίζει ότι ανέπτυξε το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αναλύει εικόνες του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού του ασθενούς και προβλέπει την πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος.

 

Στην πράξη, κάτι τέτοιο θα σήμαινε την δυνατότητα πρόβλεψης ενός καρδιακού κινδύνου μέσω με μιας γρήγορης, φθηνής και μη επεμβατικής εξέτασης που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να γνωρίζουν αν θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ιατρικής παρακολούθησης. Για τον Harlan Krumholz, έναν καρδιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Yale, το λογισμικό AI μπορεί να αποτελέσει "έναν γρήγορο τρόπο για να εξετάσουν οι άνθρωποι τον κίνδυνο". Προσθέτει ότι "η διάγνωση πρόκειται να αλλάξει δραστικά με την πρόοδο της τεχνολογίας. Και μια κατεύθυνση είναι η εξουσιοδότηση των ανθρώπων με γρήγορους τρόπους για να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία τους".

 

Η έρευνα διεξήχθη από την Google και την Verily Life Sciences, θυγατρική της μητρικής εταιρείας Google Alphabet, με επικεφαλής τη Δρ Λίλι Πενγκ. Οι επιστήμονες της Google δεν υποστηρίζουν ότι η μέθοδός τους είναι το ίδιο ακριβής σε σχέση τις παραδοσιακές τεχνικές διάγνωσης, θεωρούν όμως ότι με περισσότερη βελτίωση, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε λίγα χρόνια κλινικά.

 

Το σύστημα AI έχει ήδη ακρίβεια περίπου 70% στο να προβλέψει ποιος ασθενής θα πάθει έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στην επόμενη πενταετία. Το σύστημα "φόρτωσε" τα δεδομένα πάνω από 284.000 ασθενών και στη συνέχεια τα εφάρμοσε σε σχεδόν 13.000 ασθενείς, από τους οποίους οι 100 έπαθαν έμφραγμα σε διάστημα πέντε ετών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ο αλγόριθμος "βαθιάς μάθησης" του συστήματος αναπτύχθηκε για να μελετά τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του ματιού και να εικάζει κατά πόσο ένας άνθρωπος είναι καπνιστής ή έχει υπέρταση. Στην πορεία όμως έγινε αντιληπτό ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί επίσης ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Ένας ακόμη αναλυτής περικόπτει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla, αφότου η μετοχής της κατασκευάστριας ηλεκτροκίνητων...

Media

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή υποκινούν μίσος ενόψει Ευρωεκλογών

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις…

Η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε το Facebook για περισσότερες από...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Περιβάλλον

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2 μέτρα

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2…

Βρετανοί επιστήμονες κρίνουν ως συντηρητικές τις ως τώρα προβλέψεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,...

Τουρισμός

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData. η προσφορά ποικιλίας γαστρονομικών εμπειριών αποτελεί το "χρυσό κλειδί" προσέλκυσης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.