Google: λογισμικό εξετάζει από τα μάτια πιθανότητα εμφράγματος

Στο απόφθεγμα "τα μάτια ποτέ δεν λένε ψέμματα" φαίνεται ότι βασίζει τις ελπίδες της η Google για την μελλοντική διάγνωση ενός εμφράγματος και άλλων καρδιοαγγειακών προβλημάτων, μέσω ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που ε΄χει αναπτύξει.

 

Ο αμερικάνικος κολοσσός της Google, η οποία παρουσίασε τα ευρήματά της τη Δευτέρα στο online ιατρικό περιοδικό Nature Biomedical Engineering, υποστηρίζει ότι ανέπτυξε το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αναλύει εικόνες του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού του ασθενούς και προβλέπει την πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος.

 

Στην πράξη, κάτι τέτοιο θα σήμαινε την δυνατότητα πρόβλεψης ενός καρδιακού κινδύνου μέσω με μιας γρήγορης, φθηνής και μη επεμβατικής εξέτασης που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να γνωρίζουν αν θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ιατρικής παρακολούθησης. Για τον Harlan Krumholz, έναν καρδιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Yale, το λογισμικό AI μπορεί να αποτελέσει "έναν γρήγορο τρόπο για να εξετάσουν οι άνθρωποι τον κίνδυνο". Προσθέτει ότι "η διάγνωση πρόκειται να αλλάξει δραστικά με την πρόοδο της τεχνολογίας. Και μια κατεύθυνση είναι η εξουσιοδότηση των ανθρώπων με γρήγορους τρόπους για να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία τους".

 

Η έρευνα διεξήχθη από την Google και την Verily Life Sciences, θυγατρική της μητρικής εταιρείας Google Alphabet, με επικεφαλής τη Δρ Λίλι Πενγκ. Οι επιστήμονες της Google δεν υποστηρίζουν ότι η μέθοδός τους είναι το ίδιο ακριβής σε σχέση τις παραδοσιακές τεχνικές διάγνωσης, θεωρούν όμως ότι με περισσότερη βελτίωση, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε λίγα χρόνια κλινικά.

 

Το σύστημα AI έχει ήδη ακρίβεια περίπου 70% στο να προβλέψει ποιος ασθενής θα πάθει έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στην επόμενη πενταετία. Το σύστημα "φόρτωσε" τα δεδομένα πάνω από 284.000 ασθενών και στη συνέχεια τα εφάρμοσε σε σχεδόν 13.000 ασθενείς, από τους οποίους οι 100 έπαθαν έμφραγμα σε διάστημα πέντε ετών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ο αλγόριθμος "βαθιάς μάθησης" του συστήματος αναπτύχθηκε για να μελετά τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του ματιού και να εικάζει κατά πόσο ένας άνθρωπος είναι καπνιστής ή έχει υπέρταση. Στην πορεία όμως έγινε αντιληπτό ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί επίσης ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.


protoselida

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Media

Le Monde: «Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε»

Le Monde: «Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και…

«Χάρη στο κουράγιο των Ελλήνων και του Τσίπρα, η Ελλάδα επέζησε», τιτλοφορείται το κύριο άρθρο...

Αυτοκίνητο

Ιταλικό sportcar: To 250 GTO έχει γράψει την δίκη του ιστορία

Ιταλικό sportcar: To 250 GTO έχει γράψει την…

Στους κύκλους των κορυφαίων συλλεκτών χαρακτηρίζεται ως το «άγιο δισκοπότηρο» των τεσσάρων τροχών. Eίναι το...

Τεχνολογία

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη χρήση drone

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη χρήση drone

Εγκρίθηκαν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για την ασφάλεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) κατά τη τρέχουσα...

Περιβάλλον

Θεαματική μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα

Θεαματική μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας στην…

Λιγότεροι καταναλωτές χρησιμοποίησαν λεπτές πλαστικές σακούλες στις αγορές τους, το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά...

Copyright © 2018 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.